Casa în care te simți ca în vacanță e casa în care ești mereu relaxat. Și unde te încarci de energii pozitive, unde te retragi ca să-ți refaci puterile după zile grele sau poate doar obositoare. Așadar locuința trebuie să fie confortabilă, funcțională, dar și plăcută ochiului. Cu obiecte de decor care îți amintesc de pasiunile tale și de lucrurile care te relaxează, cu piese de mobilier – accent, care te invită la visare, cu culori care contribuie la crearea stării de bine. Dar mai concret, mai jos.
Spațiile evoluează și se schimbă
Spațiile de unică folosință par a fi de domeniul trecutului, mai ales având în vedere schimbările în comportamentul și stilul de viață din ultimii aproape doi ani. Trebuie să recunoaștem că am învățat, chiar dacă the hard way, că putem lucra și altfel decât de la birou, că putem lua o cină romantică în mijlocul livingului sau că ne putem simți ca la spa în propria baie. Această multifuncționalitate se aplică și mobilierului. Reconversia mobilierului este, de altfel, o modalitate de a eficientiza spațiul.
Biroul de acasă, biroul din vacanță
Spațiul de lucru s-a integrat în locuința noastră. Așadar trebuie să-l facem cât mai confortabil și plăcut. Dacă ne dorim să fim și productivi, desigur. Iar când vorbim despre schimbări în spațiul de lucru, ar trebui să privim lucrurile la nivel macro – încăperi, investiții majore – și micro – mic mobilier, decorațiuni, schimbarea culorii pereților etc.
Birourile de acasă vin în toate formele și dimensiunile. Dar indiferent de aspect, scopul este ca spațiul să fie unul adecvat, care încurajează productivitatea. Deci, atunci când vă proiectați propriul birou, rețineți că funcționalitatea, caracterul practic și estetica sunt la fel de importante.
Regândim interacțiunile sociale
Unul dintre lucrurile pe care le iubim în vacanță este interacțiunea cu ceilalți. Dar și faptul că, dacă nu ne dorim, avem spațiu să nu o facem, adică să rămânem în intimitatea noastră.
Recomandarea mea este așadar de a regândi spațiul astfel încât să oferi posibilitatea unor interacțiuni simultane și diferite. Astfel, cineva poate citi pe fotoliu, altcineva poate juca un board game la măsuța de cafea, în timp ce altcineva poate purta o conversație pe canapea.
Masa de dining revine în centrul atenției, uneori fiind o reconversie a biroului. Tot vorbeam mai sus de faptul că piesele de mobilier sunt tot mai versatile.
Pe scurt, orice cameră trebuie să aibă mai multe sub-zone să le zicem, care să permită ca mai multe persoane să poată face lucruri diferite în același timp. Util și când lucrezi de acasă, iar copilul se joacă în aceeași cameră cu tine, nu?
Colecțiile tale preferate
Cu siguranță fiecare vacanță vine la pachet cu un suvenir. Măcar unul. Unii dintre noi iau același tip de suvenir – magneți, căni, poate eșarfe sau ilustrate – iar în acest caz (dar nu numai) se pot transforma în obiecte de decor care te transpun imediat în atmosfera de vacanță. Retrăirea acelor experiențe adeseori nu au nevoie decât de un trigger. Iar unul vizual e perfect. De aceea, nu ezita să le faci loc în designul casei.
Când urmezi tendințele și când… nu
În general, eu mă feresc în amenajările mele de tendințele foarte populare, cele care consider că vor deveni în câțiva ani “depășite”. O casă amenajată în 2020 trebuie să fie primitoare și “actuală” și în 2030 și în 2040, spune Roxana Duma, arhitect pe care îl poți urmări pe DesignLife.ro și neapărat pe YouTube.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să întoarcem spatele oricărui trend, dimpotrivă. Tendințele și dorințele ne aduc inspirație și… scopul lor final este de a ne crește calitatea vieții.
Ne îndepărtăm de opulența ultimilor ani, cu multe culori metalice și materiale prețioase și ne apropiem de o amenajare mai caldă, cu materiale naturale, forme organice, paletă cromatică caldă, plante naturale și grijă pentru detalii.
Roxana Duma, DesignLife
De altfel, aceasta este și linia pe care se înscrie trendul global. Astfel, ne îndepărtăm de gălăgia din amenajări, de zgomot, revenim tot mai mult la materiale și tonuri naturale, la ceea ce ne creează confort, din punct de vedere vizual și nu numai.
Mă bucur foarte mult să spun că domeniul designului interior la nivel mondial se apropie din ce în ce mai mult de preferințele mele personale în materie de amenajări. Mai exact, ne îndepărtăm de opulența ultimilor ani, cu multe culori metalice și materiale prețioase și ne apropiem de o amenajare mai caldă, cu materiale naturale, forme organice, paletă cromatică caldă, plante naturale și grijă pentru detalii, spune arhitectul.
Pe scurt, locuințele devin mult mai primitoare, trecem de la a impresiona vizitatorul cu: “Wow ce casă luxoasă și scumpă!”, la a relaxa vizitatorul de cum intră în casă, acesta având impulsul de a se aruncă pe canapea și a se simți ca acasă, mai completează Roxana Duma.
Iar acasă trebuie să fie acasă și în 2022 și în 2025 și în 2030. Tocmai de aceea, tendințele menționate de Roxana Duma sunt cele evergreen, care nu se perimează odată cu apariția unei noi culori la modă. Pentru că o casă primitoare nu se va demoda niciodată.
Sper că te-am inspirat să faci câteva schimbări în amenajarea casei. Te asigur că sunt simple și ușor de făcut. Dacă ai nevoie de ajutor, scrie-ne.
Și dacă mai cauți inspirație, te invit să citești și: Apartament-spectacol în stil retro-minimalist. Ce notă îi dai?
sau: Când ai vrea să stai la casă, dar îți permiți doar un apartament la bloc
Foto: Adobe Stock Images
1 Comment
Interioare cool 🙂 Îmi place mobilierul multifuncțional și lipsa de glamour 🙂