Clișeu sau nu, dar stilul de viață parizian este adorat de o mulțime de oameni. Sunt puțini cei care au fost la Paris și au zis: iak, oribil, nu mi-a plăcut deloc. Pentru că, deși pe malul Senei miroase oribil pe alocuri, deși este mizerie pe străzile de lângă Montmartre, deși chiriile sunt mari și apartamentele mici, Parisul are un je ne sais quoi pe care, recunoașteți, îl iubim.
Lecția 1: poartă tocuri. Dar mici
Ce legătură are asta cu designul de interior? Vă explic imediat: dacă porți tocuri, te simți elegantă. Eleganța din ținută se vede și în casă, te vei încojura de piese care te binedispun, vei căuta lumini și umbre care creează o atmosferă specială. Dacă poți tocuri prea înalte, ajungi acasă obosită, nu mai ai chef de nimic, iar casa e mereu un dezastru. Prin urmare: eleganță, cu măsură. Sofisticată? Clar!
Lecția 2: Fii fericit/ă cu ce ai
Suntem genetic construiți să vrem mai mult. Să ne facem scenarii, să ne stabilim standarde prea înalte, așteptări prea ridicate. Și uite așa ajungem să nu ne mai placă spațiul în care trăim sau lucrăm. Dar trebuie să învățăm să apreciem și covorul luat acum 5 ani, și canapeaua nouă și lustra care e doar imitație (dar de calitate!!!) Tom Dixon. Așteptările nerealiste ne fac nemulțumiți. Iar când ești acasă cu tine, în spațiul în care ar trebui să te simți cel mai confortabil, trebuie să fii mulțumit. Concentrează-te deci pe lucrurile care îți oferă confort real, fizic și psihic: un pat cu o saltea bună, o canapea confortabilă, o masă la care să mănânci cu prietenii, un spațiu unde să poți citi sau face yoga. Multe dintre lucrurile importante nici nu costă atât de mult!
Lecția 3: Fă curat în dulap!
Franțuzoaicele par mereu scoase din cutie. Îmi amintesc și acum prima vizită la Paris când lumea în metrou, la 8 dimineața, arăta de parcă abia ieșise la cină. Toți arătau impecabil. Abia mai târziu am realizat de ce: ținutele erau simple, basic, DAR accesorizate spectaculos: eșarfe, curele, broșe, genți, pantofi – de poveste. Fă-ți deci curat în dulap și încearcă să redescoperi esențialul: less is more! Și nu degeaba. Mai puțin de călcat, spălat, aranjat, înseamnă mai puțin stress, mai puține riduri, mai mult zâmbet.
Lecția 4: Culoare, dar nu prea multă
Francezii sunt romantici, ar fi și culmea să spunem că nu. Dar sunt romantici discret. Stau desculți pe plajele amenajate pe malul Senei cu o sticlă de șampanie în mână. Sunt discreți în ceea ce fac, deși de multe ori ce fac este considerat un lux pentru noi. Sunt discreți în felul cum se îmbracă, dar și în felul în care își aranjează casele. Într-adevăr, clădirile sunt atât de frumoase la exterior, că uneori parcă nici nu e nevoie de atât de mult efort la interior. Așa că fii francez: folosește culorile, dar nu exagera.
Lecția 5: Investește în piese statement
Well, cu toată simplitatea, uneori merită să faci un efort. Financiar, desigur. Franțuzoiacele sunt faimoase pentru eleganța lor, însă acest lucru se datorează și faptului că investesc în piese care nu urmează tendințele. Sunt piese care nu se demodază, care vin mereu bine. Așa este și în casă. Un puf, o canapea, poate o consolă sau o oglindă. Sunt câteva dintre piesele versatile care, alese cu grijă, se pot integra în orice stil de decor.
Ce ziceți? Avem ce învăța și de la francezi?