91% dintre români consideră că intimitatea din propriul cămin reprezintă un drept, arată studiul IKEA Life at Home. 17% sunt îngrijorați din cauza lipsei de intimitate de acasă, principala barieră fiind reprezentată de nevoia de a-i îngriji pe ceilalți – 22%, urmată de diversele așteptări privind intimitatea de la ceilalți locatari ai casei – 19% și insuficiența timpului dedicat lor înșiși – 18%. De ce avem nevoie de intimitate? Și, mai ales, cum putem avea partea de ea, chiar și când trag copiii de tine, iar adulții au fiecare altceva de făcut?
Raportul IKEA Life at Home 2019 arată că 3 din 4 persoane la nivel global (76%) și 77% dintre români consideră că intimitatea este importantă în menținerea stării de bine. În momentele în care oamenii nu primesc intimitatea de care au nevoie, devin frustrați (56%) și anxioși (35%, crescând la 40% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani). În țara noastră, frustrarea are impact asupra a 60% dintre români, iar anxietatea afectează 31% dintre aceștia.
În schimb, atunci când intimitatea în propria casă este posibilă, majoritatea (la nivel global) se simt calmi (74%), satisfăcuți (57%) și veseli (42%). Impactul pozitiv asupra românilor care obțin momente de intimitate acasă arată aproximativ la fel: 75% se simt calmi, 57% se simt satisfăcuți și 54% se simt veseli.
Cum obții intimitatea mult-dorită?
În majoritatea țărilor, cele mai multe persoane cer intimitate prin intermediul comunicării non-verbale, în detrimentul unei întrebări directe, însă România este o excepție: 18% dintre români folosesc doar semnale non-verbale, iar 20% solicită intimitate doar pe cale verbală. 86% dintre români consideră că o rugăminte directă este cea mai eficientă modalitate de a obține un moment de intimitate.
În țara noastră, 33% dintre persoane își semnalează nevoia de intimitate plecând într-o altă cameră, 26% lasă impresia că sunt ocupați cu diverse activități, 22% aleg să se refugieze într-un anumit spațiu, 20% bat apropouri, 19% își utilizează telefonul mobil sau alte dispozitive. Cu toate acestea, cercetarea demonstrează faptul că nimic nu este mai eficient decât o întrebare directă.
La nivel global, tinerii (23%) și persoanele cu copii mici (26%) întâmpină o oarecare dificultate în a solicita un moment de intimitate, în timp ce 90% dintre persoanele de peste 55 de ani se simt perfect confortabil când cer spațiu personal.
…chiar într-o familie numeroas/casă mică?
Studiul realizat de IKEA mai spune un lucru important și interesant: 52% din populația globală și 54% dintre români spun că preferă să se relaxeze în intimitatea propriului cămin (printr-un moment de răsfăț, făcând yoga sau ascultând muzică).
Acest lucru se traduce printr-un fapt simplu: spațiul trebuie împărțit funcțional, astfel încât să permită desfășurarea mai multor activități simultan. Nu trebuie să avem toți case de 120 mp. E suficient să ne gândim la un spațiu pentru fiecare, inclusiv pentru copii. Astfel, poți avea un moment de respiro într-un colț amenajat la fereastră, pe un fotoliul suficient de mare încât să-ți ofere puțină izolare, un balansoar, chiar un spațiu din balcon, amenajat special pentru relaxarea de care ai nevoie. Mai jos am strâns câteva idei.
Da, da, și copiii au nevoie de intimitate
Ne dorim să se joace singuri, să mănânce singuri, să doarmă singuri, dar nu le oferim ocazia. Un cort, un spațiu ferit nu e doar o chestiune de design, nu e doar un moft, ci un prilej să-și creeze propria lume. Mai jos am mai adunat câteva idei: