Când spui minimalism, te gândești probabil la un spațiu aerisit, simplu, într-o cromatică neutră, poate un accent – două de culoare. Eu aș zice că nouă, românilor, ni se potrivește mai puțin minimalismul pur. Însă dormitoarele minimaliste sunt altă poveste. Un dormitor minimalist înseamnă calm, liniște, mai mult spațiu pentru relaxare. Iar câteva mici artificii, cum ar fi un tapet cu imprimeu fantastic sau o tăblie de pat prețioasă ori poate câteva accente aurii, ar putea fi acel ceva ce face loc minimalismului în viața și dormitorul tău. Iată așadar cinci idei care cred că te vor cuceri.
Un dormitor care este plin de lumină e un dormitor care te va face să te simți relaxat/ă. Chiar dacă, în teorie, dormitoarele ar trebui să fie cât mai întunecate, ca să te odihnești, de fapt lumina te va face să te trezești zâmbind. Cafele într-un pat scăldat în raze de soare? Bring it on!
Elemente naturale într-un dormitor minimalist în stil scandinav
Iată un exemplu unde elementele naturale specifice stilului scandinav completează decorul minimalist. Accentul de culoare dat de tapet este și el suav, subtil și face ca această amenajare să aibă un aer romantic. Ferestrele lasă loc luminii să inunde camera atunci când se dorește acest lucru, iar când nu, draperiile generoase reprezintă un ajutor de nădejde, dar care își păstrează aspectul decorativ și dau un aer cozy.

Dormitor minimalist ascuns de uși superbe
Totul este păstrat la minimum în acest dormitor, dar elementul care îl scoate din anonimat sunt ușile mari, ce se deschis precum paginile unei cărți. Cromatica joacă un rol important în a oferi acest aer boem, dar și un contrast de culoare ar fi fost la fel de spectaculos. Sau poate chiar mai?

Materiale naturale în tonuri neutre
Acesta este exemplul perfect de amestec de texturi și tonuri de culoare. Naturale, confortabile, simple, acestea sunt cele care dau aerul de acasă pe care ni-l dorim cu toții. Foarte bună alegerea covorului în care te cufunzi de fiecare dată când cobori din pat.

Accente și piese clasice într-un dormitor minimalist contemporan
În acest exemplu, detaliile care fac diferența dintre un dormitor simplu și un dormitor în care te grăbești să ajungi sunt elementele clasice. Acestea îmbogățesc într-un mod simplu aerul amenajării. Peretele accent, în acest albastru regal, nu face decât să întărească un statement evident: minimalist nu înseamnă anost.

Contraste de culoare
Iar la final avem acest exemplu care ne arată că și combinația de tonuri neutre poate fi un exemplu bun pentru cei ce nu vor să experimenteze palete cromatice mai îndrăznețe. Chiar și așa, amenajarea nu este lipsită de personalitate, iar pervazul este cel asupra căruia nu trebuie să uitați să vă plimbați privirea. Chiar schimbă perspectiva asupra dormitoarelor minimaliste.

Aceste amenajări sunt din case cât se poate de obișnuite, din Suedia. Sunt apartamente ce sunt scoase la vânzare sau pentru a fi închiriate, pe site-uri de specialitate – Stadshem.se și Lundin.se. Prin urmare, sunt cât se poate de reale și nu au beneficiat neapărat de suportul unui specialist în amenajări. De ce vă spun acest lucru? Pentru a sublinia că oricine poate avea o casă de revistă, mai ales dacă se lasă inspirat.
Iar pentru mai multă inspirație, vă invit să citiți și: Apartamentul de la mansardă care te va face să te îndrăgostești de ferestre și lumină