Design therapy cu flow boem: businessul din inima Transilvaniei care te cucerește la prima vedere

Business Therapy - DesignTherapy

Bohemian Flow portelan pictat antreprenoriat

Să tot fie vreo 4-5 ani de când tot admir creațiile Szidoniei Balint, mâinile talentate din spatele unui brand din inima Transilvaniei – Bohemian Flow. Am remarcat de la început simplitatea produselor și stilul curat al picturii pe porțelan într-o vreme în care astfel de elemente decorative abia își făceau loc pe piața din România. Stilul s-a păstrat peste ani, devenind o identitate pentru micul atelier creativ. Szidonia este însă, dincolo de un antreprenor plin de viață și de imaginație, un om căruia i-ar fi plăcut să știe câteva lucruri la început de drum. Despre antreprenoriat în pandemie și nu numai, mai jos.

Genă artistică în familie, plan de business…

Cum a inceput povestea Bohemian Flow?
Flow-ul boem a existat din totdeauna in mine – iar nume oficial a primit cand deja de ceva timp imi vindeam portelanurile cu semnatura “Szid”. Deci in spatele Atelier BohemianFlow este Balint Szidonia, fosta angajata serioasa care si-a oficializat statutul de creatoare de frumuseti, organizatoare de evenimente culturale si calatoare/exploratoare.

Ai pornit cu un plan de business bine pus la punct sau te-ai lasat purtata de val?
Cum totul a inceput organic (practic luand pensula din mana mamei mele – artist plastic)- nu m-au interesat pasii construirii unui business. De cand ma stiu am cautat sa ma exprim vizual, si pictura pe portelan a pornit ca o explorare a creativitatii mele. Apoi a crescut spre o expunere catre cei interesati sa imi cumpere creatiile.

Bohemian Flow portelan pictat antreprenoriat

De cand ma stiu am cautat sa ma exprim vizual, si pictura pe portelan a pornit ca o explorare a creativitatii mele. Apoi a crescut spre o expunere catre cei interesati sa imi cumpere creatiile.

Szidonia Balint, antreprenor și fondator Bohemian Flow

Românii și artizanatul

Exista o piata in Romania pentru produsele tale?
Exista public pentru obiecte lucrate manual in Romania, insa mai e loc si de educatie. Piata exista, pe langa asta trebuie si tu sa-ti gasesti publicul care rezoneaza cu ceea ce faci. Sunt bucuroasa si recunoscatoare ca oamenii imi apreciaza lucrarile! Am si multi clienti care revin  – unii dintre de ei mai multi ani. Unii cumpara 1 Martisor, altii un set intreg de masa.

Bohemian Flow portelan pictat antreprenoriat

Din experienta proprie, as spune ca cele mai faine si reusite creatii, proiecte ies atunci cand iti deschizi inima – adica exprimi ceva ce vine din interior. Cel putin la mine asa functioneaza!

Szidonia Balint, antreprenor și fondator Bohemian Flow

Pandemia și provocările ei în antreprenoriat

Cum a fost anul pandemiei pentru tine si businessul tau?
2020 a fost un an interesant pentru mine, in care am continuat explorarile – doar ca mai degraba in interior. Nu cred ca trairile si dezvoltarea unui om pot fi monetizate, de aceea nu privesc inapoi cu vaicareala spre anul trecut. Da, financiar a fost mult mai greu, insa am crescut in realizari interioare – iar aceste lucruri se reflecta si in munca unui om. Simt ca ceea ce nu s-a putut realiza ca si miscare fizica in exterior s-a preschimbat in focus interior.

Evident siguranta materiala este un aspect cu care suntem obisnuiti, ne bazam pe ea, avem asteptari de la ea.. Cand aceasta siguranta se clatina – trebuie sa gasesti noi moduri de  a vedea lucrurile – revenind la creativitate. Cred ca asta mi-a fost cel mai greu: sa accept ca nu pot controla lucrurile si sa-mi fie mai putin frica de lipsa lui… iar acest proces interior poate fi interesant, provocator, antrenant!

Da, am simtit efectul undei de soc, cum oamenii au stat o buna perioada intr-o stare de supravietuire sau conservare, cheltuielile concentrandu-se pe lucrurile cele mai de baza. Am resimtit – insa treptat a slabit acest trend si de la mijlocul anului si pana spre final am observat ca oamenii s-au bucurat sa ofere cadouri frumoase celor dragi.

Bohemian Flow portelan pictat antreprenoriat

Cum arată viitorul

Ce crezi ca a adus bun pandemia, cum vezi anul ce abia a inceput?
Cred ca traim vremuri interesante in care si cei care credeau despre ei insisi ca nu sunt creativi – vor avea sansa sa-si exploreze aceasta latura. Se schimba  multe in jurul nostru, sunt sigura ca in fond spre mai bine, deci cu bucurie privesc spre 2021 in prag de primavara. Din experienta proprie, as spune ca cele mai faine si reusite creatii, proiecte ies atunci cand iti deschizi inima – adica exprimi ceva ce vine din interior. Cel putin la mine asa functioneaza!

Accept ca sunt si momente bune si mai putin bune, nu cred ca poti avea parte doar de cocoasa undei. Incerc sa vad ce s-a gresit si sa vin cu solutii, evident, sa-mi canalizez energia spre rabdare si incredere.

Bohemian Flow portelan pictat antreprenoriat

Ar fi fost fain sa stiu ca totul va fi bine chiar daca spun NU uneori si ca nu trebuie sa fiu pe placul tuturor.

Szidonia Balint, antreprenor și fondator Bohemian Flow

Inspirație pentru antreprenori

Ce ai fi vrut sa stii la inceputul businessului?
Au fost momente la inceput, cand mi-a fost mai greu sa fiu ferma in legatura cu unele aspecte ale lucrarilor mele. Ar fi fost fain sa stiu ca totul va fi bine chiar daca spun NU uneori si ca nu trebuie sa fiu pe placul tuturor.

Daca nu ai face Bohemian Flow, unde te-ar duce pasii?
Cel mai mult – pe langa munca creativa – imi place sa calatoresc, sa explorez, atat alte mari si trai cat si satucuri mici, culturi indepartate sau nu.. deci clar legat de calatorii. Insa incerc oricum sa combin calatoria cu ceea ce fac, impreuna merg cel mai bine! Daca as fi copila si m-ai intreba poate as spune marinara sau creatoare de bijuterii si covoare in orientul mijlociu!

Creațiile Szidoniei – toate unicat, pictate manual pe porțelan – pot fi cumpărate de aici sau le puteți admira pe pagina Bohemian Flow de Facebook ori Instagram

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să descoperi și alte povești creative: 

Design therapy: Iutta, povestea de dor începută din joacă

Organizator. De spații. De business. De timp.

Un business bazat pe puterea comunității: AlbAlb

Share This Post!