Locuință smart și design timeless: e posibil? Dar cât costă?

Home Therapy - DesignTherapy

locuinta smart

NU am întâlnit pe nimeni până acum care să-mi spună că nu vrea să trăiască într-o casă frumoasă. Chiar și cei care spuneau că nu-i interesează prea mult designul, că le sunt suficiente o masă, un pat și un dulap, au ajuns să aprecieze o amenajare după cele mai mici schimbări. Pentru că o locuință smart înseamnă nu o locuință plină de gadgeturi de mii de euro, ci o locuință funcțională și plăcută ochiului. Am vorbit mai multe despre acest lucru cu Armina Popeanu, arhitect, în numărul 2 al revistei OrDeLi. 

În arhitectură și design interior studenții învață încă de la primele ateliere că un spațiu trebuie să fie firmitas, utilitas, venustas (3 atribute stabilite încă din antichitate de la Vitruviu, arhitect roman) adică stabilitate, utilitate, estetică. Traduse pe limba și în vremurile noastre înseamnă ca fiecare colțișor al casei să fie funcțional, estetic și să răspundă nevoilor tale.

Cum începi amenajarea unei locuințe smart

De regulă ca să ajungi la un concept coerent pentru întreaga amenajare și să ai un proiect funcțional, e bine să apelezi la un specialist, fie el arhitect sau designer de interior care să se gândească din start la toate detaliile pe care tu, ca beneficiar, poate nu le iei in calcul pentru că ești deja prea implicat, copleșit de amenajare sau pur și simplu nu te pricepi. Nu e o rușine să nu știi să le faci pe toate.

Așadar, hai să vedem ce zice un arhitect 🙂 

locuință smart smart design
Nu e greu să-ți imaginezi că dormitorul tău ar putea arăta așa

Cum ne ajută un design smart să trăim mai bine? Sau mai armonios? Cum e mai corect?

Armina Popeanu: Un design smart ne crește calitatea vieții, dar nu e un lucru de care să ne dăm seama peste noapte. În prima fază, simțim o stare de bine atunci când începem să locuim într-un spațiul proaspăt amenajat, care să răspundă nevoilor noastre.

Ulterior, în timp, de regulă ne gândim de ce nu am intervenit asupra spațiului mai devreme sau nu am apelat la un specialist și pentru proiectele anterioare.

Apoi armonia ne învăluie și începem să ne obișnuim cu ideea, ne dă un sentiment de siguranță. Dincolo de armonie, un design smart este funcțional, estetic și răspunde nevoilor noastre.

locuință smart smart design
Acesta este materialul integral, în OrDeLi

Funcționalitatea, esențială într-o locuință smart

Funcționalitatea este mai mult un lucru tehnic și se reflectă în miile de detalii dintr-un proiect, care ajung să facă diferența. Circulațiile corecte (nu trebuie să ocoleși o masă ca să ajungi pe canapea), distanțele corecte între obiectele din casă, piesele de mobilier și diverse lucrui fixe, spațiile sunt iluminate corect atât natural, cât și artidicial, lucrurile în bucătărie sunt și ele amplasate corect și câte și mai câte detalii care fac în final diferența.

Esteticul se reflectă în armonia cromatică, de texturi, materiale, de stiluri și modul în care obiectele și mobilierul puse împreună ne dau o stare de bine sau din contră, ne agită. 

Sper că ți-am trezit curiozitatea! Atunci citește mai mult despre amenajarea unei locuințe smart și cât costă aceasta aici: https://ordeli.ro/

Tot în numărul doi al revistei OrDeLi, unde semnez cu drag, vei regăsi și alte subiecte interesante despre SmartTravel, SmartBusiness, SmartLiving, SmartOrganizing și… o mulțime de surprize! 

Dacă ți-a plăcut acest material, te invit să afli mai multe despre arhitectul Armina Popeanu aici: Armina Popeanu; arhitectul creativ care te ajută să-ți faci viața mai frumoasă

Fotografii: Adobe Images

Share This Post!