8 covoare de la IKEA, piese de artă. Cât costă și cum arată

Home Therapy - DesignTherapy

covoare IKEA

IKEA continuă să surprindă. De data aceasta, provocarea suedezilor a fost de a coborî arta din galerii, în fiecare sufragerie. În fiecare casă. Sub forma unor covoare. În urmă cu aproape un an, am avut ocazia să văd live, la Almhult, colecția de covoare creată de IKEA împreună cu designeri renumiți, inclusivi Virgil Abloh. 8 covoare gândite ca niște piese statement, 8 covoare care pot fi privite ca niște opere de artă pentru că sunt create de altfel de artiști. Acum ele sunt în sfârșit disponibile, la prețuri accesibile. De ce sunt atât de speciale? Să vă arăt!

Covoare pentru stilul eclectic

Cea de-a cincea ediție IKEA ART EVENT este o colecție limitată, care îmbină tapiseria, artizanatul covoarelor, moda avangardistă, cultura stradală și designul modern. Opt echipe formate dintre cei mai buni designeri contemporani au creat câte un covor cu o expresie unică și îndrăzneață. Vi le arăt pe toate aceste covoare IKEA și neapărat trebuie să-mi spuneți care e preferatul vostru. 

Supakitch, un artist francez a cărui abordare eclectică îmbină tehnici diverse precum vopseaua acrilică, silkscreen, colajul și tatuajul. Covorul creat de el a fost inspirat de șerpi.

covor IKEA

Chiaozza, un duo de artiști americani – Adam Frezza și Terri Chiao, lucrează în mai multe forme: sculptură pictată, instalație, colaj și fotografie. Contribuția lor pentru colecția de covoare IKEA este „Inspirată de scenele de primăvară din deșerturile sud vestului american.”

covor IKEA

Craig Green este un designer londonez, absolvent al prestigioasei Central Saint Martin, și unul dintre cei mai inovatori creatori de modă masculină. „Prin acest covor mi-am dorit să explorez ideea paradisului, a evadării din realitate. Ideea de a crea un portal sau o ușă pentru a ne teleporta într-un loc mai bun.”

covor IKEA

Noah Lyon este un artist multidisciplinar care a expus în galerii și muzee din toată lumea. Arta lui este inclusă în colecțiile MoMA, The Tate Britain, The Menil Collection, The Brooklyn Museum și The Whitney Museum of American Art. Covorul lui, inspirat de indienii Navajo, „surprinde viețile noastre interconectate într-un vârtej în timp ce lumile noastre fac tumbe prin univers.”

covor IKEA

Artista japoneză Misaki Kawai este cunoscută la nivel international pentru instalațiile create din papier-mache, lemn, textile și alte materiale artizanale precum fetrul și firele. Ea crede că arta este despre bucurie, iar covorul său este dovada acestui lucru. „Mi-a plăcut să creez acest covor, este un obiect foarte blănos”, a spus aceasta vizavi de contribuția sa la colecția de covoare IKEA.

covor IKEA

Minimalism și artă urbană

Filip Pagowski, designerul care a creat simbolul Comme des Garçons Play, a realizat un covor minimalist pentru IKEA ART EVENT 2019. „Ideea din spatele acestui design a fost noțiunea de a țese, cu imaginea care reflectă mecanica folosirii firelor pentru a crea un covor”, a explicat designerul.

covor IKEA

Covorul artistului coreean-francez Seulgi Lee personifică expresia franceză „ca un pește în apă”. Toate covoarele au potențialul de a defini un spațiu. Prin covorul său, Seulgi vrea să întruchipeze lumina apei și culori radiante.

covor IKEA

Virgil Abloh este Men’s Artistic Director la Louis Vuitton și fondatorul brandului de modă Off-White. Covorul său este un răspuns ironic la grijile părinților care protejează mobila din casă de activitățile copiilor: „Keep Off.”

covor IKEA

Unde le vezi și cât costă

Preferatul meu a fost… ghiciți? Da, covorul lui Noah Lyon, care ilustrează nebunia vieții noastre, felul în care suntem acaparați de ea, dar în același timp și felul în care ne conectăm cu cei din jur. Nu te-ai gândi că toate aceste lucruri ar putea fi exprimate de un covor banal, nu? Care, în plus, este și extrem de pufos și confortabil. 

Democratic Design Days 2018

Covoarele vor fi disponibile online deocamdată, începând cu 23 mai. Până atunci, dacă vrei să le vezi live, ele sunt expuse în cadrul festivalului Romanian Design Week, între 18 și 26 mai, în Piața Universității, Bd, Elisabeta nr. 5, la etajul 2.

Prețurile pentru aceste covoare IKEA pornesc de la 499 lei – covorul Filip Pagowski, 600 lei – covorul semnat de Craig Green, 1.499 lei – covorul semnat de Noah Lyon, covorul lui Virgil Abloh costă 1.299 lei, în timp ce cel mai scump covor al colecției este cel creat de Supakitch și costă 1.699 lei. Dimensiunile sunt generoase, materialele sunt naturale: bumbac, lână, unele având o componență mică de lyocell sau nylon pentru a putea fi realizată viziunea artistică. 

Share This Post!