Fericirea? E acasă. (+5 nevoi care asigură starea de bine)

Cum să trăiești Hygge - DesignTherapy

hygge

Timp de 17 ani am fost (și sunt) chiriaș. Iar Bucureștiul este un loc oribil pentru cei care vor să locuiască în chirie și au un buget mediu la dispoziție. Căci da, o chirie de 3-500 de euro nu asigură o locuință wow. De aceea, acum ceva vreme, am preferat să închiriez un apartament nemobilat și să-l mobilez după placul meu. După ce am devenit o familie, o casă în care să ne simțim acasă a devenit un must. Și da, pentru mine, hygge e și să ajung acasă, să mă trântesc pe canapea și să zâmbesc privind pe geam, simțind că spațiul în care mă aflu, cu vase nespălate și rufe de călcat, e locul în care pot fi eu. Și nu sunt singura, după cum arată studiile. Niște studii de la Institutul de Cercetare a Fericirii, nu orice fel de studii, da?

Hygge acasă, fericit în viață

Casele noastre contribuie cel mai mult la fericirea și bunăstarea noastră generală (sau la starea de hygge dacă vreți), arată un studiu realizat de Kingfisher (companie prezentă în România prin Brico Depôt), și de Institutul de Cercetare a Fericirii, un grup independent de experți care studiază de ce unele țări au un grad de fericire mai ridicat decât altele.

Raportul GoodHome a constatat că 73% dintre oamenii care sunt mulțumiți de locuința lor sunt fericiți și în viață. De fapt, locuințele sunt responsabile pentru 15% din gradul nostru general de fericire. Sunt la fel de importante ca starea generală de sănătate și condiția fizică (14%) și semnificativ mai importante decât veniturile (6%) sau locul de muncă (3%). 28% dintre români afirmă că nu sunt mulțumiți de locuința lor.

Mi se pare relevant în acest context și faptul că 72% dintre români afirmă că sunt fericiți în locuința lor. România este pe locul șapte din 10 țări europene după gradul mediu de fericire datorat locuinței. De asemenea, studiul a constatat că fericirea resimțită acasă crește odată cu vârsta, în special după 50 de ani.

Cinci nevoi care influențează fericirea de acasă

Studiul a constatat că, indiferent de locul în care trăim, casele noastre activează cinci nevoi emoționale – mândria, identitatea, confortul, siguranța și controlul – iar lipsa acestor elemente, în asociere cu locuința, are un efect negativ asupra bunăstării noastre.

Mândria – legată de timpul și energia investite pentru a transforma un spațiu într-un cămin – are cel mai mare impact. Contează în proporție de 44% când vine vorba de fericirea resimțită acasă. Totuși, 30% dintre români spun că simt că acest lucru nu depinde de noi.

Mai mult spațiu NU înseamnă hygge

Ne dorim senzația de spațiu, însă o locuință mai mare nu este neapărat o locuință mai bună, mai arată studiul. Șocant, nu, mai ales că siiiigur v-ați plâns de câteva ori vizavi de spațiu. Vrem mai mult spațiu pentru haine, pentru crătiți, pentru jucării, pentru încă un fotoliu.

Studiul arată că senzația de spațiu este de trei ori mai importantă decât suprafața efectivă a locuinței, numărul de camere sau numărul de persoane cu care locuim. 33% dintre români afirmă că nu cred că locuința lor este spațioasă, indiferent de suprafața efectivă. Prin urmare, o casă organizată corect, unde fiecare lucru se află la locul său, iar surplusurile sunt îndepărtate este o casă perfectă. Încăpătoare. 

hygge
Starea de spirit e esențială acasă și se vede și aici, nu? Foto: Pexels.com

Chirie sau proprietate?

După cum spuneam, pentru mine a sta în chirie este o normalitate. Pe de o parte, da, mi-aș dori să bat câte cuie vreau și să schimb culoarea unui perete albastru care mă cam zgârie pe retină. Dar pot trăi cu asta. Pot trăi mai bine știind că dacă am vecini sociopați (oh, da, been there, done that) pot schimba casa. Mă simt mai bine când știu că, dacă descopăr hibe ascunse în casă cu care nu pot trăi, mă pot muta. Că, dacă schimb grădinița/serviciul/aria de interes mă pot muta (urăsc să fac mai mult de 20-30 de minute de acasă la job). Deci, în sfârșit, pot spune că trăiesc hygge! Și ce să vezi! Raportul e de acord cu mine!

Deși mulți dintre noi aspiră să aibă locuințe cu o valoare mai mare, raportul arată că, indiferent dacă suntem proprietari sau stăm în chirie, acest lucru are un impact redus asupra fericirii noastre. Raportul a constatat că sentimentul de control este cheia pentru a te simți fericit acasă. Acesta se rezumă adesea la puterea de a face schimbări. A avea o locuință care poate fi adaptată la diferite etape din viața noastră este de 7 (!!!) ori mai important decât dacă avem sau nu act de proprietate.

Meik Wiking, CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii și autor al uneia dintre cel mai bine vândute cărți, Mica Enciclopedie Hygge, a declarat: „Studiul nostru indică faptul că, deseori, căutăm fericirea în locurile nepotrivite. Uneori, ceea ce credem că ne face fericiți și ce ne face de fapt fericiți nu este același lucru. Raportul se bazează pe convingerea că locuințele noastre ne conturează viața. Casele noastre sunt locul unde găsim confortul și siguranța. Locul unde lăsăm garda jos și ne deconectăm alături de cei dragi. Într-o lume care necesită din ce în ce mai mult atenția noastră, casele noastre sunt locul în care ne putem retrage și căuta refugiu.”

Mi-aș dori să existe și în România o cultură în domeniul închirierilor, ca în Suedia sau Germania Foto: Pexels.com

Raportul acesta care jur că m-a uns pe suflet încă de când am auzit primele frânturi din el, la Londra, este publicat în contextul în care Kingfisher a lansat GoodHome. Acesta este un nou brand internațional de îmbunătățire a locuinței, care oferă produse și soluții noi axate pe design. Aș adăuga cu un raport calitate-preț corect, o gamă variată de produse, unde am remarcat orientarea spre sustenabilitate.

„Sunt convinsă că a avea o casă bună este unul dintre lucrurile care te fac fericit. Obiectivul Kingfisher este ca îmbunătățirea locuinței să devină accesibilă tuturor. Deoarece credem că toată lumea ar trebui să aibă o casă în care să se simtă bine”, spune Véronique Laury, CEO Kingfisher. Sunt de acord. 

În România, brandul GoodHome este disponibil exclusiv în magazinele Brico Depôt. E adevărat că nu asociezi imediat conceptul hygge cu Brico Depot, dar zic să-i dați o șansă. Veți fi surprinși.

Am mai scris despre acest lucru aici: Când vrei să schimbi ceva în casă, dar ți-e groază de șantier: GoodHome, de la Brico Depot

Share This Post!

2 Comments

  • 5 sfaturi pentru un cămin mai fericit | DesignTherapy iunie 13, 2019 at 1:45 pm

    […] După cum spuneam, nu am inventat eu aceste lucruri. Au reieșit dintr-un sudiu Kingfisher (prezent în România prin Brico Depot) și Institutul de Cerecetare a Fericirii din Danemarca, la lansarea noului brand – GoodHome, despre care am scris și aici: Fericirea? E acasă. (+5 nevoi care asigură starea de bine) […]

  • Dacă și tu te-ai umplut de nervi căutându-ți casă, iată... | DesignTherapy iunie 5, 2019 at 11:08 am

    […] Dacă vrei să vezi ce este cu adevărat important în privința locuinței, atunci citește și acest articol: Fericirea? E acasă. (+5 nevoi care asigură starea de bine) […]