Amenajarea băii. Do’s and dont’s

Inspiration - DesignTherapy

Baia trebuie tratată la fel ca orice loc al casei. Cu multă atenţie la detalii şi nu numai. Un timp, în baie aruncam necesarul în ideea că este un spaţiu secundar, auxiliar, în care ajungi doar de nevoie. Şi, să recunoaştem, mulţi considerau că nu calitatea sau designul primează când faci amenajarea unei băi. Din fericire, lucrurile s-au schimbat, iar baia s-a transformat într-un mic sanctuar al casei, unde echilibrul între util şi plăcut poate fi uşor obţinut, unde spaţiul intim şi relaxant este obţinut cu grijă şi migală.

Prin urmare, DO:

 • ocupaţi-vă întâi de partea neplăcută: ţevi, scurgeri, sifoane, încălzire – care trebuie să fie bine realizate şi din materiale durabile (nu vreţi să spargeţi minunaţia de gresie la fiecare trei luni).
 • gresia, faianţa trebuie alese în funcţie de calitate, nu de preţ. O gresie ieftină se pătează repede, se sparge cu uşurinţă la montare etc.
 • alegeţi mobilierul ca pentru orice altă cameră – în funcţie de necesar (ştim de exemplu că doamnele au nevoie de muuult mai mult spaţiu de depozitare) -, dar şi de decorul general.
 • alegeţi lavoarul împreună cu bateria, cada împreună cu bateria aferentă etc. Altfel riscaţi căderi de apă nepotrivite şi neplăcute.
 • montaţi oglinda şi mobilierul în funcţie de înălţimea celor care folosesc baia.
 • dacă aveţi posibilitatea, amenajaţi două băi. Una matrimonială, una de serviciu. Chiar şi cea de serviciu ar trebui însă să aibă toate funcţiile şi utilităţile, inclusiv posibilitatea de a face duş.
 • păstraţi cada de baie. Chiar dacă un duş este mai practic, la un moment dat veţi dori relaxarea unei băi. Iar când apar copiii, este un must.

DONT’S:

 • nu îmbărcaţi toată baia în gresie şi faianţă, se poate şi altfel. Puteţi lăsa pereţii să respire sau puteţi folosi tapet special.
 • nu cumpăraţi mobilier ieftin. Şi nici obiecte sanitare ieftine. Ieftin cumpăraţi, ieftin va ţine. Iar baia nu o schimbaţi în fiecare an.
 • nu vă limitaţi la mobilierul de la raionul de baie. Cu condiţia ca piesele alese să reziste într-un mediu umed. Puteţi completa cu poliţe, etajere, cărucioare etc. Puteţi folosi borcane sofisticate pentru beţisoarele de urechi sau cutii superbe pentru trusele de machiaj şi perii. Totul depinde de imaginaţia voastră.
 • nu neglijaţi iluminatul. Folosiţi corpuri de iluminat asortate cu mobilierul, cu un aspect plăcut, modern, sofisticat, clasic, în funcţie de ce vă doriţi.
 • nu îngrămădiţi totul în baie. De exemplu maşina de spălat. Găsiţi pe cât posibil alt spaţiu pentru aceasta.

Iată şi câteva băi interesante. Ca să aveţi inspiraţie:

Ikea, evident, care dispune de o gamă largă de mobilier, de o bună calitate, la un preţ decent. Puteţi face combinaţii numeroase, în funcţie de spaţiu şi preferinţe:

Porcelanosa şi alte branduri minunate de la Delta Studio, unde puteţi găsi de altfel şi combinaţii superbe de gresie, faianţă, tapet sau chiar parchet pentru baie:

Sau Formmat, design superb, simplu, funcţional:

Care este amenajarea voastră preferată?

Share This Post!