#HyggeAcasă Episodul 1: 3 pași pentru hygge în bucătărie

Cum să trăiești Hygge - DesignTherapy

hygge in bucătărie

Dacă mă urmăriți și pe Social Media, adică pe Facebook aici și pe Instagram aici, ați văzut că îmi doresc să încep o serie nouă de articole sub umbrela #hyggehome. Pentru că situația o impune, TREBUIE să stăm în casă. Pentru mulți e o corvoadă. Pentru mulți echivalează cu stres, îngrijorare, claustrofobie. Tocmai de aceea, am gândit o serie de articole care să ne ajute să transformăm casa într-un spațiu unde să ne regăsim echilibrul, buna-dispoziție, confortul, liniștea. O casă hygge. Și totul în pași mici, simpli, care să nu necesite un efort deosebit – nici fizic, nici financiar. Join me! Vă promit că o să vă placă 🙂

Am început cu bucătăria pentru că, pentru mulți, a devenit birou. Și să recunoaștem: e greu să lucrezi printre borcane, farfurii, sticluțe, ambalaje, paste etc. Dar chiar și în momentele în care bucătăria servește doar scopului ei de bază, de multe ori cădem pradă tentației de a o aglomera cu o mulțime de lucruri, inclusiv aparatură electrocasnică și multe altele. 

Pasul 1: De-clutter în bucătărie

În primul rând, trebuie să faceți ordine. Eliminați surplusul. Puneți fiecare obiect la locul lui. Organizați ce folosiți. Ați putea încerca să bifați lista de mai jos:

  • ordine în sertare 
  • aruncați ustensilele deteriorate, vechi, alimentele și condimentele expirate 
  • mutați în dulapuri/spații de depozitare electrocasnicele folosite rar spre deloc
  • lăsați la îndemână doar cele de uz zilnic 
  • organizați condimentele, ingredientele în funcție de preferințe și frecvența utilizării – le puteți grupa în caserole sau cutii 
  • aruncați caserolele vechi și reorganizați-le pe cele care mai pot fi folosite 

Pasul 2: Ce lăsam la vedere

Dacă ați eliberat blatul de bucătărie și masa, atunci puteți să vă ocupați de ce rămâne totuși la vedere. Dacă aveți câteva rafturi deschise, atunci aici puteți pune ce folosiți mai des – cafea, zahăr (de preferat să nu folosiți deloc, dar…), diverse condimente, șervețele etc.

Pentru ele poate găsiți recipiente atractive, care să vă bucure ochiul. Merg și niște borcane simple. Nu trebuie să fie toate identice. Nu trebuie să aibă aceeași dimensiune. Nu trebuie să aibă aceeași culoare sau să fie din același material. Totuși, dacă e să respectăm un criteriu, acesta merge mai degrabă spre cromatică. Și vedeți în imaginile de mai jos de ce. 

hygge in bucătărie
hygge in bucătărie

The Home, pentru cei care sunt fani ai brandurilor nordice și nu numai:

Sau IKEA, dacă vreți prețuri mai accesibile:

De asemenea, ar fi de preferat să univormizați vizual și ustensilele de bucătărie, mai ales dacă sunt depozitate tot la vedere. Mai jos, câteva exemple de la IKEA:

Pasul 3: Adaugă elemente #hygge

Și acum partea cea mai frumoasă. Aranjamentul acestor obiecte face ca spațiul să fie plăcut ochiului. Jocul cu texturi, volume, culori. Lăsați recipientele să respire, nu încercați să îngrămădiți totul pe raft. Păstrați tocătoarele la vedere și jucați-vă cu ele ca și cum ar fi elemente de design. Folosiți-vă de plante pentru a da viață și culoare spațiului. 

Dacă nu ai plante de apartament, cei de la Floria.ro au reduceri zilele acestea. Eu am ales mai jos trei variante, prețul pornește de la 69 de lei în aceste cazuri, dar găsești o mulțime de variante, pentru toate buzunarele. Și, să nu uităm, plantele sunt o investiție pe termen lung! 

Folosiți-vă de șervete, de mici obiecte de decor, chiar de linguri de lemn, de borcane mai speciale cu bunătățuri. Cum ar fi acest peanut butter de la Sunday Bites, un business românesc, mic, cu un portofoliu limitat de produse. Dar produse care te fac să te simți… hygge, cum altfel. Vă las mai multe fotografii, ca să vă fac și poftă, pentru că, da, e momentul să sprijinim și afacerile locale:

La final, spațiul ar putea arăta ca în imaginile de mai jos, pe care vi le las drept inspirație. Și nu-i așa că ai avea mai mult chef să lucrezi de aici? Sau să-ți savurezi cafeaua de dimineață…

Dacă ți-a plăcut, te aștept și la următoarele episoade. Continuăm cu: 3 pași pentru un balcon hygge, mâine. Pentru că vom petrecere mult timp pe balcon/terasă, așa că merită o (re)amenajare pe măsură. 

De asemenea, te invit până atunci să citești și: Ghid de lucrat acasă: de la amenajarea biroului până la programul de lucru

Fotografii: Adobe Images, Pinterest, IKEA.com, The Home, SundayBites.ro

Share This Post!

3 Comments

  • #HyggeAcasă Ep.4: Biroul care te ajută să muncești, în 3 pași simpli | DesignTherapy martie 31, 2020 at 11:15 am

    […] #HyggeAcasă Episodul 1: 3 pași pentru hygge în bucătărie […]

  • #HyggeAcasă Ep. 3: 17 idei fabuloase pentru dormitorul tău | DesignTherapy martie 28, 2020 at 1:44 pm

    […] #HyggeAcasă Episodul 1: 3 pași pentru hygge în bucătărie […]

  • #HyggeHome Ep. 2: Cum să ai un balcon perfect pentru relaxare sau pentru a lucra | DesignTherapy martie 23, 2020 at 9:56 pm

    […] Dacă vrei să citești primul episod al seriei #HyggeHome, iată-l aici: #HyggeHome Episodul 1: 3 pași pentru hygge în bucătărie […]