Florile și casa ta: 12 idei pentru echilibru și bună-dispoziție în fiecare lună a anului

Home Therapy - DesignTherapy

flori online

Încă nu știm cum vă fi anul 2021. Însă știm sigur că în 2020 am petrecut timp în casa mai mult că oricând. Pentru noi, acest lucru a fost prilej de renovare sau redecorare. Am simțit să organizam altfel spațiul, astfel încât să fie mai eficient sau mai plăcut. Mulți dintre noi am transformat un spatiu din casă în birou sau am încercat să ne aducem mai aproape natura. Pe lângă aspectul estetic, florile și plantele prezinta și un alt atu: contribuie la starea de bine și… de sănătate. Cum fiecare lună are specificul ei, am făcut o listă de sugestii care te-ar putea ajuta să iți înfrumusețezi casa și să iți dea o stare de bine.

Ianuarie

E luna în care strângem decorațiunile de Crăciun și casa pare mai goală ca oricând. Că trecerea să fie lină, poți păstra o parte dintre aranjamentele de flori de iarna: aranjamente tematice cu flori naturale sau flori uscate, crengi de brand sau plante tipice, precum Poinsettia (cunoscută popular drept Craciuniță).

Păstrând aceste elemente faci trecerea de la sezonul festiv la iarna gri mai ușoară și mai aromată, daca decizi să mergi pe elemente naturale: crengi de brad, conuri de pin, portocale și lămâi uscate, bețe de scorțișoară sau anason.

Februarie – luna trandafirilor

Nu este doar luna iubirii, ci și a culorii. Este luna în care încep să apară florile de primăvară. Așa că te vei bucura de splendoarea lalelelor în mai toate florăriile. Mai ales în florăriile online, de unde poți comanda în siguranță. Poți alege buchete de lalele multicolore, care să aducă viață și culoare încăperii. La mijlocul lunii poți opta pentru aranjamente în nuanțe de roșu, cu diverse accesorii tipice. Desigur, nu trebuie să lipsească trandafirii.

Martie – o lună plină de parfum

Cel mai probabil, și luna martie își adjudecă titlul de luna florilor. Cu sărbători precum 1 și 8 martie, fiecare dintre noi se bucură de flori. Dacă în februarie ai optat pentru culoare, în martie optează pentru parfum. Zambilele și narcisele fac “deliciul” oricărei încăperi.

Poți găsi diverse aranjamente cu bulbi de narcise și zambile, astfel încât să creezi o gradină în miniatura în casa. Aranjamentele de plante cu bulbi sunt decorate deseori cu mușchi natural sau verdeață proaspătă.

Aprilie – mult verde în casă

În majoritatea anilor, în luna aprilie sărbătorim Sfintele Paști. Pe lângă clasicele ramuri înverzite, putem decora casa cu flori de primăvară, verdeață și mici decorațiuni specific sărbătorii: oua încondeiate, iepurași. Anul acesta este mai special, așa că le poți păstra mai mult timp, având în vedere distanța dintre Paștile catolic și cel ortodox.

Perfecte pentru un ambient plăcut sunt tablourile de mușchi și licheni. Astfel de decorațiuni ne ajuta să ne destindem și eliberează stresul.

flori online

Mai – timpul pentru grădina urbană

Denumita popular “florar”, luna mai aduce și ea multă culoare. Este luna perfectă pentru a vă organiza terasa sau balconul cu plante. Puteți amenaja o mică gradină urbană, folosindu-vă de plante agățătoare sau plante curgătoare, cu flori. Micii arbuști în ghiveci ajuta la purificarea aerului, iar unele specii, precum lavanda, sunt repelente, așa că scăpați și de țânțari. În plus, grădinăritul este o activitate relaxantă, care are beneficii recunoscute științific pentru sănătatea mentală.

Iunie – flori de câmp sau flori online

Luna Sânzienelor ne face să visam la întinderi mari de flori și verdeață. Iunie este perfect pentru ieșiri în aer liber, de unde ne putem întoarce cu îndrăgitele flori de camp.

Le poți pune în vase ceramice, în buchete felurite sau iți poți dedica puțin timp pentru a face coronițe, în spiritul tradiției. Activitatea în sine este terapeutică, iar coronițele pot fi agățate pe perete, pentru a da un aer rustic și boem încăperii.

Iulie – plante pentru un aer mai curat

Este o lună toridă, așa că ne bucurăm tot mai mult de umbra pe care ne-o dau arbuștii în ghiveci sau iedera de pe balcon. Daca petreci mult timp în interior, în bătaia aerului condiționat, procura-ți din timp un „kit de plante purificatoare”: plante precum spatiphyllum, iedera, monstera, planta păianjen sunt mult mai eficiente (și mai ieftine) decât purificatoarele de aer pe care le găsim în comerț.

flori online

August – flori pentru echilibru

Pentru că, de cele mai multe ori, căldură devine insuportabilă în august, putem apela la anumite trucuri care să ne dea o stare generala de bine. De exemplu, decorarea spațiului cu flori în tonuri reci, precum albastrul. Sau plantele care reglează nivelul umezelii din aer.

Așa cum exista plante purificatoare, există o serie de plante care ajuta la echilibrarea nivelului de umiditate din aer: palmierul areca, feriga, sanseveria, dracaena.

Am mai scris despre plante de apartament aici: 10 plante (aproape) imposibil de ucis. Chiar și de cei nepricepuți

flori online

Septembrie – grădinărim puțin

Luna septembrie este luna iubitorilor de plante. E momentul în care te poți ocupa de toaletarea plantelor, schimbarea ghivecelor sau a substratului. Astfel îngrijite, plantele se vor dezolta armonios și vei avea propria gradina chiar la tine în sufragerie.

Octombrie – belșug de culoare

Octombrie e luna belșugului în piețe și în case. Găselniță sezonului sunt aranjamentele de flori în dovleac, pe care le poți face acasă. Activitatea este una plăcută și relaxanta, iar rezultatul spectaculos și colorat. Pe lângă aranjamentele în dovleci, te poți juca cu buchete sau aranjamente din flori și fructe, precum merele sau prunele.

Noiembrie – crizantemele rezistente

Deși o lună gri și mohorâtă, noiembrie ne poate aduce o adevărată paletă de culori în vaze. E luna în care găsim toate soiurile de crizanteme, în culori și forme deosebite. Pune-le în vase mari, de sticla. Vom „umple” încăperile de culoare și de parfumul specific. În plus, sunt printre cele mai rezistente flori și le vei tine în casa cel puțin pentru doua săptămâni.

Decembrie – veselia Crăciunului

Este luna cea mai bogată în decorațiuni. Pe lângă brăduțul în ghiveci, pe care îl poți cumpără pe toate dimensiunile, poți decora cu flori de bumbac, coronițe din conuri de brad, plante tipice, precum Poinsettia, și, desigur, accesoriile tipice sărbătorii.

La final, încă trei tips&tricks, care să ne ajute să ne păstrăm o stare de spirit bună, indiferent de cât de imprevizibile ne-au devenit zilele. 

Acest articol a fost inspirat de Floria.ro, una dintre florăriile online preferate de mine, atât pentru calitatea florilor și frumusețea aranjamentelor, dar mai ales pentru livrarea rapidă, în două ore, în toată țara. 

Foto: Adobe Images, Floria.ro

Share This Post!

1 Comment

  • Florile și casa ta: 12 idei pentru echilibru și bună-dispoziție în fiecare lună a anului | DesignTherapy ianuarie 29, 2021 at 10:10 pm

    […] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sursa: DesignTherapy: […]