7 reguli pentru o casă fericită. Dovedite ştiinţific

Inspiration - DesignTherapy

Că tot am celebrat Ziua Internaţională a Fericirii, articolul acesta va fi despre fericire. Mai exact, cum să-ţi decorezi casa astfel încât să atragi energii pozitive, să te trezeşti în fiecare zi cu zâmbetul pe buze, să te simţi în armonie cu spaţiul în care locuieşti.

Sunt câteva ştiinţe care tratează fericirea prin prisma designului de interior. O dată ar fi psihologia – cea a culorilor şi cred că sunteţi de acord că acestea au un impact important asupra stării de spirit – şi ar mai fi feng shui. Filosofia chineză care se referă la energiile de care suntem înconjuraţi şi felul în care le putem folosi în favoarea noastră – în special în domeniul arhitecturii şi designului – este foarte cunoscută şi apreciată şi în România. Ar mai fi ceva: ipoteza biofilă. Aceasta se referă la faptul că oamenii se simt mai bine în apropierea naturii decât în lipsa ei. Plecând de la aceste idei, iată şi concret ce putem face pentru a trăi într-un spaţiu armonios, în care să fim mai fericiţi:

  1. Lumina
    Pe cât posibil, trebuie să profităm de lumina naturală. Aşa că sunt recomandate ferestrele largi. Dacă staţi la mansardă, neapărat păstraţi câteva ochiuri de geam prin care să priviţi cerul. În ceea ce priveşte lumina artificială, încercaţi să combinaţi lumina albă şi cea galbenă, dar şi nivelul de intensitate.
  2. Ordinea

    Nu cicălim pe nimeni. Însă o cameră aerisită oferă o energie bună. Să nu mai spunem că aşa creierul se oxigenează mai bine şi ne odihnim mai bine. Şi, în general, funcţionam mai bine. De asemenea, ori de câte ori aveţi ocazia, încercaţi să eliminaţi dezordinea. Oboseşte. Folosiţi cutii pentru depozitare de exemplu, cu design vesel, cu imprimeuri, depinde ce vă place. Veţi simţi diferenţa imediat.

  3. Bucătăria şi diningul
    Să trecem acum la fiecare cameră a locuinţei. Folosiţi cu încredere culoarea roşie în decorul acestuia. Creşte tensiunea, dar şi stimulează conversaţia prin boostul de energie pe care îl oferă. Nu înseamnă că trebuie să vă faceţi tot diningul roşu. Este suficient să aveţi câteva piese, de exemplu scaunele de la masă, un tablou, draperii, corpuri de iluminat… Ca şi forme, experţii Feng Shui recomandă rotunjimile în dining. Din nou, nu este cazul să generalizăm. Putem combina forme şi culori în maniere spectaculoase. Nu sunt indicate însă mesele uriaşe care ocupă mult spaţiu. Pentru seri cu mulţi invitaţi există varianta extensibilă a meselor.

    Bucătăria este bine să aibă nuanţe de galben: aşa îţi vei începe ziua in a sunny mood. Specialiştii în Feng Shui spun că această culoare ajută şi la digestie. Plantele nu ar trebui să lipsească din aceste încăperi, fie că vorbim despre ghivece sau flori proaspăt tăiate.

  4. Livingul şi biroul
    Livingul este un loc de relaxare. Verdele este o culoare buna pentru acest lucru. Ai nevoie de spaţii pentru diverse activităţi: relaxare, dar şi conversaţie şi nu numai. Aşa că pe lângă o sofa, e bine să ai şi un fotoliu sau divan. Texturile fine, moi sunt indicate. Lumina este de asemenea importantă. Cea albă imită lumina naturală, în timp ce acea galbenă dă o senzaţie de intimitate şi căldură. Pentru confortul tău psihic este bine ca în living să ai o piesă statement. Ceva care îţi bucură privirea şi nu numai ori de câte ori o priveşti sau foloseşti, dacă este vorba de un fotoliu, de exemplu.Biroul poate avea culori vii. Movul este cunoscut pentru proprietăţile sale care stimulează creativitatea de exemplu. Lumina naturală este esenţială. Experţii au descoperit că o persoană se poate concentra până la opt ore dacă are parte de lumină naturală, în comparaţie cu numai doua ore în cazul celei artificiale. Nu aşezaţi biroul cu faţa la perete, folosiţi linii drepte, care combat plictiseala.

  5. DormitorulExtrem de important, iar despre acest lucru am mai puţin vorbit aici. Albastrul pal este poate cea mai indicată culoare în dormitor, deoarece relaxează, linişteşte, scade tensiunea. Noile trenduri includ însă şi griul, dar şi pereţii cu caramidă aparentă. În aceste ultime cazuri însă doar un perete este astfel decorat, în niciun caz toată camera (excepţie dacă trăiţi într-un loft, dar despre asta vom vorbi într-un articol viitor). Electronicele ar trebui interzise în dormitor, dar ştim că nu e aşa, prin urmare, măcar puneţi-le la 2,5 metri distanţă de pat. Patul, spun experţii Feng Shui, ar trebui să se afle pe peretele opus uşii, dar în diagonală cu aceasta. În dormitor este esenţial să aveţi cât mai puţine lucruri, să fie o cameră aerisită şi ordonată. De-clutter! Cât de des.

  6. Baia 
    Experţii în Feng Shui spun că în baie trebuie să folosim culori de pământ pentru a balansa cantitatea mare de apă ce se află aici. Le puteţi folosi sub formă de decoraţiuni şi accesorii – coşuri de exemplu, prosoape, mobilier etc. Puteţi pune şi o plantă în baie. Aloe Vera este una foarte potrivită deoarece nu are nevoie de multă lumină şi nici nu este pretenţioasă. Vasul de toaletă nu trebuie să se afle în faţa uşii, iar oglinda trebuie fixată după înalţimea voastră.
  7. Add something beautifulCeva pretios – de exemplu o oglinda sau sfesnice aurii – fac atmosfera din casă să pară mai luxoasă. Şi, neapărat, trebuie să aveţi flori în casă. În vase frumoase, speciale.

Cam atât pe azi! Să aveţi o casă fericită!

Share This Post!

1 Comment

  • #79 Inspirația săptămânii (3 - 9 februarie 2018) | Cristina Oțel februarie 9, 2018 at 7:23 pm

    […] ”7 reguli pentru o casă fericită. Dovedite ştiinţific” – Idei despre cum să-ţi decorezi casa astfel încât să atragi energii pozitive, să te trezeşti în fiecare zi cu zâmbetul pe buze, să te simţi în armonie cu spaţiul în care locuieşti. […]