Toți am auzit de hygge, dar ce știi despre aceste 4 stiluri minimaliste de design de interior?

Inspiration - DesignTherapy

stil minimalist

Wabi-sabi, japandi, lagom, shibui. Parcă nu sunt la fel de familiare cum este hygge, nu-i așa? Deși sună diferit, de fapt fiecare dintre ele adresează minimalismul din perspective diferite. Am scris mai multe despre aceste stiluri de design, un fel de Europa versus Asia în minimalism, pentru că se pare că aceste curente nu se vor demoda prea curând. Less is more, în continuare, deși au trecut 100 de ani de când Mies van der Rohe a spus acest lucru. 

Când spui minimalism, te gândești la abordarea nordică asupra designului. Sigur îți vine în minte hygge, cu materiale naturale, câteva elemente de decor, linii simple, clare, spațiu cât mai puțin încărcat și lumină caldă, blândă. Dacă ar fi să ne gândim la opusul minimalismului, probabil că gândul ne-ar duce la încărcatele decoruri specifice Asiei, viu colorate, cu accente aurii atât de des întâlnite încât de fapt par dominante.

Însă minimalismul se întâlnește și în alte culturi. Chiar și în Asia. De exemplu, japonezii întruchipează conceptul de „zen” sau abordarea minimalistă. Iar dacă ai întreba la Tokyo despre stilul european probabil ți s-ar spune că acesta este dominat de elemente complicate sau decorațiuni grele care înfățișează un lux subtil. Cu atât mai mult cu cât japonezii percep cea mai elementară formă de simplitate ca pe o formă de lux. 

Am descris pe larg fiecare dintre abordări în cel mai recent număr OrDeLi. – revista de organizare, design și fine living. Este editată alături de Diana Mihăilă, primul Master Professional Organizer din România și fondatorul grupului Idei de Organizare, și de Alina & Claudiu Ciobanu, experți pe zona de retail, indiferent de industrie, creatorii platformei B2BMeetings și al unor evenimente de profil spectaculoase. 

Cum văd nordicii minimalismul

În Suedia, simplitatea și funcționalitatea sunt elemente de bază ale designului, iar lagom – ce se traduce prin cantitatea potrivită/măsură – este o parte fundamentală a culturii.

Cultura daneză – de unde avem hygge, un curent ce și-a păstrat popularitatea mai mult decât oricare altul – pune accent pe durabilitate și pe un stil de viață simplu, neaglomerat, pe care minimalismul îl face să fie atins.

Acest lucru se poate observa în modul în care mulți danezi își abordează spațiile de locuit. Ei caută să creeze un sentiment de confort și căldură și reducând în același timp posesia de obiecte prea puțin folosite.

Cultura norvegiană prețuiește viața în aer liber și natura, așa cum se reflectă în conceptul de friluftsliv. Înseamnă „viață în aer liber” și subliniază importanța petrecerii timpului în afara casei, respirând aer curat și conectându-se cu elementele naturii.

stil minimalist
stil minimalist

Minimalism în Asia

Japonia este renumită pentru estetica sa minimalistă, care subliniază simplitatea și imperfecțiunea în artă, design și arhitectură. Conceptul wabi-sabi este esențial pentru cultura japoneză. Minimalismul este aici adesea asociat cu ideea de ma, care se referă la conceptul de spațiu negativ și la importanța locului liber sau golului în design.

Mai jos vă las chiar paginile din revistă, cu câteva idei despre aceste stiluri. 

stil minimalist

Două stiluri clasice

stil minimalist
stil minimalist

Iar la final vă invit să o răsfoiți pe toată – pe Ordeli.ro – unde veți regăsi și alte minunate informații (nu zic asta doar pentru că sunt scrise de noi, promit!). 

Și dacă vreți să aprofundați frumusețea stilurilor minimaliste, vă mai las câteva articole de inspirație (pozele sunt totul!): 

#HyggeAcasă Ep. 3: 17 idei fabuloase pentru dormitorul tău

Un alt fel de minimalism, într-un apartament deloc mic din Suedia

3 idei pentru bucătării minimaliste

Foto: Adobe Images

Share This Post!