Cafeneaua preferată? Cum să creezi un design perfect şi să atragi clienţi

Inspiration - DesignTherapy

O cafenea este mai mult decât un loc de unde iţi iei licoarea preferată. Este un loc de întâlnire, de business sau personală, este un loc de discuţii, un spaţiu unde trebuie să te simţi confortabil. Ca să stai cât mai mult si să revii cu plăcere. De aceea, nu este deloc uşor pentru un antreprenor să găsească designul perfect, care să îmbine confortul şi funcţionalitatea cu atmosfera de relaxare dorită. Iată câteva idei, adunate cu ajutorul unor profesionişti, desigur.

Înainte de a începe să amenajezi o cafenea trebuie să ţii cont de două lucruri: 1. întotdeauna este mai bine să apelezi la un profesionist, adică un designer de interioare. 2. dacă nu apelezi la un profesionist pentru designul cafenelei, atunci apelează la furnizori profesionişti, nu simpli comercianţi care revând un produs.

Destinaţia spaţiului, primul pas în amenajare

Odată stabilite aceste lucruri, să trecem la treabă! În primul rând, indiferent dacă vorbim de o amenajare rezidenţială sau una de tip horeca, trebuie să ştim exact ce ne dorim. Vrem o cafenea vieneză, unde clienţii să testeze o mulţime de băuturi din aceasta gamă sau o cafenea – cofetărie, destinată mai degrabă familiilor? În funcţie de răspuns, vei ştii şi de ce tip de mobilier şi accesorii ai nevoie. “Este esenţială această etapă pentru că de aici practic se începe amenajarea. Dincolo de raţiuni de spaţiu, ştii dacă ai nevoie de mese înalte sau joase, de mese mai mari sau mai mici, de scaune mai late sau mai înguste, de fotolii sau nu, de canapele şi asa mai departe”, a explicat pentru DesignTherapy Alin Truşcă, manager EVOhoreca. 

Trecând de partea funcţională a amenajării, ajungem la design. Sunt o mulţime de variante, de stiluri din care poţi alege. Este imposibil să le combini pe toate şi să obţii un design coerent. De aceea, recomandat este să te opreşti la un stil. Sau dacă nu poţi decide dacă vrei o cafenea modernă ori una romantică, un design minimalist sau unul clasic, poţi încerca stilul eclectic. Chiar şi aici (sau mai ales aici) există rigori. “Am avut mulţi clienţi care nu se puteau hotărî la un stil anume. De ajutor în acest caz este să ai un portofoliu din care sa se poată inspira. La finalul discuţiilor, mulţi au spus: da, aşa vrem şi noi! Şi de aici lucrurile se simplifică”, a mai spus Alin Truşcă.

De ce mai ieftin nu este mai bun

Am stabilit stilul, să trecem mai departe! Calitatea materialelor este esenţială şi nu aş putea sublinia suficient acest aspect. Podeaua este recomandat să fie din lemn masiv (care de altfel dă şi o impresie de lux, de calitate, dar şi de confort) sau din gresie porţelanată (personal, nu sunt un mare fan al gresiei, însă merită o şansă). Scaunele, mesele, indiferent de ce piese de mobilier alegi, şi acestea trebuie să fie special destinate uzului intens. Chiar daca ţi se pare că poţi obţine acelaşi lucru de la un scaun de două-trei ori mai ieftin, de cele mai multe ori această opţiune este una dezastruoasă. Se pot scoroji, rupe, iar un aspect neglijent va goni clienţii.

Piesele de mobilier horeca sunt mai scumpe, însă doar la prima vedere. Ele sunt create special pentru a suporta un trafic intens de persoane, nu putem compara cu ce se întâmplă în sufrageria noastră. Inclusiv materialele textile suportă un anumit grad de uzură, multe materiale sunt impermeabile, se curăţă  uşor, pe termen lung este o investiţie incomparabil mai bună”, a mai explicat managerul EVOhoreca.

mobilier evohoreca cafenea

Nu alege imitaţie de piele pentru canapele sau scaune, se va deteriora rapid. Pentru mese există materiale speciale, blaturi din MDF (preferat pentru interioare) sau HPL (adaptabil la interior şi exterior, un material nou de altfel) care sunt uşoare şi versatile. În plus, poţi face numeroase combinaţii de culoare şi formă, în funcţie de necesităţile tale.

cafenea mobilier horeca evohoreca

Final touch în cafenea!

Ambientul este de asemenea important. Corpurile de iluminat trebuie să contribuie la realizarea unui ambient relaxant, să nu fie nici prea puternice, nici prea slabe, mai ales că unii clienţi vor veni să lucreze la cafenea. Pereţii pot fi acoperiţi cu vopsea decorativă sau cu tapet, o soluţie elegantă pentru a întregi stilul de design ales.

Un pont! Alege culori care relaxează, cum ar fi albastru, verde, ocru, însă şi accente care stimulează apetitul, cum ar fi roşu sau orange.

Sper că aceste sfaturi îţi sunt de ajutor dacă vrei să începi un business în domeniu sau să-ţi reamenajezi spatiul. Pentru mai multe opţiuni şi idei, puteţi vizita site-ul EVOhoreca.

Foto: Pinterest, EVOhoreca

Share This Post!

3 Comments

 • Ungureanu mai 7, 2017 at 7:43 pm

  Stimate domn/doamna

  Sunt interesata de serviciile dvoastra.

  Astept detalii de contact pe email.

  Multumesc,
  Ioana Ungureanu

 • Cafeneaua preferată? Cum să creezi un design perfect şi să atragi clienţi | Evohoreca februarie 3, 2017 at 8:46 am

  […] Citeste mai mult pe blogul Design Therapy […]

 • Ingrid ianuarie 12, 2017 at 6:31 pm

  ???☕️