Before&after: ce poți face cu 60.000 de euro într-un apartament de 3 camere

Home Therapy - DesignTherapy

Un apartament cu 3 camere, pentru o familie tânără, cu un copil mic. În București, într-o zonă bună, aleasă după nevoile familiei. Familie care și-a dorit un design modern, contemporan, cu accente scandinave, preferând minimalismul în locul aglomerării inutile de obiecte. Dincolo de acestea, familia noastră și-a dorit un design funcțional, pentru că un copil mic vine cu niște provocări fantastice pe segmentul organizării. Și iată cum arăta apartamentul și unde s-a mutat familia noastră după ce o echipă talentată de arhitecți l-a transformat într-un acasă spectaculos. 

Vocabularul cromatic al amenajării semnate de MISO Architects s-a conturat în jurul a două culori vesele: galben și turcoaz. Alături de ele, nuanţe calde şi deschise, elementele grafice alb-negru care se regăsesc în toată casa, creând o linie directoare: faianța din bucătărie (DHD), peretele luminos cu harta printată al Buenos Aires-ului (locul unde proprietarii s-au cunoscut), panoul glisant ca un tablou supradimensionat cu harta Golfului San Francisco (un alt oraș drag lor), detalii de mobilier (mânere frezate / aplicate negre). De altfel, întreaga amenajare poartă amprenta călătoriilor proprietarilor, visători pasionați.

Zona de zi, o provocare pentru arhitecți

Provocarea principală a spaţiului a fost formă alungită a acestuia şi faptul că este deservit de foarte multe uşi de acces, inclusiv cele două intrări în apartament, una din casa scării şi una cu lift. Astfel echipa a avut ca misiune îmbrăcarea şi cosmetizarea peretelui lung al încăperii, integrand în mobila pe comanda multiple spaţii de depozitare, un aparat de aer condiţionat, split de căldură, zone pentru cuier, încălţăminte şi ustensile de curăţenie. La final, harta oraşului Buenos Aires îmbracă această zonă într-un mod familiar și plin de amintiri pentru proprietari.

 

De remarcat mascarea caloriferului cu un riflaj în ton cu cel din spatele televizorului, integrand în acest context spaţii de depozitare şi posibilitatea folosirii poliţei superioare pentru expunerea de obiecte decorative.

Bucătăria a fost extinsă, depăşind perimetrul ei iniţial printr-un riflaj şi o construcţie de tip bar în formă de L, folosind acest truc pentru a maximiza spaţiul de depozitare foarte limitat. Mobilierul este alb îmbinat cu lemn şi o textură care imita vizual un material textil,  cu elemente de accent grafice negre – pe care le regăsim şi în alte încăperi ale amenajării.

Dormitor transformat în cameră de oaspeți sau birou

Deşi în proiectul iniţial această încăpere a fost gândită ca dormitor matrimonial, având baia sa, dormitorul a fost mutat într-o zonă mai liniștită, cu vedere spre curte şi mai aproape de camera copilului. Această cameră a fost transformată în birou/dormitor de oaspeţi.

Personalitatea încăperii este dată de cromatica puternică a pereţilor, parţial vopsiţi într-o nuanţă de galben aprins combinat cu gri, cu materiale de la Benjamin Moore, creând astfel un fundal perfect pentru mobilierul şi canapeaua în tonuri şterse şi terne. Personal, aș mai sublinia felul în care a fost exploatată fereastra imensă, astfel încât cu siguranță aș lucra cu spor la acest birou și mă văd citind sau jucându-mă relaxată pe bancheta amenajată la fereastră.

Dormitorul – atipic

Colţurile ascuţite şi dimensiunile reduse compensează prin accesul în terasă cu o privelişte pe măsură. Cea mai mare provocare a fost integrarea a cât mai multe spaţii de depozitare pentru haine, dar mai ales poziţionarea patului, care din cauza formei neregulate a încăperii părea că nu îşi poate găsi locul, spun arhitecții de la MISO.

Camera copilului

Dimensiunile acesteia sunt reduse, prin urmare organizarea spațiului a fost cea mai mare provocare, mai ales luând în considerare garderoba unui copil mic, dar mai ales jucăriile acestuia. Patul de tip Montessori este amplasat pe fundalul unei picturi murale sub forma unor munţi veseli, realizate de Rou Atelier cu vopsea pe care se poate scrie cu creta de la Benjamin Moore. Scaunul de birou, leagănul şi covorul rotund colorat, completează cromatic scena, compunând împreună un cadru plăcut şi feeric.

Băile

I-am lăsat pe arhitecții MISO să explice intervențiile asupra acestora, mai ales că erau practic amenajate atunci când proprietarii au cumpărat acest apartament: Intervenţiile noastre au fost punctuale în fiecare dintre băi – am placat câte un perete cu o faianţă care imită parchetul pentru un plus de contrast şi personalitate, am înlocuit şi am suplimentat corpurile de mobilier pentru mai multe spaţii de depozitare şi am modificat duşul existent cu unul mai mare şi mai funcţional.

La final, vă mai arăt câteva imagini. Este greu să te oprești doar la 5-6 fotografii, pentru că apartamentul este cu adevărat spectaculos. Nu ai spune că este locuința unei familii cu un copil mic, dimpotrivă. Dar iată câte de bine a fost compartimentat spațiul, astfel încât proprietarii să se simtă acasă, într-o locuință care să le exprime personalitatea, pasiunile și fără ca viața de părinte să acapareze complet aspectul casei. Only a parent knows!

PS: Deoarece s-au reamenajat o mulțime de spații și s-au refăcut anumite funcționalități ale apartamentului, a fost nevoie ca arhitecții să apeleze la mobilier pe comandă. De asemenea, peretele de licheni, dar și anumite elemente de decor și mobilier din apartament (canapeaua, corpurile de iluminat, covorul) au făcut ca nota finală a amenajării să ajungă la suma menționată mai sus.

Fotografii: MISO Architects

Share This Post!