Alb sau culoare? Ghicești ce au răspuns 800 de persoane?

Inspiration - DesignTherapy

alb sau culoare zugrav

Acum ceva vreme, Brico Depot, prin Good Home, ne spunea că studiile lor au arătat că oamenii preferă să nu-și mai renoveze locuința, de groaza șantierului (am povestit aici). Studiul de azi zice aproape același lucru: ca decât să te lași pe mâna meșterilor, cel puțin la zugrăvit, mai bine te pui singur pe treabă. Nu știu ce să zic aici. Cert este că de schimbat câte ceva în casă, trebuie să schimbi. Nu? E și hygge de altfel.

Studiul anual GfK România dedicat pieței vopselurilor, aflat la a șaptea ediție, arată că 76% dintre românii care locuiesc în mediul urban preferă să zugrăvescă ei înșiși sau împreună cu un alt membru al familiei sau prieten și doar 24% apelează la un zugrav profesionist. Analizând pe genuri, cei din prima categorie sunt mai ales bărbații, în timp ce femeile cer în mai mare măsură ajutorul unui profesionist.

Vopselurile sunt cumpărate de obicei împreună cu un membru al familiei (în 47% din cazuri) sau singur (41%). În 10% din cazuri, zugravul angajat este direct implicat în procesul de achiziție.

Aproape 7 din 10 români cumpără vopseaua din magazinele mari de bricolaj, alese în special pentru preț și varietatea gamei de vopseluri și de branduri, depozitele de materiale de construcții sunt preferate de 18%, iar magazinele specializate din apropierea casei (de tip metalo-chimice) de 12%.

Revin la prima întrebare: alb sau culoare?

Culoarea cea mai des folosită este albul si este utilizată pentru toate tipurile de camere. Cu toate acestea, vopseaua colorată este mai utilizată pentru camera copilului, dormitor și living room, în timp ce albul este preferat pentru băi și bucătării. 46% dintre consumatori au folosit vopsea albă, 26% vopsea colorată, iar 28% deopotrivă vopsea albă și colorată. 71% dintre cei care au zugrăvit anul anterior au zugrăvit bucătăria și 60% alte camere din apartament.

Eu aș merge mai mult pe culoare, pe pereți, mai puțin pe culoare în ceea ce privește mobilierul. Biblioteca nu mi-ar fi ușor să o schimb în fiecare an, dar un tapet sau un var, cu siguranță da. 

Nu arată rău, nu? Foto: Pinterest

Cele mai dificile activități în procesul de renovare a casei sunt considerate curățenia de după (47%), acoperirea mobilierului și a podelelor (42%), pregătirea suprafețelor pentru zugrăvire (36%), aplicarea chitului pe pereți (31%).

PS: Studiul GfK a fost realizat pe un eșantion de 800 de persoane (500 persoane particulare și 300 profesioniști).

Share This Post!