Decorez festiv pentru masa de Crăciun în 5 pași simpli

Home Therapy - DesignTherapy

masa de Crăciun

Mai e puțin până la Crăciun și sunt sigură că ai făcut o parte dintre pregătiri. Anul acesta probabil că nu vom mai avea mulți invitați la masă, așa că ai mult mai multe motive să faci masa de Crăciun în familie (și) mai specială. Am adunat mai jos 5 sfaturi despre designul, stylingul și amenajarea unei mese festive cu ajutorul Arminei Popeanu, arhitect și mintea creativă din spatele Lyria și AArchitects.

Înainte să începi să citești recomandările de a decora masa de Crăciun, îți voi spune că organizarea este cheia unui Crăciun liniștit. Fă-ți o listă pentru mâncarea pe care o vei servi, băutura, cadouri, dar și pentru amenajarea mesei în sine. Adună dinainte inspirație și cumpără doar acele lucruri care chiar îți sunt necesare, reciclează și dă un nou sens decorațiunilor pe care le ai deja și surprinde-i pe cei dragi.

Stilul mesei de Crăciun

Înainte de toate – alege un stil în care vei decora întreaga masă. Stilurile sunt multe, asigură-te că îl alegi pe cel care te reprezintă pe tine și familia ta.

Fie că este un stil natural, în care folosești decorațiuni și accesorii firești pentru Crăciun, unul clasic, cu elemente tipice sărbătorii Crăciunului, unul glamour, cu decorațiuni aurii și paiete, extravagant, cu decorațiuni albastre și poate sclipici, unul minimal, cu câteva decorațiuni alese cu grijă sau o combinație între stiluri, este important să dai tonul amenajării.

Stilul îți va dicta alegerea elementelor și stabilirea lui te va ajuta ca totul în final să fie unitar și plăcut ochiului.

Cromatica pentru masa de Crăciun

În funcție de stilul pe care îl alegi, acesta determină o paletă cromatică. În general, paleta cromatică se stabilește pe cercul cromatic și se face alegând culori complementare, analoage, triadice sau rectangulare. De asemenea, fiecare stil vine cu culorile lui specifice.

Stilul natural are verde, roșu și elemente deschise la culoare, decorațiunile stilului clasic determină o cantitate mai mare de roșu, stilul glamour vine cu o gamă cromatică de nuanțe aurii, cel extravagant cu albastru, cel minimal cu nuanțe de alb, bej, grej.

Așezarea mesei festive

Se face în mod formal, informal sau casual. Funcție de eveniment, de gradul de formalitate și de numărul de feluri de mâncări se așează un rând de farfurii, de tacâmuri și de pahare pentru fiecare fel de mâncare sau băutură.

La așezarea mesei festive trebuie să ai în vedere ca fiecare persoană care ia loc la masă să aibă un minim de 60 de cm alocat, astfel încât să nu se simtă înghesuit.

masa de Crăciun

Materialul vegetal

Alege florile și plantele pe care le folosești în aranjamente funcție de stilul, cromatica și cât de formală va fi masa. Asigură-te că toate florile sunt proaspete, iar cele ce trebuie să fie păstrate în apă au eprubete și alte recipiente pe care le vei ascunde.

De asemenea, în aranjamente nu vrei să lași să se vadă codițele plantelor pe care le folosești ca decor. Posibilitățile de a decora sunt infinite, lasă-ți creativitatea să se joace cu coronițe, aranjamente pe care vei pune place cards, decor al lumânărilor sau al paharelor.

Decorațiuni și accesorii

Alege doar decorațiunile și accesoriile care se potrivesc stilul pe care l-ai definit în pasul 1, păstrează-le pe cele care îți plac sau care ocupă un loc special în inima ta și a celor din familie.

Documentează-te și adună câteva idei înainte să te apuci de treabă (inspirație de la Armina aici:  https://pin.it/5f2nVC7 ). Dă frâu liber creativității și reinterpretează felul în care decorai până acum și surprinde-i pe cei dragi!

Atmosfera – the last but not the least important

Ultimul punct se referă la toate acele detalii care fac în final diferența! Încearcă să trezești toate simțurile și să le potrivești stilului pe care l-ai ales: de la elementele de decor, la lumina de la lumânări, lumina naturală sau artificială care trebuie să cadă direct pe masă la 60-80 de cm, muzica sau mirosul (poți folosi un amestec de uleiuri esențiale). În final, invitații tăi vor rămâne cu sentimentul de bine, sentiment stârnit de armonia tuturor elementelor care ne înconjoară.

De câțiva ani stilul în care amenajez eu este o combinație între cel natural și minimal. Îmi place ca în amenajarea mesei de Crăciun să folosesc elemente firești pentru perioada aceasta, cum sunt coniferele, fie că aleg brad, molid sau pin, bumbacul, culoarea și textura lui mi se par foarte potrivite pentru sezonul rece și accente de roșu, în general de la ilex sau de la accesoriile de decor.

Luminițele firave și delicate sunt elementele de atmosferă care fac diferența, deși nu renunț nici la lumânările clasice. Playlist-ul de Crăciun e pregătit, meniul și el!

PS: Dacă vreți să știți cine ne-a dat o mână de ajutor în povestea decorului mesei de Crăciun, haideți să vă povestesc despre Armina Popeanu.

Pasionată de culori, este arhitect de profesie, cu specializare în design interior. În business, motivația ei sunt clienții fericiți. Crede că persoanele creative au nevoie, pe lângă spiritul antreprenorial, de grit, reziliență și multă stăpânire de sine pentru a-și monetiza inovația. Studiază antreprenoriatul în domenii creative și legătura dintre profesia de arhitect, monetizarea inovației și dezvoltarea sustenabilă a organizației printr-un doctorat la Școala Doctorală de Arhitectură Ion Mincu, București.

Armina este mentor pentru business-urile creative în cadrul Startarium. Crede că educația este motorul progresului, motiv pentru care s-a alăturat ca voluntar în “De-a Arhitectura” și sprijină mai multe proiecte care au în comun educația.

Armina iubește iarna, zăpada și muntele, a învățat să skieze de foarte mica și de atunci este o ski-enthusiast. Iubește călătoriile pentru parcursul lor, nu neapărat pentru destinație și nu refuză aproape niciodată o cafea bună. Deși concepe genți are mai mulți pantofi in garderobă și nu pleacă aproape nicăieri fără o carte bună.

Share This Post!

1 Comment

  • Decorez festiv pentru masa de Crăciun în 5 pași simpli | DesignTherapy - Good Media Romania decembrie 23, 2020 at 6:39 pm

    […] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sursa: DesignTherapy: […]