Dacă ai un spațiu în casă în care doar îngrămădești cutii, borcane, aspiratoare și mai știu eu ce nimicuri pe care vrei să le ascunzi, poate că ar trebui să iei în considerare să îi schimbi destinația. De exemplu, eu am transformat debaraua unui apartament de 63 mp într-o baie mică, de serviciu. Dedicată băieților familiei. De ce? Pentru a scăpa de veșnicele plânsete pe la uși pentru că știm cu toții că toată familia are nevoie la baie fix când ți-ai pus apă în cadă, spumă și un pahar cu vin/ceai să te relaxezi jumătate de oră. Cum am făcut, cât a durat și cât a costat? Vedeți mai jos.
Pe noi ne-a ajutat foarte mult faptul că spațiul respectiv se afla chiar lângă baia principală, deci am rezolvat destul de ușor problema alimentării cu apă și a scurgerii. Dar da, acesta este primul aspect pe care trebuie să-l aveți în vedere. Fără sursă de apă și fără evacuare a vasului de toaletă este cam greu să faci o baie fie ea și mică.
Este foarte important în această fază să ai ca ajutor un instalator priceput. Dacă dă greș cu țevile, ai încurcat-o!
Cum alegi gresia și mobilierul într-o baie mică
Pasul doi a fost să nivelăm pereții. E o debara într-un bloc de dinainte de 1970. Vă puteți doar imagina cum arătau. Chiar și așa, spațiul nu este perfect dreptunghiular nici acum. Însă arată destul de bine. Spațiul total? 1,8 x 1 m. Nu e prea mult, nu? Dar veți fi surprinși de rezultatul final.
Chiar dacă este un spațiu mic, am mers pe un perete-accent. Într-un ton neutru, dar puternic. Un gri destul de închis, pe care l-am folosit pentru peretele opus intrării. Pentru restul am mers pe alb. Griul se regăsește și în modelul gresiei, dar și în mobilier.
Pentru gresie am ales un model geometric. Mi-a plăcut tare mult, nu este deloc încărcat într-un spațiu mic. Am cumpărat plăcile de la Hornbach și au prețul pe bucată. Erau în jur de 6 lei, mai variază în funcție de ofertă și disponibilitatea din magazin. Am folosit puțin mai mult de un metru pătrat, în jur de 230 de lei.
O provocare enormă a fost reprezentată de mobilierul din baie. De la vasul de toaletă până la lavoar și mobilierul propriu-zis. De ce? Pentru că aveam nevoie de ceva extrem de îngust. Și nici foarte lung. Și gri. Mult mai complicat decât pare. Și disponibil destul de repede. Și cu o baterie care să se potrivească cu obiectele sanitare din baia principală.
Bateria, cea mai importantă
Din fericire, am dat peste NeaKaisa.ro. A fost momentul salvator, pe bune. După ce am cutreierat magazinele cunoscute, efectiv nu mai aveam nervi pentru a continua. Dacă aș fi știut la început că soluția era la un click distanță… Și uite așa am găsit: mobilier de la Cersanit, gri, cu lățime 39 cm. Lavoar compatibil 40 x 20 cm, tot de la Cersanit.
Mobilierul, suspendat, are ușa reversibilă, ceea ce este perfect când trebuie să integrezi totul într-un spațiu minuscul. Prețul: 384 + 276 de lei.
Și, după cum vă spuneam, faptul că am dat peste NeaKaisa.ro m-a salvat și de alte bătăi de cap. Pentru că tot ei mi-au găsit o baterie care să se potrivească pe lavoar, negru mat (uneori e foarte dificil să o găsești) și cu un design compatibil cu cel din baia principală.
De altfel, multe dintre obiectele sanitare din baia principală au fost achiziționate tot de la ei, inclusiv cel mai frumos lavoar din lume. Dar despre asta altă dată.
Bateria a fost mai scumpă, însă am vrut neapărat să fie una de calitate care să reziste 100 de ani. Bine, măcar 10. A fost aproape 1.000 de lei.
Accesoriile, importante într-un spațiu mic
Am încheiat epopeea băii mici cu o oglindă mare, câteva etajere mici care de fapt sunt niște tăvițe lipite cu un adeziv puternic și o etajeră pusă deasupra vasului de toaletă. Pe care am un pus un tablou și niște luminițe. Corpul de iluminat nu este special pentru baie, dar este perfect.
Ta-daaa! Asta a fost tot!
Un an mai târziu, pot spune că a fost cea mai bună idee să amenajăm această baie. Nimeni nu stăm după nimeni dimineața, toată lumea are un loc unde să se spele pe dinți seara.
Dacă ți-a plăcut acest articol, mai am câteva în mânecă pentru tine:
6 plante ce supraviețuiesc cu succes în baie
8 trucuri care transformă orice baie banală într-una senzațională
Cum să obții un efect wow în casa ta cu niște… simple prize și întrerupătoare
3 Comments
Am uitat sa zic ca arata fantastic baia! Bravo! Imi plac mult culorile si simplitatea!
Mulțumesc mult de aprecieri! Felicitări și vouă pentru inițiativă!
Exact asta am facut si noi! 4 in casa, o baie este mult prea putin.