Cum vă simțiți în primele zile din Noul An? Plin de energie? Puși pe fapte mari? Veseli? Gata să cuceriți lumea? Perfect! Atunci lista asta pică la țanc, pentru că aveți nevoie de energie și de voință pentru a bifa aceste 20 de puncte. Pentru un 2020 mai hygge, nu doar în casă, ci și în stilul de viață.
1. De-clutter. Îmi place cum sună acest cuvânt, dar mai mult îmi place ce presupune. Lasă în urmă pungi, haine mari, mici, cosmetice expirate și condimente pe care nu le-ai folosit în ultimele 3 luni. Elimină surplusul acesta și te vei simți mult mai light.
2. Schimbă salteaua/pernele/așternuturile. Să dormi bine este un lucru esențial. Așa că acordă mai multă importanță acestui lucru. Schimbă cearșafurile tocite, pernele mai vechi de 8 luni – 1 an (mai ales dacă nu le poți spăla/curăța). Schimbă salteaua dacă nu mai este confortabilă sau dacă și-a modificat prea mult forma.
3. Aruncă tot ce este ciobit/desperecheat/uzat. Indiferent de camera în care se află aceste obiecte. Nu, nu le vei repara.
4. Schimbă mobilierul care nu ți se potrivește. Nu mă refer la lucrurile masive, grele. De fapt, nu neapărat. Mai degrabă la cele care nu satisfac nevoile tale actuale. Poate ai nevoie de mai mult spațiu de depozitare. Sau de un loc de relaxare. Sau poate vrei să-ți amenajezi o sală de sport acasă. Indiferent de nevoi, investește în a ți le satisface.
5. Donează cărțile. Pe care știi că nu le vei mai deschide. Faci loc astfel pentru altele noi. E valabil și pentru DVD-uri sau alte lucruri pe care nu le folosești. Inclusiv un robot de bucătărie sau o tigaie nescoasă din cutie.
Sustenabilitate și grijă pentru mediu
6. Renunță (pentru totdeauna) la punga cu pungi. Dacă ai pungi de hârtie primite, refolosește-le. La cele de plastic poți renunța. Pentru planetă și nu glumesc. Folosește plase de pânză, se găsesc peste tot, sunt rezistente și chiar cute. Win-win!
7. Renunță la plastic și instalează un filtru de apă. Tot în ideea sustenabilității. Mai puține sticle de plastic, mai puțină poluare. Investiția se amortizează în aproximativ 6 luni.
8. Renunță la paharele din hârtie. La caserolele de unică folosință. Sunt, într-adevăr, mai simplu de utilizat. Știu. La fel și tacâmurile. Cu toții urâm spălatul vaselor. Dar poți folosi ambalaje din bambus, caserole super faine și pahare reutilizabile pentru cafea. Eu le prefer pe cele de la Starbucks. Chiar în locul termosului. De ce? Le pot băga la mașina de spălat vase și pot pune suficientă cafea pentru jumătate de zi (da, beau multă).
9. Schimbă aparatele electrocasnice care consumă mult. Mașina de spălat. Mașina de spălat vase. Frigiderul. Cuptorul cu microunde. Mai ales dacă le ai de ceva vreme, cu siguranță există variante (mai) eco-friendly. Eu recomand oricui produsele de la Miele nu doar din acest punct de vedere, ci și pentru că sunt dublate de performanță. Nu sunt chiar ieftine, dar merită investiția. De exemplu, acum ceva timp am fost la lansarea cuptorului Dialog, dintr-o gamă nouă, de lux. Cuptorul „vorbește”, practic, cu mâncarea şi determină cantitatea de energie termică necesară fiecărui ingredient în parte, cu ajutorul undelor electromagnetice, care sunt controlate pe tot parcursul procesului de gătire. Procesul de gătire este ajustat și sunt obținute rezultate spectaculoase, precum gătirea perfectă a unui pește aflat într-un cub de gheață, fără ca acesta să se topească. La fel de interesant este și faptul că pe aceeași tavă se pot prepara simultan trei tipuri complet diferite de mâncare, fără ca aromele să se amestece.
10. Obiectele de curățenie toxice. Încearcă variantele eco, inclusiv la sacii de gunoi. Ai putea avea o surpriză. Funcționează toate la fel de bine și, chiar dacă la prima vedere sunt mai scumpe, utilizarea lor corespunzătoare îți va aduce echilibru în portofel și o mulțumire în suflet.
Hygge de jur împrejur
11. Rafturi pline. În bucătărie, în dulapul cu haine, oriunde. Rafturile pline sunt de cele mai multe ori dezordonate. Maybe you can Kon Mari them! Dacă ai nevoie de ceva ajutor, are Diana Mihăilă (primul Master Professional Organizer din România) un articol foarte fain aici: Organizarea rafturilor și dulapurilor.
12. Prea multe decorațiuni. Prea puține înseamnă austeritate, prea multe te obosesc și te stresează, chiar dacă nu-ți dai seama. Numai cât praf ai de șters! Alege lucruri care te reprezintă, care te fac să zâmbești de fiecare dată când le privești.
13. Amestec în condimente. Sertarele pline de praf de copt, zahăr vanilat, curcuma, roșcove, esențe și o mulțime de alte condimente te fac să nu mai gătești. Pentru că oricum nu găsești niciodată ce-ți trebuie. Or gătitul este foarte hygge. Mai ales în familie sau cu prietenii. Deci redescoperă bucuria gătitului și meselor cu cei dragi organizându-ți ingredientele.
14. Prea multe cosmetice. Recunoaște: folosești 30-40% dintre produsele cosmetice pe care le deții. O paletă de make up, două geluri de duș, trei timpuri de cremă… simplifică! Nu ai nevoie de 4 tipuri de mascara în același timp, nici de 10 sticluțe cu ojă când tu îți faci unghiile la salon de 4 ani.
15. Bijuterii și accesorii uitate. Nu le vei mai purta. Repet: NU le vei mai purta. Dacă nu le-ai căutat mai bine de 6 luni, SIGUR nu le vei mai purta. Donează, renunță la ele. Vei fi mult mai bine. Nu ai nevoie de 30 de curele (am cunoscut pe cineva care avea 100!), nici de 40 de perechi de cercei (doar dacă nu ești vreo colecționară, atunci acestea intră în altă categorie). Nici măcar de 25 de eșarfe.
Și ceva mai de suflet
16. Resentimente. Nu ne ies mereu lucrurile cum vrem. Din cauza celorlalți sau a noastră. În varianta 2, recomand acceptarea și asumarea. Lucrurile nu SE întâmplă, ci le facem NOI să se întâmple. Așa că hai să ne asumăm că paharul nu S-A spart, ci l-am spart. Și, așa cum aruncăm cioburile, să aruncăm și resentimentele.
17. Nevoia de a fi cel mai bun. E o boală veche a noastră. Nerecunoscută de multe ori. Asumarea este bună și în acest caz. A ceea ce ești, nu a ceea ce nu ești. Nu ești atât de bun cum ai vrea? Work for it! Nu poți să fi mai bun decât x? Get over it!
18. Prietenii toxice. Ca și lucrurile din casă, oamenii ne pot face să ne simțim grei, obosiți, așa că evită interacțiunea cu aceste persoane. E mai bine pentru toți.
19. Așteptări. Este poate cel mai greu lucru la care trebuie să renunți. Cel puțin așa este pentru mine. Încă exersez acest lucru. Încă am așteptări. Dar îmi propun ca, în 2020, să mai elimin din ele. Pentru că așteptările nu sunt deloc hygge. Creează frustrări, resentimente, te împiedică să evoluezi ca persoană și te fac să crezi că fericirea ta depinde de ceilalți. Și așa ajungem la ultimul punct pe ordinea de zi:
20. Lipsa echilibrului. Există o măsură în toate, nu-i așa? Ar trebui să existe și în noi înșine. Să existe o balanță care să ne echilibreze de fiecare dată când uităm de noi. Când oferim prea mult. Sau prea puțin. Când suntem prea nervoși. Prea dedicați. Prea afectați. Prea stresați. Prea calmi. Echilibrul. Este ceea ce ar trebui să găsim în 2020. Ceea ce îmi doresc eu să găsesc.
Foto: Adobe Images