5 lucruri care m-au dat pe spate la IKEA

Inspiration - DesignTherapy

…Când zic la IKEA, vreau să zic acasă la IKEA, nu la noi în Băneasa, ci în micul oraș Almhult din Suedia, care numără exact 8.955 de locuitori. Dintre aceștia, 2.000 lucrează la IKEA, iar alte 3.000 fac naveta în mini-orașul de unde izvorăsc multe multe idei. Dar acest articol este despre lucrurile care mi-au plăcut mult acolo. Și credeți-mă, a fost o călătorie plină de surprize!

Printr-o întâmplare fericită, am ajuns la IKEA, la evenimentul lor anual Democratic Design Days. Vorba soțului meu iubit, care știe ce pasiune am pentru brandul suedez: mi-am îndeplinit un vis. (Note to self: aproape un vis, că mai ai de vizitat și o fabrică).  Impresionant nu a fost atât spațiul în sine (care este de altfel, dar sunt altele și mai și), nici muzeul IKEA (absolut spectaculos, vezi poze la finalul articolului), unde a fost exploatat orice detaliu al celor 75 de existență pe piață, ci… oamenii. Oamenii sunt impresionanți la IKEA. Fiecare designer, fiecare angajat, toți iubesc ceea ce fac. Și sunt dispuși să vorbească ore în șir despre asta. Poți să urăști IKEA, odată ce îi auzi vorbind pe oamenii aceștia despre munca lor, nu ai cum să nu te îndrăgostești. Pentru că, dincolo de orice face, IKEA știe să spună povești. Dar să trecem la the real deal:

 1. Colecția de covoare IKEA

Va fi în curând lansată, mai precis la începutul anului viitor. Ce m-a impresionat aici nu se rezumă la calitatea covoarelor (am pus mâna pe ele, sunt de senzație), ci la diversitatea stilurilor. De la păsări la motive geometrice, animale din savană și jocuri alb-negru, toate se regăsesc în această colecție semnată de artiști cunoscuți din Japonia, Polonia, Koreea, Franța, Marea Britanie sau SUA, inclusiv Virgil Abloh, mai nou designer la Louis Vuitton. Prețurile pentru covoare variază între 199 și 349 de euro. Abia aștept să le văd. Mai jos sunt câteva covoare și o imagine cu mine testându-mi preferatul.

And myself:

2. Colaborările spectaculoase IKEA

Sunt uimită să văd cât de multe lucruri experimentează brandul suedez. De la colaborările artistice de mai sus, unde autorii s-au jucat cu culori, forme, texturi, până la cele absolut spectaculoase cum ar fi Little Sun (prin care se urmărește autonomia energetică pentru cei ce nu au acces la electricitate), dar și cu Adidas (se va lansa o colecție care vizează în special femeile ce fac sport acasă), Lego (Wow! Abia aștept!), UNIQ & Area Academy (pentru a crea piese ce vor îmbunătăți viața celor care joacă jocuri pe calculator la nivel profesionist) și multe, multe altele. Aceste sunt doar cele ce vor urma, însă deja sunt gata de lansare piesele ceramice create în colaborare cu artistul suedez Per B Sundberg, o colecție absolut spectaculoasă de inspirație africană, dar și una realizată cu ajutorul meșteșugarilor din India și… România.

Doi dintre designerii africani, la Democratic Design Days 2018, alături de colecția creată de ei:

Overallt

3. The Test Lab

Am fost la IKEA și în Test Lab – o clădire unde se testează toate, dar toate materialele folosite pentru realizarea mobilei, accesoriilor, dispozitivelor sunt testate. Am fost într-o cameră unde erau sute de becuri aprinse. Timp de 3 ani (mă rog, numărul de ore însumate în 3 ani de folosință continuă). Sau o alta unde era doar un bec aprins. Și în care nu aveai voie să intri. Se testa acolo felul în care cade lumina și intensitatea ei. SF! O mulțime de eforturi depuse pentru a îndeplini standardele de calitate și pentru a le depăși. Data viitoare când cumpărați un scaun de la IKEA să știți că lemnul respectiv a fost folosit special pentru zona noastră șiiiii… pentru stilul nostru de viață. Marcus Engman, Head of Design (da, da, șeful cel mare) explica ziariștilor din India (unde se va deschide primul magazin în iulie) că au înlocuit picioarele clasice de la unele canapele pentru că știu că ei folosesc multă apă atunci când fac curățenie. Pe scurt, laboratorul este impresionant… și îți arată cât de serioși sunt în ceea ce privește cercetarea.

Camera cu becuri:

IKEA Test Lab

Cum se testează lemnul, în funcție de umiditate și nu numai:

IKEA Test Lab

Șeful laboratorului de testare, Lars Almblad, care ne explica de ce saltelele IKEA au garanție 25 de ani:

IKEA Test Lab

4. Noua canapea EKTORP

O știți. E unul dintre modelele celebre de la IKEA. Ei bine, din 2019-2020, va fi livrată într-un mini-pachet. Mini. Adică eu îl pot căra singură. Și canapeaua se asamblează în 5 minute, pe ceas. Chiar mai puțin, în doi oameni, iar dacă nu mă credeți, pe Facebook am publicat un video care arată tocmai acest lucru. Cât va costa? 200 de euro! Mai puțin cu 100 de euro decât costă acum. Și știți ce mai e fain în toată treaba aceasta? IKEA își dorește să facă produse ușor de reutilizat. Așa că veți putea lăsa moștenire canapeaua. Sau vă puteți muta lejer cu ea prin București (noi ne-am mutat de 3 ori în 2 ani așa că ar fi fost taaaare utilă!).

IKEA Ektorp

5. Concepte prețioase, făcute accesibile

Oameni buni, să fim sinceri! Când auziți sustenabilitate, design circular, amprentă de carbon, reducerea emisiilor… ce gândiți? Că suntem departe de ele, nu? Ei bine, hai să vă zic ceva interesant! La IKEA există deja un panou solar ce este vândut în 5 piețe din Europa. Accesibil! Există o draperie care oprește aerul poluat să intre în casă! Cât de tare este acest lucru?! Există un purificator de aer portabil! Există o bucătărie construită din materiale reciclabile. Există plastic vegetal! Da, da, făcut din plante! How cool is that?! Și există un mic dispozitiv, un fel de atomizor pentru bateria de la chiuvetă, care ne ajută să economisim 90% din apă. Și care va costa sub 20 de lei. Toate aceste produse care vor face traiul nostru mai prietenos pentru o planetă sugrumată de oameni vor fi disponibile la IKEA. Toate.

IKEA

Așa cum v-am promis, iată și câteva imagini din IKEA Museum, un obiectiv în sine. Chiar merită vizitat, mai ales cu copii. Sunt atâtea lucruri fun de făcut acolo, inclusiv să pozezi pentru coperta catalogului actual, să te joci cu niște bile sau să pozezi pe scaune uriașe, să asculți istoria acestui loc spectaculos sau să observi meticulozitatea cu care a fost reprodus biroul lui Ingvar Kamprad, fondatorul acestui brand.

PS: Aș putea să spun mult mai multe despre vizita la IKEA. Dar cu siguranță un lucru e cert acum: voi privi cu și mai mult respect și încredere acest brand. 

Foto: Ikea.com & myself

Share This Post!

24 Comments

 • 5 lucruri simple pe care le poți face chiar tu pentru a diminua poluarea | DesignTherapy februarie 28, 2019 at 10:49 pm

  […] IKEA și nu pot să nu menționez că la Almhult (am scris mai multe despre vizita acasă la IKEA aici) am mâncat în vase biodegradabile, cu tacâmuri biodegradabile. Mi s-a părut extrem de […]

 • 5 lucruri faine pe care le găsești în noul catalog IKEA | DesignTherapy august 27, 2018 at 8:45 pm

  […] La final, dar nu în cele din urmă, mi-au plăcut lucrurile care de fapt nu sunt în noul catalog IKEA. Ca de exemplu, noua colecție dedicată animalelor de companie, care va ajunge în magazine în luna octombrie, precum și colecția Foremal – disponbilă de luna viitoare – creată de artistul Per B Sundberg. Credeți-mă, va fi ceva total neașteptat, iar aici vă las o mostră din ce am văzut la IKEA Democratic Design Days la care am participat anul acesta (mai multe aici): […]

 • Cea mai faină colecție de la IKEA. Cum arată ea cu adevărat | DesignTherapy august 16, 2018 at 11:16 am

  […] Democratic Design Days – evenimentul organizat anual de IKEA despre care am scris mai multe aici). Deci hai să vedeți ce minunății au […]

 • IKEA a lansat o colecție pentru cei mai dezordonați dintre noi | DesignTherapy august 1, 2018 at 10:48 pm

  […] noua colecție la Almhult (Suedia), în cadrul Democratic Design Days (despre care am povestit aici). Și mi-au plăcut de atunci mai ales bolurile de sticlă în care îmi imaginez că într-o zi […]

 • Rokolla iunie 16, 2018 at 8:07 pm

  Iubesc acest magazin si asta poate pentru faptul ca ajung mult prea rar in el. Mi-ar fi placut sa le pot face cand o vizita si in Suedia

  • DesignTherapy iunie 27, 2018 at 8:23 am

   Le poti face o vizita, cel putin la muzeu. Exista si un Ikea Hotell, deci… 🙂

 • Andrea Chitic iunie 14, 2018 at 9:48 pm

  Îmi place conceptul IKEA și majoritatea produselor lor. Eu am o pernă ergonomică de la ei, pe care o iau cu mine în orice călătorie. Doar cu ea mă odihnesc cum trebuie.

  • DesignTherapy iunie 27, 2018 at 8:22 am

   Ma bucur ca ai gasit produsul potrivit pentru tine.

 • Mihaela Curea iunie 14, 2018 at 9:01 pm

  Mie îmi place mult Ikea, au chestii practice și variate, dar mi-aș dori mai multă calitate. Eu am toate lămpile din casă de la ei și câteva mici decorațiuni.

  • DesignTherapy iunie 27, 2018 at 8:25 am

   Depinde de produs. Din cate am observat, ei iau totul foarte in serios si nu fac rabat. Mai mult, noua directie merge catre o rezistenta in timp a produsului si mai mare, in sensul de a fi transmisa de la o generatie la alta. Pe de alta parte, IKEA este totusi un brand accesibil, cu o caracteristica importanta: tu iti montezi produsul. Flexibilitatea si mobilitatea implica un anumit grad de uzura din start.

 • Daniela Oțet iunie 14, 2018 at 8:54 pm

  Covoarele ma atrag cel mai mult. Pot spune ca am chiar o slabiciune pentru toate pufoseniile.

  • DesignTherapy iunie 27, 2018 at 8:25 am

   Atunci vei adora noua colectie!

 • Simona iunie 14, 2018 at 7:41 pm

  Ce interesant pare Test Lab. 😀 Chiar nu știam multe lucruri despre Ikea. Am fost o singură dată și m-am amețit printre produse și coridoare. Aș fi cumpărat tot. :))

  • DesignTherapy iunie 27, 2018 at 8:25 am

   🙂 Si sa vezi ce urmeaza!

 • Beatrice - Beautyandatwist iunie 14, 2018 at 6:34 pm

  Ce experienta minunata, sa poti sa mergi direct la sursa Ikea si sa vezi cum se dezvolta totul de acolo. Covoarele acelea par foarte interesante!

  • DesignTherapy iunie 27, 2018 at 8:26 am

   Da, a fost o experienta senzationala, recunosc. Si da, covoarele sunt absolut minunate!

 • Adn de Femeie iunie 14, 2018 at 6:03 pm

  Cat de frumos ai vorbit despre acest brand. Mă face sa empatizez cu acei oameni. Care au pus pasiune în aceste produse. Am rămas cu gândul la canapeaua Ektorp și la bucătăria din materiale reciclabile. Se cere o noua vizită în Ikea ?

  • DesignTherapy iunie 27, 2018 at 8:26 am

   Multumesc! Da, inca nu sunt disponibile la noi, dar in curand!

 • LacraRevs (@LacraRevs) iunie 14, 2018 at 2:11 pm

  Nu am fost niciodată la Ikea, deși am trecut pe lângă acest magazin. Sigur data viitoare am să intru!

 • Alice Traveler iunie 14, 2018 at 11:31 am

  Hmm, cel mai inovativ sistem mi se pare pierdeaua de care ai pomenit. As cumpăra-o și eu. ☺

  • DesignTherapy iunie 27, 2018 at 8:27 am

   Da, si noi! Abia astept sa apara!

 • Beauty with Camy iunie 14, 2018 at 6:49 am

  acele covoare mi se par cele mai interesante, produsele lor imi plac mult , si eu detin o mobila de la ei 🙂

 • Oana iunie 13, 2018 at 8:44 pm

  Imi plac mult produsele lor, mereu merg cu drag la Ikea 🙂