Design therapy: Iutta, povestea de dor începută din joacă

Business Therapy - DesignTherapy

Iutta

Cu siguranță ai auzit de Iutta, brandul care reinterpretează simbolurile românești înntr-o manieră fashionable, purtabilă. În atelierul Iutta, totul are o poveste și un rost. Simbolurile reinterpretate si motivele recurente ce se regăsesc în creațiile brandului românesc pun într-o lumină nouă specificul cultural al diferitelor zone ale țării, evocând sentimente precum dor, mândrie, apartenență, iubire, voioșie și prețuire. Mintea creativă din spatele Iutta este Nicoleta Chirica, fondatoare și designer. Spune că se inspiră din povești, prin urmare nu aveam cum să ratăm o întâlnire – fie ea și virtuală pe fondul acestui an nebun – în care să povestim despre… design therapy. Cum a reușit să facă din Iutta un brand internațional și cum a supraviețuit acestui an, în câteva întrebări mai jos.

Cum a apărut povestea IUTTA, dacă ar fi să o spunem în 3 fraze? Cine este în spatele acestui brand?

Nicole Chirică: Iutta a apărut dintr-o joacă. Îmi place să găsesc modalități de a mă exprima artistic, să experimentez și să creez, iar asta m-a dus ca într-o zi să fac genți din piele, apoi încălțăminte și alte accesorii pe care să brodez simboluri și semnificații aparte. Au devenit apoi piese iconice în garderoba multor femei, care ne-au apreciat autenticitatea și s-au identificat cu povestea noastră.

Ai făcut un studiu de piață înainte de a lansa produsele sau pur și simplu te-ai lăsat mânată de pasiune? Cum s-a întâmplat la fiecare extensie a brandului?

Brandul Iutta s-a născut din pură pasiune, o pasiune care nu mi-a lăsat foarte mult loc pentru temeri și incertitudini. În momentul în care mi-am dat seama că asta-mi doresc să fac, I went for it. Am început să construiesc strategia brandului și a business-ului așa cum mi-l doream în acel moment. 

Începuturile au fost interesante, pentru că prima colecție a fost creată împreună cu tatăl meu, care este sculptor și de la care am moștenit latura aceasta artistică. Asadar, prima geantă a fost una din lemn sculptat, după niște schițe foarte vechi de-ale lui.

M-am orientat apoi spre pielea naturală pentru că îmi doream un material de calitate, care să aibă personalitate și o oarecare sacralitate. Este ca vinul, odată cu trecerea timpului, capătă noi valențe și sensuri. Inspirația apoi a venit în funcție de starea în care eram, de etapa în care mă aflam eu sau brandul, de momentul evoluției mele. Fiecare colecție, fiecare geantă are astfel o poveste, o parte din mine.

Ne-am extins ulterior și în zona de încălțăminte și am făcut, odată cu atelierul de marochinărie, și colecții care să vină în completarea genților pe care le creasem până atunci. Acum suntem în faza în care lucrăm intens și la o linie vestimentară. Urmează să lansăm, odată cu rebranding-ul la care tot lucrăm de ceva vreme, și colecții care să îmbrace partea de broderie pe care ați regăsit-o până acum în accesoriile Iutta.

Aș putea spune așadar că extensia s-a întâmplat natural. Nu știam de la început că ceea ce creez eu va ajunge să fie piese statement de care multe femei se vor îndrăgosti, dar simțeam că sunt pe drumul cel bun. Iar ele ne-au împărtășit pasiunea pentru frumos, pentru bun gust. 

Așa s-a și născut Iutta Artisanship – comunitatea Iutta – unde povestim despre noi și procesele din spatele Iutta și chiar lansăm campanii și evenimente dedicate membrelor noastre.

Iutta

Lucrurile durabile se clădesc în timp

Cum este piața de accesorii în România? Cât de interesați sunt românii de produsele handmade, cât de des revin în shop?

Este un sector care a prins din ce în ce mai multă vizibilitate în ultimii ani. Oamenii au devenit mai interesați de zona aceasta, mai educați. Au început să înțeleagă cât de important este să deții o piesă statement, de calitate, care spune o poveste. Oamenii revin în shop pentru că produsele sunt create cu dragoste, cu grijă și acest lucru se vede. Majoritatea clienților noștri revin cu plăcere și au liste de produse favorite.

Iar pentru că brandul are această componentă de autenticitate, dar și de dor, sunt adesea date cadou persoanelor dragi, lucru care ne aduce multă bucurie. Când cumperi un produs Iutta, știi că susții o afacere locală, susții munca meșterilor artizani din atelierul nostru și porți cu tine o parte din bogăția culturală pe care o prețuim atât de mult. Este un sentiment aparte să vedem că sunt întâmpinate și purtate cu la fel de multă dragoste cu care sunt și create.

Dacă ar fi un lucru pe care ți-ai fi dorit să-l știi la începutul businessului, care ar fi fost acesta?

Mă bucur foarte mult de călătoria pe care-o presupune creșterea unui business precum Iutta. Este cea care m-a format, care m-a adus unde sunt acum. Dacă m-aș întoarce în timp poate aș fi mai atentă la unele detalii și poate aș face niște alegeri mai conștiente, cu răbdare. Pentru că e adevărat că lucrurile durabile se clădesc în timp.

Nicole Chirica Iutta

Cred totuși că pandemia a adus o oarecare deschidere pe plan internațional. Lumea a răspuns provocărilor aduse, amintindu-ne că suntem o comunitate și astfel s-au deschis oportunități dincolo de așteptările noastre.

Nicole Chirică, fondator Iutta

Online-ul, un nou loc de joacă descoperit în pandemie

Cum a fost 2020 pentru tine din punct de vedere al businessului? Ce a însemnat anularea târgurilor și evenimentelor de profil?

Anul 2020 a fost important pentru mine în ceea ce privește restructurarea brand-ului. Noi ne-am digitalizat mult procesul încă dinainte de pandemie, am fost și suntem în continuare foarte prezenți în online, prin site-ul Iutta și canalele de social media. Comenzile se fac exclusiv online, cu programarea ridicării din showroom, dacă acest lucru este dorit. Deci din acest punct de vedere nu am fost afectați.  

Care a fost cel mai dificil lucru din punct de vedere al businessului în 2020?

Ne-au lipsit evenimentele din showroom, activările și întâlnirile cu iubitoarele de dor, așa cum le numim pe clientele noastre. Cred totuși că pandemia a adus o oarecare deschidere pe plan internațional. Lumea a răspuns provocărilor aduse, amintindu-ne că suntem o comunitate și astfel s-au deschis oportunități dincolo de așteptările noastre. Privim lărgirea granițelor virtuale ca pe un nou teren de joc neexploatat până acum sau prea puțin.

Dar cel mai interesant/provocator/antrenant?

Anul 2020 a fost pentru mine un an transformator, lucru care se va reflecta și în direcția brandului. Vom integra mai mult sustenabilitatea în ceea ce facem, un element important pentru noi de la bun început și vom lua în considerare chiar extinderea brandului la nivel internațional.

Am început deja să gândim noi strategii mai sustenabile și mai responsabile, să vorbim cu alte categorii de furnizori și chiar am comandat primele materiale 100% sustenabile pentru noua colecție pe care urmează s-o lansăm anul acesta. Suntem foarte încântați și nerăbdători să vedeți despre ce este vorba!

Cum ai simțit clienții în 2020, s-au schimbat?

Cred că noi ne-am schimbat foarte mult. Avem alături de noi o comunitate de femei frumoase, care ne-au fost alături de la început, care ne-au înțeles și împărtășit dragostea pentru meșteșug, pentru piese autentice, iconice și care ne-au purtat oriunde au fost prin lume. Ceea ce ne-a dat mai mult curaj și inspirație. 

Cum vezi 2021?

Ca un an al maturizării, iar asta ne permite să explorăm și să ne jucăm foarte mult. Suntem mai ancorați în cine suntem de fapt, iar asta ne oferă libertatea de a aborda noi direcții cu mai multă ambiție și creativitate. Va fi un an inovator, cu multe surprize.

Este important să ai grijă de tine, să îți dai libertatea de a fi și creativ, și obosit, iar când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori, să înțelegi că este ok. Momentele de respiro sunt bine venite și ne ajută să privim cu mai multă claritate drumul pe care pășim.

Nicole Chirică, fondator Iutta

Designul interior, următoarea frontieră?

Iutta

De unde îți iei energia când lucrurile nu merg chiar cum ai dori business wise?

Ceea ce mă ajută foarte mult în momente mai puțin plăcute este că am început să fac mult sport. Îmi place foarte mult să merg la tenis, lucru care mă menține în formă și fizic, și mental.

Este important să ai grijă de tine, să îți dai libertatea de a fi și creativ, și obosit, iar când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori, să înțelegi că este ok. Momentele de respiro sunt bine venite și ne ajută să privim cu mai multă claritate drumul pe care pășim.

Dacă nu ar fi Iutta, ce ai face?

Sunt deja lucruri pe care le fac pe lângă Iutta de care oamenii știu mai puțin, cum ar fi partea de mentorat în business. Experiența de până acum și transformările prin care am trecut m-au adus în punctul în care să le pot da mai departe, cu bucurie.

Dacă nu aș face Iutta, cred că aș rămâne totuși în această zonă creativă. Îmi place foarte mult design-ul de interior, de exemplu și este un domeniu pe care l-aș putea explora mai mult.

Iutta

Succesul depinde doar de tine

Dacă ar fi să oferi un sfat antreprenorilor aflați la început de drum, care ar fi acela?

Dacă aleg să meargă pe acest drum, e nevoie de decizii asumate, făcute cu ambiție și curaj. Oportunitățile pe care le au astăzi tinerii designeri și antreprenori sunt multe. Ține de ei ca alegerile pe care le fac să fie în conformitate cu identitatea brandului, cu visurile pe care le au și direcția în care își doresc să meargă. Ține doar de ei dacă vor reuși sau nu.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să citești și poveștile altor antreprenori creativi: 
Un business bazat pe puterea comunității: AlbAlb
Organizator. De spații. De business. De timp.
Arhitect. De brand personal. De business.

Fotografii: Iutta

Share This Post!

1 Comment