Dacă și tu te-ai umplut de nervi căutându-ți casă, iată…

Inspiration - DesignTherapy

imobiliare

Nu e ușor să găsești o casă. Nici când vrei să cumperi, nici când vrei să închiriezi. Tânjești cu siguranță la o locuință precum cele pe care de multe ori le prezint aici, (aproape) perfecte, amenajate și stilizate, care așteaptă doar noii chiriași/proprietari. Realitatea este însă că, de multe ori, ai de văzut vreo 10-15 dughene cu agenți neinteresați pentru că în București merge treaba și nu au timp să îți asculte cu adevărat solicitările. Dar știi de ce se întâmplă acest lucru?

Cam o treime din cei care doresc să își cumpere o casă sunt nemulțumiți de procesul de achiziție. Au și o mulțime de motive, după cum sunt ilustrate grafic mai jos. Și nu, nu sunt povești, ci informații provenite dintr-un studiu OLX Imobiliare. De asemenea, mi se pare îngrijorător (pentru sănătate mentală, desigur) că pentru 36% din cei care au răspuns la întrebările OLX procesul de căutare a unei locuințe durează deja de 1-6 luni. 14% fac asta de doi ani! Aproape jumătate au vizionat deja peste 10 locuințe. Asta se traduce, din experiență personală, în mai bine de 20 de ore. 22% nu au apucat încă să vizioneze o locuință. 

Bugetul, o problemă destul de mare Foto: OLX Imobiliare

Cerere mare, ofertă mică

Ca să înțeleg mai bine fenomenul, dincolo de feelingul personal, am apelat la niște experți. Așa am aflat că segmentul rezidențial a cunoscut în ultimii ani cea mai mare creștere raportat la tipul de proprietăți tranzacționate. Dacă în urmă cu cinci ani, circa 59% dintre intermedieri erau locuințe, la nivelul lui 2018 segmentul rezidențial a ajuns la aproximativ 81% din totalul tranzacțiilor realizate de agenții RE/MAX. Restul de 19% cuprinde: 7% terenuri, 5% office, 4% comercial și 3% industrial. 

Și, totuși, se construiește mult. Foarte mult. Capitala practic se extinde văzând cu ochii. Chiar dacă nu vorbim de prețuri mici (există, spun analiștii imobiliari – o ajustare a prețurilor, însă nu o scădere semnificativă, iar anumite segmente încă sunt în creștere). De exemplu, investitorul și dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital a anunțat azi accelerarea proiectului Avalon Estate, ca urmare a cererii ridicate din partea potențialilor clienți. Astfel, investitorul a decis obținerea autorizației de construire pentru întregul proiect de 733 de unități și nu pentru fiecare fază în parte, așa cum a anunțat la debutul proiectului. Lucrările de construcție încep în toamna acestui an, iar primii locatari se vor putea muta la sfârșitul anului 2020.

Din cele 38 de unități disponibile în perioada de pre-vânzare, a fost epuizat stocul de apartamente. Townhouse-urile au fost rezervate în proporție de 50%, iar apartamentele Parkview în proporție de 67%. În prezent există o listă de așteptare pentru locuințele din complex, iar prețurile sunt cuprinse între 95.000 și 284.000 euro.

Așa va arăta Avalon Estate, un oraș lângă oraș

Top vânzări: București – 1,5 milioane de euro

Privind puțin în urmă, cea mai mare proprietate tranzacționată în ultimii ani este un spațiu industrial din Sibiu, care a fost vândut cu 2.530.000 euro, mai zice RE/MAX. Pe segmentul rezidențial, lucrurile stau diferit, dar nu foarte.

Deloc întâmplător, top 3 tranzacții de imobile sunt din Capitală: 980.000 euro, 850.000 euro, respectiv 840.000 euro. Toate trei proprietățile sunt vile din București, tranzacționate de compania amintită. Pe următoarele locuri se află Cluj-Napoca, cu o vilă ce depășește ușor jumătate de milion de euro, și Brașov, cu o proprietate similară ce a fost tranzacționată cu 450.000 de euro. 

De luat însă în considerare un aspect important: cea mai mare tranzacție pe segmentul imobiliar rezidențial în 2018 a fost de fapt un apartament, nu o casă: 1,5 milioane de euro. 

imobiliare
Tu cât de tare îți dorești să fii proprietar? Foto: Pexels.com

Cât costă metrul pătrat construit?

Răspunsul este… mult. 

Dacă vrei să achiziționezi un teren, orientativ, acestea ar fi prețurile:

  • Zona Băneasa –  600 – 800 euro/mp
  • Zona Pipera – Voluntari – de la 300 de euro/mp
  • Zona de Vest (Prelungirea Ghencea, Bragadiru) – 400 – 500 de euro/mp 
  • Zona de Est (Zona Th. Pallady) – 100 – 300 de euro/mp
  • Zona de Sud (Berceni) –  300 – 400 de euro/mp.

Construcția casei duce, excluzând utilitățile, în medie, la 500-700 de euro/mp. Mai departe faceți voi calculul, în funcție de suprafața dorită, dotări etc. 

Dacă totuși vreți să cumpărați un apartament, atunci prețurile sunt peste 1.300 de euro/mp în București. În ceea ce privește chiriile, Cluj-Napoca face concurență Capitalei. Evident, datorită faptului că acolo s-a dezvoltat un centru de business important. 

  • Preț mediu chirie București: 475 euro/2 camere 
  • Preț mediu chirie Cluj-Napoca: 449 euro/2 camere
  • Preț mediu chirie Timișoara: 400 euro/2 camere 
  • Preț mediu chirie Iași: 350 euro/ 2 camere  
  • Preț mediu chirie Constanța: 350 euro/2 camere

Sursa informațiilor: Imobiliare.ro

Dacă vrei să vezi ce este cu adevărat important în privința locuinței, atunci citește și acest articol: Fericirea? E acasă. (+5 nevoi care asigură starea de bine)

Share This Post!