Plecând de la dorința proprietarilor de a amenaja un apartament care să păstreze identitatea clasică cu elemente moderne, designerul de interior Davina Sînjorz a reușit să dea contur unui proiect ce atrage atenția prin simplitate și naturalețe. Apartamentul – care este destinat închirierii – are o suprafață de 55 metri pătrați și te cucerește de la prima întâlnire. Beneficiarii și-au dorit un apartament cu personalitate și instagramabil, cât mai atipic față de restul locuințelor din Arad. Și au reușit!
Inspirându-se din atmosfera locuințelor olandeze, designerul a combinat mobilierul vintage cu piese de design consacrate și o abundență de plante verzi. Stilul adoptat a fost Mid Century Modern, cu trăsături clasice și retro, bine ancorate în prezent, realizând un mix atemporal. Întreaga amenajare – pe care am descoperit-o în catalogul RIDA – a pornit de la o lustră vintage, un original Claus Bonderup & Torsen Thorup Fog & Morup din anii 1960, găsită la un târg de vechituri.
Cromatica și materialele
Cromatica aleasă mizează pe nuanțe calde, cu accente de culori vii și îndrăznețe, și pe tonurile materialelor naturale precum parchetul, lemnul scaunelor și ratanul. Pe un fundal de alb și crem, gresia și butonii Terrazzo, tavanul dormitorului ușor albastru și sursele de iluminat colorate leagă contemporanul de structura clasică a apartamentului.
Livingul: canapeaua și masa, punctele de referință
În living, punctul de interes îl reprezintă zona de dining, pusă în valoare de forma circulară, materialul și silueta similară a mesei și a lustrei. Combinația scaunelor, asemănătoare ca formă, dar diferite ca material, prezintă un contrast între natural – lemn, ratan – și rigid – plexiglas, metal. Canapeaua de piele ecologică are o formă tipică designului anilor ‘70, cu linii simetrice clare. Ca și întreg, se poate remarca o cheie generală cu forme rotunjite la majoritatea obiectelor folosite, asemănător stilului lui Verner Panton.
Dormitorul: oază hygge
În dormitor s-a folosit pe tavan un lavabil albastru deschis, decorat cu brâuri ornamentate, cornișă și rozetă, pentru a imita cât mai bine elementele originale existente înainte. Această cameră se scaldă în lumină pe tot parcursul zilei și este de altfel preferata beneficiarilor.
Baia și bucătăria
Mobila de bucătărie a fost atent gândită după principii de ergonomie. Mobilierul nu are corpuri suspendate, doar polițe pentru a expune paharele, vesela, plantele și decorațiunile într-o manieră ușor excentrică, în comparație cu bucătăriile cu care suntem obișnuiți. Este un spațiu mic, dar nu neîncăpător. În baie s-au folosit două tipuri de finisaje diferite: faianță albă glazurată texturată și gresia Terrazzo cu plăci mari și mate. Oglinda rotunjită și aplica sferică leagă estetic baia de restul apartamentului.
Așadar, apartamentele încărcate cu istorie și obiectele vintage trebuie conservate, recondiționate și îngrijite. Nimic nu se compară cu aerul pe care acestea le oferă atunci când sunt amenajate plecând tocmai de la această idee. Designul înseamnă atenție la detalii, iar Davina a excelat în acest punct.