5 lucruri simple pe care le poți face chiar tu pentru a diminua poluarea

Cum să trăiești Hygge - DesignTherapy

De la o vârstă am devenit puțin mai conștientă de amprenta de carbon pe care o las. Dar și de implicațiile pe care poluarea le are asupra calității vieții noastre. Probabil că are de-a face cu faptul că am devenit părinți și ne dorim lucruri cât mai bune/pure/curate pentru copilul nostru și, implicit, pentru noi, că ne dorim să stăm prin preajma lui cât mai mult timp. Așadar, dacă și pe tine te preocupă acest aspect, iată câteva schimbări simple pe care le poți face și tu. 

1.Reciclează

Cifrele generale privind reciclarea arată că ne situăm la coada listei în Uniunea Europeană și că, în continuare, cele mai multe deșeuri ajung la gropile de gunoi, cauzele fiind, cu precădere, lipsa infrastructurii, mentalităţile rigide, lipsa de informaţii şi nepăsarea.

Știu. Degeaba colectăm selectiv gunoiul. Nu prea contează pentru că oricum ajunge în același loc. Nu e chiar așa, să știi. De exemplu, simplul fapt că pui bidoanele de plastic separat, rulate are un mare impact și ușurează viața celor care lucrează la groapa de gunoi.

becuri reciclate poluare

Un alt lucru important este să reciclezi becurile. Iar asta pornește de atunci când pui becul în coș la supermarket. Astfel, factorul decizional la raft nu ar trebui să fie prețul, criteriile de bază în alegerea surselor de iluminat fiind consumul de energie electrică și durata ridicată de viață, după cum spune Anca Lupusavei, de la Recolamp, cea mai veche asociaţie de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor din echipamente de iluminat. Iar când becurile se ard, nu le arunca la gunoi, la un loc cu restul deșeurilor. De exemplu, Recolamp, prin partenerii săi, oferă un cadou sau un voucher la 3 becuri arse duse la punctele de colectare. Găsești mai multe detalii aici.

Și la IKEA cu siguranță ai remarcat că există un spațiu special amenajat pentru reciclare. Sunt acolo spații pentru reciclat recipiente de plastic, din metal, hârtie etc. E chiar interesant, D. e fascinat. În plus, au și un serviciu de colectare și reciclare a saltelei.

2. Folosește produse care reduc poluarea

Că tot am ajuns la IKEA, mi se pare important să menționez produsele lor care sunt orientate către reducerea poluării. În 2018, când am fost la Almhult (Suedia), am văzut multe produse care erau în faza de proiectare, testare sau producție și care fix asta promiteau: reducerea poluării. Unul dintre aceste produse care atunci mi s-a părut complet SF și cu puține șanse de a ajunge cu adevărat la raft a fost o perdea care reduce poluarea aerului din interior. Ei bine, de curând am aflat că perdeaua GUNRID va ajunge cât de curând în magazine.

Poluarea aerului este o problemă globală și este cu atât mai mare în metropole. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în jur de 90% din populația lumii respiră aer poluat, ceea ce ar putea provoca aproximativ 8 milioane de decese pe an.

„Pe lângă faptul că permite oamenilor să respire un aer mai curat acasă, sperăm ca GUNRID să facă oamenii mai conștienți de poluarea aerului din spațiile interioare, inspirând schimbări comportamentale care să contribuie la o lume cu aer curat” a spus  Lena Pripp-Kovac, Head of Sustainability la Inter IKEA Group.

Perdeaua folosește o tehnologie unică, care a fost dezvoltată de IKEA în ultimii ani, împreună cu universități din Europa și Asia, precum și cu furnizori și inovatori IKEA. Modul în care funcționează este similar cu fotosinteza din natură. Procesul este activat atât de lumina exterioară, cât și de cea interioară.

Not so fun fact: studiile IKEA au arătat că majoritatea oamenilor nu este conștientă de nivelul de poluare. Doar pentru că nu văd calitatea aerului și nu numai, consideră că nu sunt afectați direct de poluare. De asemenea, una dintre prejudecățile cele mai periculoase vine din faptul că majoritatea consideră că poluarea se întâmplă doar în afara spațiului de locuit, nu și în casă. Breaking news! În anumite țări, poluarea din locuințe este de cinci ori mai mare decât cea de afară. Formadelhida care este conținută într-o mulțime de obiecte (de la mobilă la produse de curățenie) este una dintre cele mai mari surse de poluare din interior. Gazul pe care îl folosim când gătim este de asemenea o sursă majoră de poluare. IKEA are în oferta de produse de ceva timp plita cu inducție portabilă TILLREDA, care este cu 40% mai eficientă energetic decât produsele din gama sa.

3. Redu consumul de plastic

Știi pungile? Ei, acestea sunt primele care pot dispărea din rutina ta zilnică. Chiar dacă supermarketurile au introdus pungile reciclabile, tu poți face mai mult. De exemplu, folosește pungi de pânză. Sacoșe. Există atât de multe variante interesante, chiar fashionable pe piață. De la unele cât se poate de simple, cum sunt cele de la Miniso România, care costă 10-12 lei, până la unele fashion, cum sunt cele de la Mădălina Andronic, cu imprimeuri speciale, sau cele de la AndreeaRaicu.ro, motivaționale, există atât de multe variante încât nu ar trebui să găsești scuze.

Înlocuiește clasicul bidon de apă de sală, cu unul refolosibil. Renunță la paie și la caserolele din plastic de unică folosință în care își duci mâncarea la birou. La Mega Image găsești produse biodegradabile care te ajută în acest sens, de la saci de gunoi la veselă și tacâmuri de unică folosință, dar și produse de curățenie. Sunt de la Biodeck (sigur îi știți, e primul brand de acest timp din România), le poți comanda și direct de la ei, dar, recunosc, mie mi-e mai comod să iau de la Mega.

biodeck ambalaje reciclabile poluare

Mă întorc cu această ocazie la IKEA și nu pot să nu menționez că la Almhult (am scris mai multe despre vizita acasă la IKEA aici) am mâncat în vase biodegradabile, cu tacâmuri biodegradabile. Mi s-a părut extrem de interesant și felul în care se servea mâncarea și cantitatea servită. Deși toți angajații beneficiau de masă, nu exista autoservire, prin urmare nici tentația de a-ți umple farfuria atunci când îți e foarte foame. Food waste – spre zero. De asmenea, IKEA a fost printre primii mari jucători de pe piață care a anunțat că renunță la tot ce înseamnă plastic în restaurantele lor.

Și STARBUCKS a făcut o mișcare asemănătoare, anunțând că renunță la paiele de plastic. Vi se pare ceva mărunt? Nu, chiar e o măsură uriașă. Tot la Starbucks găsești și pahare refolosibile. Și mai primești și reducere la cafea atunci când te duci cu el. Eu nu știu dacă l-am avut de două ori la refill, însă îl folosesc apoape zilnic să-mi iau cafea pe drumul spre birou/întâlniri etc. Mie îmi place și că îl poți personaliza cu niște Sharpie. Și că îl pot băga în mașina de spălat vase.

starbucks reciclare poluare

4. Stinge lumina

Atunci când nu te afli în cameră. Sau scoate din priză aparatura electrică dacă nu o folosești. E atât de simplu! Nu mări temperatura în casă înainte de a-ți pune un cardigan pe tine. Nu e atât de inconfortabil precum pare. În aceeași idee, treci pe electrocasnice electrice, mai puțin poluante decât cele pe gaz. Și mai ieftine decât par. Oprește apa în timp ce te speli pe dinți. Iar mă întorc la IKEA și vă amintesc că au produs un mic gadget, să zicem, din plastic care te ajută să economisești enorm. Practic, apa este mai degrabă stropită, astfel încât reduci cu 90% risipa de apă în timpul unui banal spălat pe mâini.

5. Cumpără-ți plante verzi

Anumite plante curăță aerul, scăpându-te inclusiv de formadelhida de care spuneam mai sus sau de benzen. Plantează copaci dacă ai o grădină. Dacă îți plac lumânările, atunci folosește-le pe cele cu ceară din soia și cu arome naturale, care nu poluează aerul. Eu m-am abonat acum mulți ani la Cup&Candle, inițial pentru concept, dar mai apoi pur și simplu am devenit fan absolut, mai ales că Oana Botezatu, cea care a pornit acest business minunat, folosește recipiente reciclate pentru cele mai multe produse. Inclusiv pentru ambalaje.

Știu că acesta nu este un articol amuzant, cu multe imagini frumoase și zâmbete. Dar consider că este un subiect pe care ar trebui să-l discutăm mai des. Și cred că ar trebui să facem mici schimbări, care să ne ducă spre o conviețuire mai prietenoasă cu planeta aceasta.

Share This Post!