Get the look: Casă retro cu accente moderne

Inspiration - DesignTherapy

Stilul retro, vintage amintește de aerul boem, romantic, al anilor ’40-’60. Presupune obiecte de mobilier retro sau clasice, cu patină, dar cea mai importantă caracteristică a acestuia cred că este… actualitatea. Mereu a fost reinventat. Fie formele, culorile, liniile – toate au revenit și au inspirat designerii. Și pentru că mai toți avem o idee despre conceptul de vintage sau de retro, astăzi vorbim despre câteva do’s and don’ts în designul de interior care îmbrățișează acest stil.

Pornim de la un exemplu concret. O casă absolut superbă dintr-un orășel suedez. De fapt, nu este o casă, ci un apartament ci trei camere și un balcon superb. Iată bucătăria și livingul:

Dormitorul și cea de-a treia cameră în care a fost amenajat un birou, dar și micul balcon transformat într-o adevărată oază de relaxare:

Privind aceasta locuință minunată amenajată de Alvhem- Makleri & Interior, putem trage câteva concluzii:

DO:

  • Păstrează podelele de lemn, ușile de lemn (sau înlocuiește-le cu unele asemănătoare, cu patină)
  • Noul vintage este aerisit. Așa că amenajează simplu, fără să îngrămădești 1.000 de piese care au patină/sunt antiques/ți-au plăcut doar pentru că par să se potrivească stilului.
  • Combină piese de decor moderne cu unele luate din târgurile de antichități. Vei obține acel aer eclectic cu care ești mereu în trend
  • Combină piese scumpe și piese mai ieftine. Mai scump nu înseamnă mereu mai bun, mai luxos, mai potrivit

DON’T

  • Nu confunda conceptul vintage cu prăfuit
  • Nu îngrămădi prea multe piese de mobilier
  • Nu cumpăra obiecte  de mobilier sau de decor doar pentru ca dau bine. Te vei uita la ele zi de zi
  • Nu face rabat la calitate, mai ales în ceea ce privește piesele cele mai expuse uzurii
  • Nu confunda vintage, retro cu faimosul shabby chic
  • Nu uita de decorațiuni: oglinzi, tablouri sau afișe, obiecte de iluminat, textile etc. Trebuie să fie în ton cu restul mobilierului

Acum să vedem de unde am putea lua câteva piese care să vă ajute să creați un decor vintage. Este dificil să exemplificăm în detaliu, de aceea am ales câteva piese reprezentative, esențiale în orice amenajare și poate mai greu de imaginat.

În primul rând, patul. Am ales câteva modele de la Ikea pentru raportul foarte bun calitate-preț. În plus, cele trei au și un design deosebit, potrivindu-se perfect unei atmosfere retro:

Câteva piese de mobilier de la RetroBoutique.ro. Caneapeaua și comoda pentru living, noptiera, evident, pentru dormitor. Însă poate fi la fel de bine folosită ca sidetable.

Când vine vorba de a investi în piese statement, am găsit scaunul Adelaide de la BoConcept (1.439 lei), care poate fi olosit în living sau birou, dar și scaunele Gordon Green de la Retroboutique.ro (479 lei) sau fotoliul Hubsch de la The Home (1.690 lei). Ceva funny și de efect am putea achiziționa de la Loot – mătură și făraș pentru masă (129 lei).

Măsuțe numeroase (nelipsite în acest stil de decor – să nu uităm de ceaiul de la ora 5 și faimoasele discuții boeme ale vremurilor) la prețuri excelente tot la Ikea găsim:

Și câteva detalii minunate. Fie porțelan vintage combinat cu lumânări și arome diafane de la Cup&Candle:

Fie porțelan pictat manual de la Atelier BohemianFlow:

Enjoy!

PS: Dacă aveți întrebări, puteți lăsa un comentariu sau un mesaj pe pagina de Facebook – aici.

 

 

Share This Post!