Vrei o casă minimalistă? 10 tips&tricks care te vor ajuta

Cum să trăiești Hygge - DesignTherapy

minimalism

Minimalismul acesta este foarte dorit în ultimul timp. De la casă la viață și retur, minimalismul pare a fi soluția la orice ne dorim. Nu vă voi minți. Minimalismul poate duce la o viață mai frumoasă, mai hygge, mai echilibrată. Însă minimalismul nu este un concept ce poate exista fără ca voi să fiți implicați cu totul în asta. Degeaba ai o casă amenajată minimalist, dacă tu te întorci din fiecare călătorie cu 30 de scoici. Pe care nu le arunci nicicum. Dar, pentru că minimalismul este un skill care se poate exersa, iată câteva idei care v-ar putea covinge să adoptați și voi un astfel de stil. În viață mai mult decât în casă. 

  1. Regula celor 3

Nu știu dacă chiar există, dar eu procedez așa. Iau un coș (sau o sacoșă mare de IKEA), trec prin toată casa și încep să pun în el tot ceea ce: 1. nu îmi mai trebuie. 2. este stricat. 3. a fost plimbat de colo-colo prin casă de cel puțin 2-3 ori. Și uite așa, periodic, se adună câte o sacoșă de astfel de lucruri. Unele ajung la gunoi, altele se donează, după caz. Credeți-mă, e un sentiment eliberator.

2. Mobilier pe care să-l poți mișca

… nu e deloc ciudat, nu? Ideea este că mobila grea, din lemn masiv, cu 1.000 de sertare, nu are nimic în comun cu minimalismul. Dacă ai multe cărți, poți pune niște rafturi deschise. O bibliotecă built in poate face minuni. Dulapurile la fel, deși sunt totuși o excepție. Dacă poți face loc unui dressing, cu atât mai bine.

3. Organizare în sertare

Fie că vorbim de dormitor, living și mai ales bucătărie. Cu cât vezi mai bine lucrurile, cu atât vei știi de ce ai nevoie cu adevărat. Dacă vrei mai multe detalii despre cum să organizezi sertarele, a scris Diana Mihăilă un articol amplu aici.

casă minimalistă

4. Go high tech

Dacă bugetul îți permite, do that. Conectează aparatura electrocasnică la aplicații, pornește mașina de spălat din telefon. Renunța la DVD și la PSP (și așa nu le mai folosești).

5. Aruncă decorațiunile inutile

Nu, nu ai nevoie de toate. Este suficient să le păstrezi pe cele care îți plac cu adevărat, care îți aduc bucurie, cum zice și Marie Kondo.

6. Aranjează-ți un spațiu de lucru

Este foarte important să ai un loc unde să pui agende, pixuri, post-it-uri, laptopul și toate care altfel stau aruncate prin casă. Este un spațiu unde poți meșteri ceva, scrie sau chiar citi. Fă-l confortabil, luminos, dar nu-l încărca.

7. Culorile

… sunt importante. Nu vei mai simți nevoia de încă o pernă de decor, dacă în loc de 5 perne gri vei avea una orange. Sau nu vei mai avea nevoie de 25 de tablouri și ceasuri de perete, dacă vei face un perete accent cu un tapet spectaculos. (Găsești câteva idei la Mind The Gap, creativii noștri antreprenori de la Târgu Mureș).

casă minimalistă

8. Iluminatul casei minimaliste

Este, așa cum v-ați imaginat, minimalist. Fără lustre imense. Cu lumini subtile, calde, simple. Cu un accent de culoare. Metalic. Dar minimalist.

9. Ordine în cosmetice

Nu există minimalism cu 5 palete identice de farduri și 20 de creme începute. Mizează pe organic, pe bio, pe produse care nu au fost testate pe animale etc. Atât timp cât îți alegi ceva în care să și crezi, vei vedea cât de simplu este să îți organizezi produsele astfel încât să nu mai cumperi la nesfârșit lucruri care vor rămâne expirate luni, ani, în dulapul din baie. Eu, de exemplu, am renunțat la a-mi cumpăra rujuri, că aveam vreo 12 și nu-mi plăcea niciunul. Am început să folosesc balsam de buze, m-am îndrăgostit de Nala. Am descoperit Kiehls și îmi iau creme doar de acolo. Mai ales că au o politică simpatică de reciclare a ambalajelor, lucru care mi se pare lăudabil.

10. Echilibru între a avea și a fi

Este ușor să ai lucruri, dar mai greu este să fii fericit cu ele, nu? Tocmai de aceea mulți dintre cei care vorbesc despre hygge, minimalism și alte concepte din această sferă nu vorbesc despre casă făr a aminti de minte. De felul în care accepți și trăiești schimbările din viața ta. De felul în care alegi să nu te mai sufoci cu lucuri care îți mănâncă timp (să le pui la loc, să le aranjezi, să le muți etc), ci mai degrabă te bucuri de fiecare clipă. Ai timp pentru prieteni, pentru a-ți căuta următoarea vacanță. Ai mai mult din ceea ce ești, dincolo de ceea ce ai.

casă minimalistă Voi ce ziceți despre minimalism? Foto: Pexels.com, MindTheGap

Share This Post!