9 diferențe în amenajările interioare care cresc bugetul. Pe bune.

Inspiration - DesignTherapy

design de interior

Atunci când scriu despre amenajări interioare, încerc să ofer și informații despre buget. Deși știu că este o informație care stârnește controverse, însă prefer să arăt concret ce se poate face într-o casă când dispui de buget pentru un specialist/o echipă de design de interior. De aici de fapt pornește totul. 

  1. Arhitect/designer (versus amenajare pe cont propriu)

Un specialist (de obicei o echipă) vine cu un proiect. Face un releveu, un proiect 2D, un proiect 3D. Caută meșteri, furnizori. Tot ceea ce face el COSTĂ. Destul de mult și pe bună dreptate.

Înseamnă multe ore de muncă, multe ore de research, negocieri și nu numai. Va gândi o paletă cromatică, va potrivi texturi, vă va duce doar la magazinele unde veți găsi lucrurile care vă interesează. Ați încercat vreodată să cumpărați faianță? Câte ore v-a luat drumul prin București la diverse magazine, alegere propriu-zisă, estimarea necesarului, găsirea meșterului care să monteze faianța, drumul pentru materiale suplimentare, încă un drum că mai trebuie o placă etc? 

În plus, uneori nu ne dăm seama cât de mult cheltuim chiar când facem noi toate achizițiile. Pentru că facem cumpărături pe rând, nu notăm totul etc.  Acum vreo doi ani, am renovat o baie (proprie și personală), minusculă, de garsonieră. Dar am renovat-o complet. Inițial costul, pe hârtie, ar fi trebuit să ajungă la 1.000 de euro. Hai 1.500 cu gresia aia faină pe care o voiam musai. Final? 2.500 de euro, fără gresia aia faină, ba chiar cu una luată de la reduceri, că era capăt de comandă. 

Prețurile pornesc de la 10 euro/mp, însă o echipă competentă, rapidă și cu resurse înseamnă cam 50-100 euro/mp. La un apartament cu o suprafață de 60 mp se traduce în 3000-6000 euro. Suma include și randările 3D care îți arată exact cum va fi casa ta la final. Și da, sunt extrem de realiste, iar un arhitect talentat le va pune în practică în proporție de 90%, și tot da, se fac al naibii de greu! Uite aici un exemplu: 

2. Mobilier pe comandă

De multe ori, pentru a realiza anumite funcționalități, pentru a schimba spațiile, pentru a profita la maximum de ele, este nevoie de piese de mobilier făcute pe comandă, care poate fi mai ieftin sau nu. De cele mai multe ori nu, că dacă tot v-ați pus pe renovat vreți materiale de calitate, nu? E important să găsești producătorul potrivit, serios, cinstit, care își termină lucrarea la timp.

Acum 6 ani, o prietenă s-a mutat în casă nouă. Din chirie în proprietate personală. A fost singură să-și dea comandă de bucătărie. Pe vremea aceea a costat spre 7.000 de lei. Deloc ieftin. Trebuia să ajungă în 45 de zile. A fost livrată în 65. Și cu un defect, astfel încât s-au întors cu un sertar suplimentar după alte 7 zile. Au mâncat mâncare făcută la fierbător aproape o lună.

My point: un specialist cunoaște furnizorii, știe la ce să se aștepte de la ei. Și când greșesc se ceartă cu ei, rezolvă problema. Fără ca tu să-ți bați capul. Sau măcar să știi. În plus, un specialist are alte cotații de preț, negociază la volum, are o relație cu furnizorul respectiv. Numai reserchul de care te scutește!

3. Electrocasnicele

Mai ales incorporabile. O mașină de spălat cu uscător și pompă de căldură (ca să nu vă usuce factura la curent) costă de la 3.000 de lei în sus. Mă opresc aici, dar știți ce vreau să zic. Alt exemplu? Avem! Mașină de spălat cumpărată așa, mai low cost, că nah, clientul nu-și dorea să dea mai mult de 1.000 de lei pe ea. Pe acolo a fost. Apartamentul a fost închiriat, iar picioarele mașinii de spălat au cedat după câteva luni. A schimbat-o. Că chiriașul nu era low cost.

4. Canapea/pat/saltele

O canapea bună costă minimum 1.000 de euro. Când zic bună se traduce prin garanția că o veți avea și peste 5-10 ani. Ideea e să vă plictisiți voi de ea, nu să fiți nevoiți să o schimbați după ce au venit bunicii/prietenii în vizită de 5 ori. Un pat care arată bine este și el destul de scump. Dar nu numai acesta. Salteaua este cea care va ridica destul de mult prețul patului. Noi am cumpărat un pat cu 2.000 de lei și am dat pe saltele… 3.000 de lei. Și nu, nu le-am luat pe cele mai scumpe. Dar acesta chiar este unul dintre lucrurile pentru care nu ar trebui să faceți economie. Somnul este extrem de important. Nu exemplific, sigur știți cum e.

design interior

5. Covoarele

Chiar dacă veți zice că vă descurcați fără, ntz ntz. Dacă ai copii, vor sta pe jos. Dacă ai copii le vor face praf. Ai nevoie de ceva de calitate, care arată bine, se curăță, nu se deșiră etc. Deci… Calitate. Și chiar și fără calitate, tot depășește 150 de euro. Când mergi spre o piesă de designer, care poate deveni o piesă de accent într-o amenajare, prețul urcă. Și da, poate nu vreți covoare cusute manual sau altele. Dar poate vreți covorul IKEA – Virgil Abloh, care nu costă 1.500 de euro, precum un covor Dare to Rug, dar tot costă 229 de euro (când va ajunge în magazine). 

6. Corpurile de iluminat

Extrem de importante pentru că sunt responsabile de atmosfera din casă. Avem destul de multe luni întunecate pe an, chiar stăm cu lumina aprinsă. Și atunci nu este vorba doar de design, ci și de calitate, eficiență energetică etc.

Cunosc pe cineva care a stat în casă nouă, în bucătărie, cu un bec agățat de un fir vreo doi ani. Că nu-i trebuie mai mult. În bucătărie lucra. Se plângea de migrene. L-am ajutat să-și ia un corp de iluminat potrivit. Ghiciți ce s-a întâmplat… Dar marea mea satisfacție a venit când mi-a mărturisit că bucătăria a devenit locul preferat din casă și că a decis să schimbe și restul corpurilor de iluminat.

Veioză birou Bloomingville, 415 lei, The Home

7. Decorațiuni, accesorii

N-ai nevoie de ele. Așa e. Dar ce frumoase sunt! Și ce frumos îmbracă un spațiu. Și ce mult îți place când mergi în vizită la X și vezi că are mereu flori în vaza aceea specială, în degrade. Și ramele foto cu pozele de la nuntă, ce frumos sunt încadrate! Și ce simpatic e ananasul acela auriu de pe comoda din dormitor. Și tabloul din living e wow! Și uite așa se mai adună câteva sute de euro pe nota de plată. 

8. Finisaje

Nici nu încep să vorbesc despre calitatea acestora. Cred că nu e nevoie să conving pe nimeni că aici nu e vorba de design de interior, ci de comfort, de eficiență, de economie pe termen lung. 

9. Costuri neprevăzute

Mai țineți minte ce spuneam mai sus cu baia? Costul s-a ridicat brusc atunci când am descoperit că scurgerea era prost făcută și că a trebuit să schimbăm și o mulțime de țevi deteriorate și invizibile până la momentul renovării. Iar aceasta este doar o întâmplare. Dar sigur toți prietenii voștri au o poveste. Cei care nu au o astfel de poveste sigur s-au îndrăgostit de o canapea care era cu 500 de euro peste suma prevăzută inițial achiziției. 

Cu siguranță mai sunt și alte lucruri care cresc bugetul și fac ca o amenajare a unui apartament de 2-3 camere să coste peste 40-50-60 de mii de euro. Fiecare detaliu contează, așa că înainte de a fi siguri că știți cât costă amenajarea unui apartament, faceți un exercițiu. Pe hârtie. Și nu uitați să treceți ca și cost timpul petrecut făcând researchul necesar + calculele.

Share This Post!