10 plante (aproape) imposibil de ucis. Chiar și de cei nepricepuți

Garden Therapy - DesignTherapy

gradina urbana

Recunosc, ideea de a face o grădină urbană, chiar la mine acasă, a apărut în perioada de pandemie. Când practic am văzut înflorind și înverzind orașul, dar de pe balcon. Tot verdele, toate florile, totul era minunat. Dar afară. La distanță. Departe. Așa că am decis să-mi fac propria oază. Am început cu câteva ghivece, iar apoi am trecut la capitolul 2: grow your own food. Adică adevărata grădină urbană, despre care vom povesti în viitor. Până atunci vă spun doar că avem verdeață deja și acum așteptăm răsadurile de legume. Da, locuim la bloc, la etajul 10. Nu, nu am înnebunit.

Ai vrea să ai plante în casă, dar nu le uzi. Nu ai lumină. Nu știi să le îngrijești. Nu-i nimic. Chiar și așa, tot poți avea o mini-grădină acasă. Nepricepută am fost (și sunt) și eu, dar tot am reușit să țin în viață o mini-grădină, ba chiar să o și extind. Pentru că am ales plantele potrivite, nu ce mi-a făcut cu ochiul în florărie. Dacă și tu vrei (și, crede-mă, vrei – schimbă complet aspectul unei case) să îți înfrumusețezi locuința cu un colț verde, iată cu ce poți începe! 

Plante care nu au nevoie de lumină

… sau au nevoie de puțină lumină: ferigi, bambus norocos, limba soacrei, planta Zuzu sau Zamioculcas zamiifolia, Devil’s Ivy (care însă este toxică pentru animalele de companie), palmierul Areca, Peperomia, Crinul păcii sau Alexia, Maranta sau planta care se roagă ori Planta paianjen. Acestea sunt 10 dintre plantele pe care cu greu vei reuși să le ucizi. Adică au nevoie de o îngrijire minimă, important este să le pui într-o zonă fără prea multă lumină directă. 

Udate mai rar

În general, plantele care nu au nevoie de foarte multă lumină nu au nevoie nici de prea multă apă. Totuși, e important de reținut că niciuna dintre plantele de mai sus nu este cactus. Prin urmare chiar trebuie să le mai uzi, deși rar, cam o dată pe săptămână vara și la 10-14 zile iarna.

grădinî urbană

Dar măcar șterse de praf

Asta chiar trebuie să faci. Îngrijește-le, chiar dacă nu au neapărat nevoie de atenția ta. Până la urmă ți-ai făcut un colț verde în casă pentru că îți doreai să aduci un strop de natură în interiorul locuinței, nu? Vei fi mai atras/ă de plante dacă ai grijă să le iei ghivece potrivite și să le faci parte din ambientul general al locuinței.

Și cu niște ghivece frumoase

Exact ce ziceam mai sus. Ghivecele sunt foarte importante. De fapt, ca să fim corecți, suportul/masca de ghivec. Mie îmi plac mult cele din ceramică. Partea bună, când ai multe plante verzi, este că poți alege și ghivece colorate, mai speciale, cu dungi sau fără, cu buline, aurii, albastre sau în zig-zag-uri mov.

Încearcă o combinație de ghivece de diferite dimensiuni și forme, păstrând o linie cromatică unitară. Mai ales când plantele din ghivece sunt diferite, iar toate alăturate, well… efectul este pe măsură.

Ei, ce zici? Încercăm să facem o #GrădinăUrbană acasă?

Foto: Adobe Images, Pinterest

Share This Post!