Cum alegi florile pentru acasă. Un ghid practic

Home Therapy - DesignTherapy

Florile mi se par un must în orice casă/birou/spațiu în care petreci mai mult de două ore. Aveam flori pe birou mereu și când lucram într-o redacție uriașă și am flori și acum pe birou, când spațiul de lucru este mult mai mic. Prietenii știu că de ziua mea nu-mi doresc prea multe, dar sigur vreau flori și nu ezit să-mi cumpăr singură, cu sau fără ocazie. Am flori în vază, flori în ghiveci, le prefer pe cele din urmă, dar de obicei le omor, deși îmi plac enorm. Așa că m-am bucurat că unul dintre retailerii pe zona de bricolaj a luat inițiativa și a alcătuit, pe lângă oferta de primăvară, și un ghid pentru cei mai puțin talentați, ca mine.

LEROY MERLIN, căci despre el este vorba, spune că 34% dintre clienții lor aleg florile în ghiveci, în topul preferințelor fiind orhideele îmbobocite. Orhideele sunt urmate îndeaproape de plantele verzi și plantele cu flori. Cum spuneam mai devreme, degeaba îți plac florile, dacă nu știi să le îngrijești. Așa că m-am bucurat să găsesc pe site-ul www.leroymerlin.ro  o secțiune dedicată care cuprinde o serie de articole cu detalii și ponturi pentru teme dintre cele mai diverse. De exemplu, pentru orhidee există niște pași esențiali de îngrijire, pentru că această plantă are nevoie de atenție deosebită:

 • Are nevoie de lumină abundentă, dar filtrată. Orhideea nu trebuie amplasată în lumina directă a soarelui.
 • Orhideea preferă o temperatură cuprinsă între 17 și 22 grade Celsius și iubește spațiile aerisite.
 • Orhideea se udă la un interval de 7-9 zile, cu apă la temperatura camerei.
 • O modalitate simplă de a obține niveluri de umiditate o reprezintă pietricele decorative care fomează straturi și rețin apa ca să nu ajungă la rădăcinile orhideei.

flori apartament

Și vă mai spun eu câte ceva, lucruri pe care le-am aflat de la florari pricepuți: orhideea este un parazit, nu trăiește în forma în care o avem noi acasă, așa o arnajează florarii, dar tocmai pentru că este un parazit nu e atât de ușor de omorât cum credeți. Doar udatul excesiv o poate ucide rapid și sigur. Ah, și fun fact: România este unul dintre cei mai mari importatori de orhidee din lume. Olandezii sunt șocați de apetitul nostru pentru aceste flori.

Cum alegi ghivecele

Deși poate părea o alegere simplă, ghivecele și tipurile de pământ trebuie să fie potrivite fiecărei plante! Atenție la dimensiuni și materialul ghiveciului, pentru că, de exemplu, orhideea se păstrează în ghivece transparente, iar pământul este înlocuit cu un amestec de scoarță care se găsește la raionul grădină. În cazul în care rădăcinile cresc în afara ghiveciului, este necesară înlocuirea ghiveciului cu unul mai mare, tot transparent.

Cactușii sau plantele suculente au nevoie de un pământ special și de îngrijire adecvată ulterior, mai ales din punctul de vedere al frecvenței udării acestora. But boy am I glad I can get flowers with flowers now!

Florile completează atmosfera

Ce este foarte important este faptul că atunci când alegeți florile pentru acasă trebuie să luați în considerare întreaga atmosferă a spațiului. De exemplu, într-o cameră foarte luminoasă se potrivesc trandafirii, în timp ce într-una mai întunecată trebuie să alegi flori care nu atât de multă nevoie de lumină. Begoniile de exemplu.

flori

Dincolo de acest aspect, funcționalitatea camerei trebuie luată în considerare, precum și felul în care vrei să te simți tu acolo. De exemplu, mie pe birou îmi place să am flori în vază. E singurul loc unde le prefer cu adevărat, dincolo de aranjamentele pentru masă, care sunt din altă secvență de film. Iar florile din vază le prefer colorate și parfumate: galbene, roz aprins, portocalii, lila, indigo. Minirosa, bujori, liliac, zambile, lalele minunate. Sunt doar câteva idei, însă fiecare are preferințele sale. Cert este însă că florile ar trebui să existe în orice casă, așa că vă invit la shopping. Nu e desuet, nu e cheesy, e doar hygge! 

Foto: Leroy Merlin, Pixabay.com

 

Share This Post!

4 Comments

 • P.L. februarie 27, 2019 at 11:31 pm

  Mie îmi plac ghivecele colorate și plantele suculente. Trăiesc cel mai bine așa: armonie in culoare, dar și durata de viața mare. Nu-mi bat capul cu ele. Dar da, sa fie flooooori!

 • Laura februarie 27, 2019 at 11:29 pm

  Eu am 3 orhidee și niște suculente. Dar as vrea sa mai variez.

  • DesignTherapy februarie 28, 2019 at 10:54 pm

   Well, ai ocazia acum, dacă ajungi la Leroy Merlin.