6 tendințe de urmărit în designul de interior, în 2023

Inspiration - DesignTherapy

Pandemia și instabilitatea ce i-au urmat, scumpirile și stresul dat de evenimentele internaționale au impact în felul în care trăim și în care ne organizăm spațiul de lucru și/sau de locuit. 2023 vine cu nuanțe și forme ce imită natura. Se accentuează introducerea designului biofilic în amenajări și crește tot mai mult interesul pentru designul ergonomic în zona de office, dar și de confort, în case. Pe scurt, ne dorim lumină, căldură, bine și liniște pentru a putea să ne reîncărcăm bateriile!

După multă precauție și instabilitate, vine un 2023 de la care ne așteptăm la… orice. Probabil aceasta este lecția pe care am învățat-o cel mai bine în 2022 și care se reflectă și în designul cu direcții tot mai evidente către confort. Sondajul realizat de OrDeLi – revista în care mă bucur să semnez de 7 numere și aproape doi ani –  confirmă tendințele, aproape 60% dintre respondenți dorindu-și să schimbe ceva în locuințe, în lunile ce vin.

De altfel, un număr tot mai mare alocă bugete anuale pentru a da un refresh cu ajutorul decorațiunilor. De remarcat este că pentru jumătate dintre participanți, o mai bună organizare a casei echivalează cu schimbarea aspectului și a mood-ului casei. Vestea bună este că aceste lucruri se fac ușor, iar trendurile internaționale ne inspiră să realizăm schimbări mici, dar de efect. Iată cinci astfel de soluții!

Materiale naturale, ce dau un aspect prețios

Potrivit designerilor și arhitecților internaționali, un trend important va fi marcat de trecerea de la materiale sintetice, cum ar fi acrilul, la texturi organice, stratificate. Ne îndreptăm tot mai mult către bumbac, mătase, lemn natur, piele. De ce? Pentru că sunt materiale ce oferă un grad sporit de confort.

tendinte design interior 2023

Cei ce doresc să facă un statement în amenajare încorporează piese îndrăznețe din marmură – de obicei în bucătărie și în baie – pentru a crea un punct de atracție care aduce și o notă de dramatism.

tendinte design interior 2023

Viva Magenta completează tonurile naturale

Pantone a anunțat culoarea anului 2023 – o culoare vibrantă, superbă, un accent ce va face deliciul multor colaborări cu diferiți designeri din domenii multiple. Deja acestea au început să apară. Acest Viva Magenta spectaculos nu poate însă să fie o culoare dominantă, așa că mulți arhitecți și designeri se bazează ca verdele cel calm și albastrul liniștitor să însoțească amenajările interioare și vedetele de pe covorul roșu.

tendinte design interior 2023

Coloro + WGSN au anunțat Digital Lavender ca nuanță definitorie a lui 2023. Ea pune accent pe wellbeing, desigur, vă spuneam că e un termen recurent. Pe de altă parte, specialiștii Benjamin Moore merg pe ceva mai accentuat, dar dintr-o zonă cromatică vecină: Raspberry Blush.

Tonurile pământii, inspirate de natură sunt preferate de mai mulți ani deja. Verdele, albastrul și maroul pot face orice spațiu să transmită siguranță și liniște, fiind totodată plin de energie, anunță producătorul de vopsele Sherwin-Williams.

Așadar… să fie wellbeing cromatic!

Starea de bine a devenit un subiect recurent și tot mai dezbătut pe agenda publică a ultimilor ani. Un mediu de lucru sau de trai conceput pentru a facilita o viață sănătoasă poate face o diferență uriașă! De fapt, arată specialiștii, designul inspirat de wellness poate da tonul pentru a practica mindfulness-ul.

tendinte design interior 2023

Vom vedea deci tot mai multe spații amenajate luând în considerare lumina, fluxurile simple și eficiente, confortul și materialele naturale. Părăsim dinamica liniilor drepte pentru o atenție mai mare pentru starea de bine. Mai mult, observăm că piese de mobilier funcționale, cum sunt scaunele de birou ergonomice și birourile, au un aspect tot mai ușor de integrat în amenajările rezidențiale. Liniile care despart decorurile office de cele pentru locuit se estompează, făcând loc unei reveniri blânde la stilul de viață pre-pandemic.

2023 este și un an al nostalgiei și al evocării amintirilor ce ne fac să ne simțim în siguranță. De aceea, influențele retro vor fi tot mai prezente, alături de motivele florale combinate cu cele bucolice. Colecția bunicului de unelte pentru pescuit sau pălăriile mamei se pot regăsi reinterpretate în amenajările noului an.

tendinte design interior 2023

Iar dacă vrei să descoperi restul tendințelor din designul de interior din acest an, atunci te invit să răsfoiești revista OrDeLi unde am scris mai pe larg despre acest subiect, dar nu numai, aici.

Foto: Pexels.com, Stadshem.com

Share This Post!