Decembrie și fericirea. Tu cât de fericit ești la birou?

Inspiration - DesignTherapy

În decembrie totul pare să fie cu steluțe, ho, ho, ho și fericire. Deloc întâmplătoare însă asocierea cu biroul. De ce? Știu mulți oameni care în decembrie au decis să-și schimbe jobul, cariera, viața. Deci se leagă. Prin urmare, la fix ce vă voi povesti mai jos. E important, nu treceți peste! Mai ales că, la final, am și câteva idei pentru birouri fericite. Fie ele acasă sau în corporație. 

Cine este fericit la muncă? Și de ce? Pentru a afla, Mindspace a derulat un studiu la care au participat 5000 de angajați din 7 țări. Fericirea la locul de muncă s-a dovedit a fi direct corelată cu creșterea productivității și a creativității. Atunci când angajații nu sunt fericiți, acest lucru le afectează nu doar viața cotidiană, ci are un efect negativ și asupra business-urilor în care își desfășoară activitatea. Astfel, fericirea lor ar trebui să se găsească în topul priorităților oricărui business de succes. Pentru o analiză amănunțită a acestui subiect, Mindspace, furnizorul global de spații de coworking de tip boutique, a derulat un studiu în aprilie 2019, care a implicat 5000 de angajați din 7 țări, pentru a afla cum se raportează aceștia la muncă.

Știi cine sunt cei mai fericiți la job?

Vestea bună este că 30% dintre angajații care desfășoară o muncă de birou declară că sunt foarte fericiți, iar 54% dintre aceștia spun că sunt fericiți în majoritatea timpului. Analiza celor 7 țări incluse în studiu arată că angajații din Statele Unite sunt cei mai încântați să meargă la muncă, 54% dintre ei declarând că sunt foarte fericiți și 39% că sunt fericiți în majoritatea timpului. În ceea ce îi privește pe angajații români, 21% dintre ei au declarat că sunt foarte fericiți, iar 61% că sunt fericiți în majoritatea timpului petrecut la birou. Cel mai puțin încântați de mersul la birou sunt angajații din UK, aproape un sfert dintre ei declarând că nu sunt foarte fericiți sau deloc fericiți.

Cât de fericiți sunt românii

Potrivit studiului, angajații români cu cel mai mare scor de fericire la locul de muncă sunt cei care lucrează în industriile creative și media, dar și în domeniul bancar. Pe de altă parte, cei mai puțin fericiți cu locul lor de muncă sunt cei care lucrează în domenii precum ingineria și industriile de fabricare, dar și în IT.

Când vine vorba de rolul ocupat în companie, angajații români care au înregistrat cel mai ridicat nivel de fericire sunt cei care lucrează în departamente creative și marketing, în timp ce angajații din logistică și operațiuni sunt cel mai puțin fericiți.

La fel de importanți sunt factorii care stau la baza unui engagement puternic și pe termen lung al angajaților. Iar motivele pentru care oamenii declară că nu se simt implicați în locul lor de muncă sunt indicatori clari ai acestora. Potrivit studiului derulat de Mindspace, 34% dintre angajați spun că nu se implică în ceea ce fac pentru că simt că recompensa financiară nu este suficientă. Însă un procent similar, 35% a declarat că motivul este mediul de lucru, care nu îi inspiră.

Birouri fericite

Și uite așa am ajuns la partea care îmi place mie. Cum ar trebui să arate biroul ideal? Pentru mine zenul la birou e esențial, de aceea n-am lucrat niciodată bine pe termen lung acasă. Am găsit companii cu birouri faine tare – și am scris despre ele aici: Cele mai faine birouri din București. Inspirate de viața în… sufragerie! și aici:  Zitec: Birouri SF și relaxare în mijlocul naturii– dar am găsit și co-working spaces faine tare. Mindspace Victoriei se numără printre ele și am povestit aici: N-ai birou? Mindspace e deschis non-stop. Și are și cursuri de yoga. E fain și în Pipera, dar am eu fobie de zonă. 

Iar dacă biroul tău este acasă, poate ar trebui să dai un ochi aici: Tu de ce ai nevoie pentru a fi mai eficient/ă la birou?

Share This Post!