Cum să ai spațiu pentru ORICE într-o simplă garsonieră

Cum să trăiești Hygge - DesignTherapy

Garsonierele sunt mici. Așa credem cu toții. Dacă spunem studio, deja se schimbă situația. Ne imaginăm un spațiu cochet, luminos, amenajat minimalist, pe scurt superb. Realitatea este că toate locuințele care dispun de o singură cameră pot fi studio-uri. Pot fi spații amenajate astfel încât să simți că ai loc pentru orice. Și de citit, și de lucrat, și de luat masa cu un prieten, și de făcut yoga, și de dormit, evident. Nu credeți. Hai să vedem o garsonieră care îndeplinește aceste criterii. Pardon, un studio! 

Compartimentare cromatică

Este o variantă foarte bună când spațiul este limitat. Delimităm zonele în funcție de culori. De exemplu: somn/odihnă într-o culoare neutră. Mulți ar spune crem, eu zic gri. Sau chiar un bleu pastel. Zona de relaxare, de zi – crem, cu elemente naturale – lemn, dacă mergem pe minimalism, clasc, nordic sau metal în cazul amenajărilor în stil industrial.

Aici putem avea și o piesă accent – fie un tablou, fie o masă de cafea sau chiar fotoliul pentru citit. Da, știu, nu toată lumea citește. Dar, să recunoaștem, ne-ar face plăcere ca toți cei din jur să creadă asta despre noi. Și un fotoliu drăguț cam asta face.

Revenind. Cel mai probabil, zona de masă/dining/bucătăria este open-space. Ar putea fi în aceeași nuanță cromatică cu zona de zi, dar chiar și câteva tonuri mai sus sau mai jos. 

garsonieră
O variantă: zona de zi delimitată cromatic de măsuța-noptieră,
în contrast cu ambele zone

Piese de mobilier ușoare și mobile

Când spațiul este mic, nu vrei să-l încarci cu piese grele de mobilier. Ascunde cât mai subtil zonele de depozitare și lasă la vedere doar câteva lucruri pe lângă evidentul necesar. Acestea pot fi câteva etajere, o măsuță de cafea, o noptieră. Completează cu decorațiuni sofisticate. Privirea se va muta la ele. Când sunt armonios folosite nici nu mai observi cât de mic este spațiul. 

garsonieră
Luminos și generos, spațiul acestei garsoniere pare să fie suficient astfel încât, pe lângă canapea și fotoliu să existe și un pat.
garsonieră
Iată-l! Iar pernele creează unitate între elemente,
la fel ca vazele de pe măsuță și noptieră.

Plante, pentru o atmosferă aerisită

Foarte importante sunt plantele. Flori în vază sau la ghiveci, flori în tablouri/afișe sau pe textile. Cromatica, forma, textura plantelor schimbă atmosfera unei locuințe. Încercați și veți vedea. Mai ales dacă le veți pune în valoare cu ghivece sau vaze prețioase. 

Detaliile care contează

Spațiile de depozitare sunt câteva dintre aceste detalii. La vedere sau ascunse, într-o locuință care nu dispune de prea mult spațiu eficientizarea acestora este esențială. Un rol important îl joacă holul aici. Dar și spațiile de sub pat de exemplu, tabureții care dispun de spații de depozitare, rafturile etc. 

Importante sunt decorațiunile, jocurile de culoare, dar și atmosfera creată prin amenajarea generală. Poți avea parte de un spațiu zen chiar dacă restrâns, dacă nu aglomerezi, nici cu obiecte, nici stilistic, nici cromatic. Lasă lumina să pătrundă și bucură-te de ea. 

Această garsonieră se află în… Suedia, evident. Dar e un spațiu atât de comun și de simplu, are oar 37 de metri pătrați. Așa poate arăta orice garsonieră românească, de 35-40 de metri pătrați. Mobilierul este în mare parte IKEA, așa că nu este o amenajare cu un buget ridicat. Trebuie doar să fim deschiși. Casele de revistă există și în realitate! 

Foto: Stadshem

Share This Post!