Cine spune că poți avea șemineu doar dacă locuiești la casă? Atât timp cât respecți normele de siguranță și locuiești într-o clădire care să permită acest lucru, ai noroc! Îți poți îndeplini visul. Desigur, există tot felul de variante pe piață, de la modele clasice până la unele cu design contemporan, chiar abstract. Cu siguranță ai de unde alege, iar eu mai jos îți las câteva idei pentru a te inspira. Că poate vrei să schimbi ceva anul acesta în casa ta și nu știi (încă) ce.
Mai întâi să vorbim despre detalii tehnice. Dacă vreți să amenajați un șemineu într-un apartament, rețineți că trebuie să fie amplasat neapărat pe o suprafață tare și rezistentă la căldură. Supraîncălzirea suprafeței poate afecta rezistența structurii.
Așadar, pentru a continua lucrarea trebuie făcută o fundație, prin turnarea unei șape din ciment. Camera de încălzire a șemineului se va monta pe un piedestal special din metal, în funcție de anumiți parametri, după care se trece la coșul de fum. Un astfel de șemineu, clasic așadar, poate fi făcut în cazul apartamentelor situate la ultimul etaj, însă înainte de a face orice demers este indicat să discutați cu un specialist. Nu este simplu, dar nici imposibil.
Șemineu cu design clasic
Dacă mergeți pe varianta clasică, mai jos sunt câteva exemple, cu un design clasic, ce dă impresia de cabană.
Șemineu cu design retro
Nu doar în apartamente, ci și în casele cu 1-2 etaje putem instala (evident chiar mult mai ușor) un șemineu. Sau recondiționa o sobă deja existentă. Sunt și în București multe case din perioada interbelică sau imediat următoare unde sobele au rămas ca alternativă pentru încălzirea centralizată sau pe gaz. Cu o componentă decorativă deloc de neglijat, acestea pot deveni adevărate bijuterii. Cam ca aici:
Șemineu cu design minimalist
Într-o notă mai modernă, iată și alte două variante, care cu siguranță îi vor face pe toți cei ce vă trec pragul să spună: wow!
Șemineu cu design contemporan
Șemineu pe gaz sau bioșemineu
Sigur, dacă este dificil, prea costisitor sau pur și simplu nu vreți să vă bateți capul cu amenajarea unui șemineu cu lemne, există și alte variante la îndemână.
Cele mai asemănătoare că și aspect cu focarele tradiționale pe lemne sunt șemineele pe gaz, care au un design atrăgător, dar și oferă căldură. Nu necesită alimentare cu combustibil și nu trebuie curățate, având nevoie doar de o evacuare concentrică, la fel ca în cazul centralelor de apartament.
Usor de integrat in orice tip de spatiu, bioșemineele funcționează pe bază de bioethanol. Nu necesită coș de fum sau evacuare, fiind mult mai simplu de instalat. De asemenea, ele pot fi fixe sau mobile și vin cu tot felul de accesorii precum lemne ceramice, pietre sau chiar jar artificial pentru a te aduce cât mai aproape de experiența unui șemineu clasic. Are un cost mai redus tocmai din perspectiva instalării simple.
Sigur, există și varianta șemineelor electrice, însă din punct de vedere estetic nu le recomand, dând impresia de artificial.
Indiferent de varianta aleasă, un șemineu instalat într-un apartament schimbă complet atmosfera, așa că dacă vrei să schimbi ceva anul acesta în casa ta, poate ar merita să explorezi această idee.
Tu ce variantă ai prefera?
PS: Uite și aici o super-idee: Casa cu flori sau un apartament ca o grădină
Foto: Alvhem.se