De multe ori am auzit că sustenabilitatea e scumpă. Că dacă vrei să trăiești în armonie cu natura, să mănânci bio, să cumperi lucruri care nu conțin plastic, să renunți la plstic, să reciclezi. Nu e. Și, cu ajutorul celor de la Sustenabil zi de zi – un proiect foarte fain, pe care vă invit să-l explorați pentru mai multe idei – pot și să demonstrez acest lucru. Iată deci 25 de principii de sustenabilitate, tare simplu de pus în practică:
Organizare și economie
- Înainte de a te grăbi să cumperi produse noi sau să le arunci pe cele vechi, nu uita că le poți repara.
- Vinde, donează sau reciclează ce nu mai folosești. De multe ori am auzit întrebarea unde?. De exemplu, eu sunt de mult timp membru în grupul Nu mai port, un grup bazat pe aceste principii, unde se reintroduc în circuit haine, dar și cărți, jucării, mobilier, mașini, cam orice.
- Sharing is caring! Multe dintre obiectele noastre zac nefolosite așa că de ce să nu împrumuți o bormașină sau un cort doar atunci când ai nevoie?
Vedeți cât de simplu este să economisești? Sau să salvezi niște bani în bugetul familiei? Iar acestea sunt doar primele trei exemple.

Sustenabilitate în bucătărie
- Citește lista de ingrediente! Cu cât aceasta este mai lungă, cu atât sunt mai mari șansele să conțină elemente care nu sunt sănătoase.
- Ce este la începutul listei de ingrediente este în cantitate mare, ce este menționat la final este aproape nesemnificativ.
- Nu tot ce e certificat este organic și nici tot ce este organic este certificat.
- Nu te lăsa pradă tentației: nu cumpăra mai mult decât ai nevoie! Fă o listă cu lucrurile de care ai nevoie cu adevărat și nu te abate de la ea. E un principiu important când vorbim de sustenabilitate.
- Cumpără de la producătorii locali. Piețele sunt încă deschise. Iar dacă nu ai încredere că sunt produse de la țară, atunci cu singuranță găsești online o mulțime de variante.
- Evită produsele ambalate în plastic sau care au ambalaje excesive. Am descoperit de curând un magazin tare simpatic, construit fix pe principiul acesta. Cumperi cu propriul ambalaj, de la Zero Waste, magazin din zona Buzești.
- Alege produse în ambalaje mai mari. Vei cumpăra mai rar și vei face și economie.
- Alege produse naturale. Aici aș putea da o listă lungă de sugestii. Dacă vreți carne, atunci vă recomand Obor21 – o platformă digitală care leagă satul de oraș oferind carne de mânzat, capră și oaie pe principiul meatbooking – rezervare înainte de sacrificare. Practic, nimic nu rămâne nevândut, deci de aruncat, sustenabilitatea fiind unul dintre atributele lor de brand.

Sustenabilitate de aplicat în familie…
- Propune-ți să nu cumperi nimic timp de 3 luni de zile.
- Ce e în cutie trebuie să fie și pe cutie.
- Învață-i și pe membrii familiei și pe prieteni să îți urmeze exemplul.
- Citește și informează-te constant.
- Refuză produsele din plastic de unică folosință.
- Ridică gunoiul de pe jos chiar dacă nu este al tău.
- Folosește ceea ce ai deja.
- Ai grijă de lucrurile tale.
- Consumă mai multe vegetale și mai puține produse de origine animală.
Transport alternativ
- Alege variante de transport cât mai sustenabile. Aici trebuie să menționez bicicleta. Care e mult mai simplu de folosit într-un oraș așa aglomerat ca Bucureștiul. Nici nu trebuie să cauți loc de parcare, nici să stai atât de mult în trafic. În plus, faci mișcare și te simți bine. Cele mai cool biciclete, perfecte pentru oraș pentru că sunt foarte ușoare, simplu de întreținut și mai ales frumoase – la Hotbikes.ro. Pe scurt, sustenabilitate pe două roți.

Stinge lumina
- Întreabă-ți bunicii: ei știu multe despre utilizarea la maxim a unui produs și prevenirea generării deșeurilor.
- Susține brandurile care investesc în alternative sustenabile și produse de calitate.
- Calitate, nu cantitate!
- Stinge tot: lumină, aparate, oprește apa. Chiar și când te speli pe dinți.
Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomand și: Design. Pentru o garderobă altfel. Și sustenabilă.
20 lucruri (din casă) la care să renunți pentru un 2020 hygge
Fotografii: Adobe Images, PR
1 Comment
[…] Sursa: DesignTherapy: […]