Continuăm seria articolelor dedicată metodelor prin care ne putem face casa cât mai hygge în vremea coronavirusului cu dormitorul. Semnificația cuvântului hygge ne duce tocmai către caracteristicile unui dormitor care își îndeplinește cu succes misiunea: relaxare, confort, mulțumire, stare de bine. Așa cum ar trebui să fie orice cameră care are ca scop să ne încarce de energie pentru a doua zi. Și dacă tot petrecem mai multe zile acasă, putem profita de pandemie pentru a ne face dormitorul cât mai confortabil. Cu ce avem prin casă sau cu doar câteva îmbunătățiri.
Cromatică simplă, în tonuri neutre
De ce? Pentru că este odihnitoare. Desigur, nu e o regulă, veți vedea mai jos. Dar, dacă puteți, mențineți paleta cromatică în zona culorilor naturale folosindu-vă de accesorii și elemente de decor: perne, pleduri, coșuri. La acestea se adaugă materialele naturale. Puteți folosi corpuri de iluminat cu răchită, paturi din lemn aparent nefinisate, pălării de paie folosite ca decorațiuni de perete, ilustrații botanice pentru decorul pereților.
Fotoliu pentru citit + iluminatul
Cei mai mulți păstrează cărțile pe noptieră, însă, dacă reușești să pui în dormitor, lângă fereastră, un mic fotoliu, confortabil, care să te îmbrățișeze, e perfect. Ai mai jos câteva variante care să te inspire.
Dacă nu ai o noptieră, poți folosi un scaun, o etajeră, chiar o cutie mai mare sau un puf. Te ajută ca să pui aici un corp de iluminat, cu o lumină caldă, desigur. Dacă tot am ajuns la iluminat, deși e perfect dacă ai ferestre mari, care să-ți ofere lumină naturală suficientă și o perspectivă largă dimineața, folosește draperii groase, care să nu lase lumina să treacă, mai ales primăvara-vara când se luminează prea devreme pentru a te trezi.
Hygge în dormitor industrial sau într-o amenajare contemporană
Dacă îți plac ilustrațiile, tablourile, acestea pot lua locul unui tapet sau unui accent într-o amenajare precum cea de mai jos. Poți merge pe contraste puternice, alb-negru, bleumarin-alb, gri profund – alb , maro lemn – gri – alb, dar și pe materiale care dau accente industriale – veioze metalice, tencuială care imită cărămida sau betonul nefinisat.
Contrastele acestea pot fi perete – mobilier sau perete accesorii, mobilier – accesorii. Adică o lenjerie de pat albastru bleumarin va arăta perfect în combinație cu veioza metalică de culoarea cuprului sau aurie.
Dacă vă fac cu ochiul imaginile de mai jos, să știți că nu e așa complicat să faceți ceva asemănător. Cele mai multe magazine de bricolaj au livrare și timp aveți, nu?
Încă o idee de amenajare cu culori tari. E important să nu faceți întreaga cameră așa, ci doar un perete. Less is more și în acest caz, mai ales dacă urmărim o atmosferă hygge în dormitor.
Aceasta este una dintre imaginile mele preferate, cu multă transparență, o amenajare aproape monocromă, dacă nu am privi totul în ansamblu, adică alături de aceste plante verzi, minunate, care însuflețesc camera și care te duc cu gândul la o escapadă în natură. Și chiar avem nevoie de așa ceva, nu? Atenție însă la plantele alese, neapărat verzi și din categoria celor care ne purifică aerul, nu a celor care ne mănâncă oxigenul.
Paleta cromatică, instrumentul perfect în amenajare
Acesta este un truc simplu, dar foarte eficient. Să spunem că deja ai amenajat dormitorul, nu vrei sau nu poți/nu ai buget să faci schimbări semnificative, dar ai putea schimba draperiile, aduce câteva piese de decor. Cum să faci ca să fie totul unitar, dar nu plictisitor? Folosind o paletă de culori, cum este cea de mai jos. Există o mulțime de site-uri unde încarci o imagine și, în funcție de cromatica ei, ți se ofera variante de culori complementare. Nuanțe, tonuri, astfel încât să-ți fie mult mai ușor să alegi. Două dintre acestea sunt https://coolors.co/ și http://colormind.io/. Adică poți face ceva cum e fotografia de mai jos.
În dormitor, nu uita de…
Indiferent de aceste final touches despre care am vorbit mai sus, trebuie să ai în vedere însă că un dormitor hygge este un dormitor:
- aerisit foarte bine, zi de zi
- cu puține piese de mobilier, puține decorațiuni pe pereți
- organizat, nu auster
- unde spațiile de depozitare sunt folosite eficient și nu încarcă privirea
- unde nu-ți lași hainele împrăștiate (există alte locuri pentru asta)
- unde nu-ți aduci grijile
- unde înveți să respiri și să te bucuri de timpul cu tine
La final, te invit să citești și celelalte episoade din seria #HyggeHome:
#HyggeAcasă Episodul 1: 3 pași pentru hygge în bucătărie
#HyggeAcasă Ep. 2: Cum să ai un balcon perfect pentru relaxare sau pentru a lucra
Promit că nu voi întârzia la fel de mult cu episodul următor, care va fi despre birou. Biroul de acasă, desigur. Apoi vom vorbi despre camera copilului, despre camera de oaspeți, despre baie și despre casă ca un ansamblu. Sper că mă veți însoți în această scurtă călătorie care să vă aducă confort și relaxare în aceste zile care ne scot cu siguranța din reperele cu care ne-am obișnuit.
Stay home & stay safe!
#StămAcasă #HyggeAcasă
1 Comment
[…] #HyggeAcasă Ep. 3: 17 idei fabuloase pentru dormitorul tău […]