Munca în confortul propriei case poate fi o încântare! Dar, potrivit specialiștilor VELUX, unele schimbări și investiții în spațiul de acasă sunt bine venite, dacă dorești să atingi un echilibru optim fizic și mental, inclusiv în zilele caniculare.
Să lucrezi de acasă înseamnă mai mult timp liber și flexibilitate, aspecte de neprețuit în zilele de vară, când naveta devine neplăcută din cauza căldurii sau pur și simplu îți doreși mai mult timp alături de cei dragi. Dar faptul că îți petreci întreaga zi acasă îți poate afecta sănătatea mentală și fizică, mai ales dacă spațiul în care lucrezi nu este un mediu propice pentru a rămâne concentrat și activ.
Pe de altă parte, respectarea unor reguli și sfaturi simple în timpul proiectării și întreținerii locuinței poate transforma munca la distanță în una eficientă, convenabilă și – cel mai important – să nu se transforme într-o povară pentru bunăstarea mentală. Iată ce spune Laura Rusu, expert marketing VELUX România.
Sfatul nr. 1: Asigură-te că locuința va susține ritmul cicardian
Ritmul circadian este, practic, ceasul nostru interior: este procesul care ne reglează ciclul somn-veghe și este strâns legat de ciclul zi-noapte. Pe lângă faptul că datorită lui știm când este timpul să ne trezim și când să ne culcăm, ritmul circadian este, de asemenea, strâns legat de metabolism, de productivitate și chiar de sănătatea mentală.
„A avea acces la lumina naturală te ajută să rămâi productiv și mai energic. Lumina naturală declanșează acest ceas interior, te face să simți că este timpul să faci lucruri!” – spune Laura Rusu – expert marketing VELUX România. „Este un reflex vechi de când lumea, dar oamenii din timpurile moderne își petrec cea mai mare parte a zilelor în interior și primesc cea mai mare parte a luminii de pe ecranul calculatorului lor. De aceea, introducerea luminii naturale în casă este atât de importantă pentru bunăstarea mentală și chiar fizică.”
Studiile arată că lumina slabă de la birou nu numai că îți scade energia, deoarece produce o stare de somnolență constantă, dar provoacă o povară inutilă asupra ochilor, care sunt deja epuizați de munca în fața ecranelor. Acest lucru poate duce la probleme de vedere, oboseală și dureri de cap.
Lumina naturală, mai ales atunci când vine de sus și se propagă în cameră din diferite unghiuri, pe măsură ce soarele se mișcă, vă ajută să vă mențineți concentrați.
Sfatul nr. 2: Adu natura în spațiul din care lucrezi
Câțiva metri pătrați în plus în interiorul locuinței ajută la un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată, permițând un spațiu dedicat și motivant pentru a lucra.
Podul, de exemplu, poate fi un spațiu perfect de transformat în acest scop. Are deja o atmosferă confortabilă, este separat de restul casei și, având o fereastră de mansardă, permite acces imediat la lumina naturală. Aceasta aduce mai multă lumină decât una normală și te ajută să te simți ca și cum ai primi natura în casă.
„A avea acces la natură te ajută să faci față stresului; te face să te simți mai concentrat și are un impact benefic imediat asupra sănătății mentale” – spune Laura Rusu. „Nu trebuie să locuiești în mijlocul pădurii sau să ai o grădină pentru a putea crea o conexiune sau chiar iluzia unei conexiuni cu natura.”
Nu este de mirare că designul biofilic a fost cea mai în vogă tendință din ultimii ani: este un concept folosit pentru a crește conectivitatea ocupanților cu mediul natural folosind natura directă, natura indirectă și condițiile de spațiu și loc.
Rearanjarea mobilierului pentru a avea o priveliște mai bună spre exterior în timp ce lucrezi sau adăugarea de plante de apartament într-un loc însorit al camerei te va face să te simți mai energizat și mai relaxat în casa ta – explică Laura Rusu.
Sfatul nr. 3: Păstrează-ți casa și ideile fresh!
Odată ce ai puțină verdeață, o priveliște și lumină naturală, tot ce mai trebuie este aerul proaspăt, bogat în oxigen, pentru a avea condiții de lucru perfecte la tine acasă.
„Respirarea aerului proaspăt poate crește nivelul de oxigen din creier, care la rândul său influențează nivelul de serotonină” – afirmă Laura Rusu. „Aerisirea asigură aerul proaspăt în casă: fără un anumit nivel de oxigen, poți ameți, suferi de dureri de cap și îți poți pierde productivitatea. Ar trebui să împrospătezi aerul din casă de cel puțin două ori pe zi, de preferință la primele ore ale dimineții și înainte de a merge la culcare, evitând orele cele mai fierbinți pentru a menține un climat interior sănătos și plăcut.”
Pentru a profita la maximum de ventilație, folosește puterea „efectului coșului de fum”: acesta conduce fluxul de aer prin clădiri. Poți realiza acest lucru deschizând o fereastră de la nivelul inferior în partea mai rece a casei tale și o fereastră de la nivelul superior în partea mai caldă. Iar ferestrele inteligente pot facilita și mai mult ventilarea, deoarece țin evidența climatului interior și verifică prognoza meteo pentru a obține cele mai bune rezultate din deschiderea ferestrelor.
Dacă te interesează să ai ferestre inteligente sau să ai opțiunea de a controla lumina din casa ta, consultă gama variată de ferestre VELUX aici.