Decoruri pentru spaţii mici, mici, mici

Inspiration - DesignTherapy

Am învăţat de când mă pasionează designul de interior că mic este un termen relativ. Spaţiu mic poate însemna nu doar o suprafaţa mică de locuit, ci şi una prost compartimentată, prost organizată sau pur şi simplu un spaţiu care nu este în concurdanţă cu nevoile locatarilor. De aceea, astăzi vă propun nişte soluţii concrete pentru spaţii mici. 

Bucătărie mică

Am început cu bucătăria pentru că, recunosc, este obsesia noastră de familie. Ne place să avem spaţiu unde să putem găti amândoi, în acelaşi timp, ba chiar să încapă şi copilul, astfel încât să petrecem timp de calitate împreună. Şi ştiţi şi voi, părinţii, foarte bine, cât de important este ca the tiny human să asiste la activităţile rutiniere şi să înveţe din acestea. Evident, în ciuda obsesiei noastre, avem parte de un apartament cu o bucătărie îngustă. Şi insuficientă ca spaţiu. Totuşi, există variante pentru a reuşi să te organizezi chiar şi în această situaţie.

În primul rând, amenajăm pe verticală. Adică până sus, la tavan. Apoi ne luăm o mobilă de bucătărie foarte bine compartimentată. Cum ar fi cele de la Ikea. Care pot fi „ajustate” în funcţie de spaţiu. Aceasta, de exemplu, costă puţin peste 2.000 de lei. Însă trebuie să mai investiţi ceva şi în mulţimea de soluţii de organizare disponibile la magazinul suedez. Merită efortul.

Aici, ca soluţii aş mai adăuga, tot de la IKEA, câteva idei simple: o insulă mobilă (390 de lei) care poate servi şi drept masă la nevoie, cu spaţii de depozitare şi tot ce mai ai nevoie, şinele de perete pe care poţi agăţa cutii de condimente sau veselă (de la 34,90 lei) sau variantele de mese extensibile (de la 135 de lei).

mobila bucatarie design spatii mici

Living mic

O altă problemă mare a spaţiilor mici este livingul. Zona de relaxare, de discuţii, de întâlnire a întregii familii. Mai mari sau mai mici. Prin urmare, ideal ar fi ca livingul să fie… mare. Mai mare. Dar când ne confruntăm cu apartamente mici, livingul nu face excepţie. În cazul acesta less is more, aşa cum spunea Ludwig Mies Van der Rohe, unul dintre fondatorii arhitecturii moderne şi promotor al simplicităţii. Însă acest îndemn nu se traduce neapărat prin a elimina mobilierul, ci mai degrabă prin a nu încărca spaţiul, prin a alege piese de mobilier minimaliste, cu linii simple, dar şi soluţii de depozitare eficiente.

De exemplu, puteţi alege o canapea extensibilă dacă ştiţi că aveţi nevoie de extra spaţiu pentru somn, însă dacă acest lucru se întâmplă rar spre deloc, mai degrabă alegeţi o canapea fixă. De cele mai multe ori ocupă mai puţin loc şi este mai puţin masivă. Iată câteva exemple de la Kika: Flora, o canapea extensibilă clasică (1.999 lei), Lewis, varianta de 190 cm lungime pe care dormi o persoană (1599 lei) sau Lewis varianta de canapea minimalistă, de două locuri, ideală pentru spaţii mici, mici (1.399 lei).

Dacă optezi pentru ultima variantă, poate poţi face loc şi unui fotoliu. Este o variantă de a crea spaţiu, fără a utiliza mobilier masiv. Dar şi fotoliul ar trebui să fie în acelaşi stil, minimalist.

Există totuşi o excepţie. Dacă ai un colţ pe care nu îl poţi folosi altfel şi îţi permite geometria spaţiului, poţi amplasa acolo un fotoliu accent, chiar într-o culoare care să atragă atenţia. Cum ar fi acesta:

Pe toate cele de mai sus le găseşti aici.

Măsuţele de cafea cu extra spaţiu de depozitare, bibliotecile cu sertare, sunt alte modalităţi de a aranja în mod eficient un living mic. Nu îngreuna atmosfera cu foarte multe tablouri, lasă camera luminoasă şi foloseşte perne supradimensionate pe post de taburet atunci când ai musafiri.

Mai multe soluţii de amenajare pentru un living mic poţi citi şi aici.

Dormitor mic

Indiferent de cât de mic ar fi spaţiul, în dormitor ai nevoie de pat. Şi nu de un pat oarecare, ci de unul confortabil, suficient de mare, cu o saltea de calitate, astfel încât să beneficiezi de un somn de calitate. Este vital pentru sănătatea ta, aşa că acordă importanţă acestui aspect. Pentru a economisi spaţiu, poţi opta pentru un pat cu ladă de depozitare sau sertare. Noi, de exemplu, aşa am ales şi, sincer, am eliminat un dulap întreg din casă cu ajutorul spaţiului de depozitare creat.

Aveţi mai jos câteva exemple de paturi de la Somproduct, cu tapiţerie complet detaşabilă (caracteristică utilă având în vedere că nu vei schimba patul o dată la 2-3 ani) şi spaţii de depozitare generoase. Pentru dimensiunea 200×160 cm, preţurile sunt în medie 4.500 – 5.000 de lei. O nimica toată având în vedere că un smartphone mai performant costă şi mai bine de 4.000 de lei.

Balcon mic

Dacă tot ai balconul mic, în loc să-l umpli de cutii şi borcane, mai degrabă îl amenajezi ca spaţiu de relaxare. Va da un vibe nou, tu te vei simţi relaxat/ă ori de câte ori vei sta să bei o cafea acolo. În plus e un loc perfect şi pentru a lucra sau citi. La Mobexpert sunt reduceri la mobilierul pentru terasă şi grădină. Personal, îţi recomand un leagăn (135 de lei), iar dacă eşti genul romantic, acest set de mobilier pentru terasă şi grădină ţi se va potrivi mănuşă (728 lei).

Dacă vrei să vezi mai multe sugestii de amenajare a balcoanelor, iată un articol dedicat aici

Baie mică

La final, vorbim şi despre mobilierul pentru baie. Brico Depot a anunţat de curând lansarea gamei de mobilier Imandra. Arată foarte bine, preţurile pornesc de la 150 de lei, există variante de dimensiuni şi pentru spaţii mici, aşa că este o soluţie numai bună, atunci când nu dispui de prea mult spaţiu. Poţi să faci propria configurare, aşa că sfatul meu este să cercetezi cu atenţie oferta.

mobilier baie imandra brico depot

După cum vezi, există multe soluţii pentru spaţiile mici, indiferent de buget. Tu ce soluţii ai găsit pentru locuinţa ta? 

Share This Post!

2 Comments

  • valentina iunie 26, 2017 at 9:07 am

    Super!