#HyggeAcasă Ep.4: Biroul care te ajută să muncești, în 3 pași simpli

Cum să trăiești Hygge - DesignTherapy

birou acasa

Productivitatea este afectată de contextul actual, trebuie să recunoaștem. Să lucrezi acasă o zi pe săptămână sau când pur și simplu simți nevoia să iei o pauză de la a merge la birou e una. Să muncești de acasă zi de zi ca și cum ai fi la birou, e cu totul altceva. La birou ai zen-ul tău: un spațiu personal (acasă dispare, dacă nu locuiești singur, ba mai ai și copii care mișună în timpul call-urilor), ai un mobilier care să te ajute – ergonomic (acasă ai mers mai degrabă pe aspect decât pe funcționalitate), ai spații de relaxare, de conferință, de socializare (acasă ai frigiderul plin și Netflix la un buton distanță). Starea de hygge te ajută să-ți regăsești productivitatea, să bifezi taskurile și să nu te simți la finalul zilei neproductiv și frustrat. Tocmai de aceea, episodul 4 din seria #HyggeAcasă este despre birouri. Sau, mai bine zis, spații de lucru. 

Lights, camera, on!

Da, când ești la birou, sunt mai multe șanse ca șeful să fie cu ochii pe tine. Acasă nu te supraveghează nimeni. Totuși, poate ar fi bine să știi că, atunci când ești distras de la un task, îți ia 23 de minute să te reconectezi cu adevărat la ceea ce făceai. De asemenea, un studiu Herman Miller (despre care am vorbit cu Bertie van Wyk – specialist HM invitat la București de către Workspace Studio) arată că munca intr-un mediu prietenos îmbunătățește satisfacția angajaților cu 50%. Teoretic, un mediu mai prietenos decât acasă nu există, nu? Dar nu e chiar așa.

Dacă la birou angajatorul are grijă să păstreze o temperatură optimă, lumină suficientă și chiar și un parfum care să nu te deranjeze, acasă tu ai grijă de aceste lucruri? Dacă nu, atunci acestea sunt primele 3 caracteristici ale unui birou hygge. Conceptul se numește wellbeing când suntem la birou, dar acasă e hygge.

Prin urmare, aerisește, folosește lumânări parfumate (sau flori, dacă ai norocul ca florăria ta preferată să facă livrări), stai mai aproape de fereastră pentru a te bucura de lumină naturală și păstrează liniștea. Nu da drumul la TV pentru a avea un zumzet în fundal. Poate doar o muzică în surdină, de preferat instrumentală. De ce? Pentru că hygge înseamnă distanțarea de ecrane. Iar cum tu lucrezi la laptop, nu este nevoie de și mai multe ecrane în casă. 

Spațiul de lucru, cu accent pe spațiu

Lucrăm de acasă și suntem tentați să o facem din pat, de la masa din bucătărie, pe jos, oriunde ne simțim confortabil la un moment dat. Dar nu e cea mai bună idee. Ce ne face acum bine la starea de spirit, ne face rău la productivitate și la starea de sănătate. 

Este important ca atunci când lucrăm să avem un spațiu de lucru. Organizat, cât de cât. Nu plin de rujuri, de caietele copilului, de cărți necitite. Laptop, agendă, cafea, unelte de scris, pahar cu apă. Plante, dacă se poate. Fie și un ghiveci cu busuioc.

Dacă ai de notat lucruri fă un peg board. Dacă ai de gândit o strategie, apelează la perete pentru a-l transforma într-o tablă de lucru. Organizează-te, dar nu te supra-organiza. Când e prea multă organizare, nu mai e loc de creativitate. Începe un task și du-l la bun sfârșit, de preferat începe cu cel mai greu, chiar dimineață. 

Cel mai important lucru pentru ORICE birou

Un studiu Leesman, realizat pe 250.000 de angajați, care își desfășoară activitatea în +2.000 de birouri, arată că 85% dintre angajați asociază confortul la birou cu calitatea scaunului pe care stau asezati cel putin cateva ore in fiecare zi. Nu degeaba. Stăm pe scaun între 3 și 5 ore zilnic. Uneori chiar fără întrerupere. Partea bună cu statul acasă este că te ridici de 1636754 ori pe zi. Că ești acasă. Dar aici intervine întreruperea de la punctul 1. 

Să mai zic că, după două săptămâni de muncit de pe diverse scaune – de masă, de bar, ce aveam prin casă, de stat pe sus, pe jos, pe puful copilului, în pat (mai aveam un pic și ajungeam și în baie), am decis să rup lanțul izolării pentru a-mi lua acasă scaunul de la birou? V-am mai zis că este un Aeron, luat de la Workspace Studio, unicul partener și distribuitor autorizat din România. 

Herman Miller folosește niște polimeri care garantează elasticitatea scaunului pentru 20 de ani. Sper să nu păstrez niciun scaun 20 de ani, dar, sincer, am toate șansele. După 1 an de folosire intensă, scaunul Aeron arată ca și cum abia l-am scos din cutie. Ce legătură are funcționalitatea unui scaun cu hygge? Păi e simplu: hygge se traduce prin confort și relaxare, iar scaunul și, implicit, poziția nepotrivită de lucru îți vor aduce contrariul. 

Și, dacă ți se pare că nu sunt suficient de fashionable, think again 🙂 Ia uite mai sus cât de bine se integrează aceste scaune de birou în designul unei case, și nu vorbim doar despre Aeron, ci și despre Mirra, Cosm, Sayl…

Hygge la biroul de acasă = productivitate

Dacă acum câțiva ani cineva mi-ar fi zis să investesc în biroul de acasă, aș fi zis no way. Sunt multe alte lucruri de făcut. Acum, de ziua mea îmi doresc un birou ajustabil pe înălțime.

Sper să nu ne prindă ziua aceea tot în izolare sau distanțare socială, însă știu sigur că ar fi util, fie pentru homeoffice days (că o să ducem dorul casei), fie pentru zilele când chiar trebuie să muncești de acasă – de exemplu când copilul nu se simte bine sau ai de terminat un proiect.

Da, astfel de achiziții reprezintă investiții de câteva sute de euro, dar sunt, așa cum ziceam… investiții. Iar dacă ești antreprenor, freelancer sau ai parte de un angajator care permite homeoffice days și când nu traversam nicio pandemie… chiar vor face diferența. 

masa birou acasa Workspace Studio
Slim și în culori neutre, o masă reglabilă pe înălțime e perfectă pentru cei ce muncesc de acasă. Și arată și bine.

Sper că ți-au fost de folos aceste informații și că #HyggeAcasă prinde contur pe zi ce trece mai mult. Îți recomand și episoadele anterioare: 

#HyggeAcasă Episodul 1: 3 pași pentru hygge în bucătărie

#HyggeAcasă Ep. 2: Cum să ai un balcon perfect pentru relaxare sau pentru a lucra

#HyggeAcasă Ep. 3: 17 idei fabuloase pentru dormitorul tău

și te aștept aici și în zilele următoare pentru a continua călătoria noastră spre o casă care să fie acasă în orice zi, dar mai ales acum când #StămAcasă pentru a contribui la stoparea pandemiei de coronavirus. 

Foto: Pinterest, Adobe Images, Herman Miller, Workspace Studio

Share This Post!

1 Comment

  • #HyggeAcasă ep. 5: Super-idei pentru camera unui copil organizat | DesignTherapy aprilie 11, 2020 at 2:43 pm

    […] #HyggeAcasă Ep.4: Biroul care te ajută să muncești, în 3 pași simpli […]