Cum să ai o casă (mai) verde. Decoruri spectaculoase cu licheni

Inspiration - DesignTherapy

Nu știu dacă ați pus vreodată mâna pe un perete cu licheni decorativi. Îți dă senzația că ești într-o grădină magică. Cel puțin mie așa mi se pare. Tocmai de aceea, de curând mi-am achiziționat pentru birou un tablou. Nu un perete, dar un tablou. Așa am ajuns să aflu mai multe despre minunățiile acestea așa că vă povestesc și vouă, doar nu o să țin doar pentru mine!

Lichenii naturali arată bine, nu ocupă spațiu, nu necesită o grijă aparte. Se pot pune oriunde: în living, baie, bucătărie, pe hol. Sunt potriviți pentru casă, dar și pentru spațiul de lucru, așa că sunt o variantă absolut fantastică pentru a înfrumuseța un birou. Mai ales într-o corporație. Unde, de altfel, am și văzut tot felul de variante spectaculoase, de la hărți până la mesaje. Indiferent de stilul amenajării interioare, minimalist, industrial sau clasic, lichenii pot fi integrați în decor în moduri neașteptate.

Ce îmi mai place la aceasta variantă de decor este că, practic, poți aduce natura în interior, fără însă a-ți face probleme pentru întreținerea ei. Lichenii decorativi, deși naturali, nu au nevoie de apă, ba dimpotrivă, sunt chiar un indicator perfect al umidității. Dacă umiditatea este sub pragul normal, lichenii încep să se usuce și ei, își schimbă textura și devin casanți, când umiditatea este optimă, ei sunt moi și pufoși la atingere. 

licheni decorativi
licheni decorativi
licheni decorativi

Ce mai trebuie să știi despre decorul cu licheni naturali

Am întrebat niște specialiști, normal, și anume pe cei de la ArtaGradinilor.ro mai multe și așa am aflat că sunt patru feluri de licheni decorativi: gelatinoși, frunzoși, stufoși și crustoși. Cei pe care îi vedem cel mai adesea folosiți pentru draparea pereților sunt cei frunzoși. Se pot îmbrăca pereți structurali, panouri mobile, uși, pereți despărțitori – varianta aceasta mi se pare absolut senzațională. 

Totuși, ce este bine de știut, e faptul că, deși protejează parțial suprafața pe care sunt amplasați, lichenii nu pot înlocui finisajele speciale hidro sau ignifuge. Să nu uităm că au un rol pur decorativ. 

Dincolo de aspectul practic, trebuie să vă mai fac o mărturisire. Să ai un tablou cu licheni decorativi sau, mai bine, să acoperi o suprafață mai mare, nu este doar o chestiune de confort vizual și un element de design inedit. Chiar te relaxează. Când îi atingi, chiar ai așa un sentiment… de bine. De contact cu natura. 

Durata de viață și alte obsesii

Pentru mine contează foarte mult ca plantele să nu fie potențial dăunătoare. De exemplu, am primit la un moment dat o orhidee superbă. Nu am observat că era plină de niște păduchi ciudați. De care trăgea D. Prin urmare, este important că lichenii decorativi nu găzduiesc insecte sau alte organisme, nu produc alergii și nu afectează persoanele sensibile. 

Cred că detaliul care m-a cucerit definitiv este că durata de viață a decorului cu licheni este de… 10-15 ani! Ceea ce mi se pare senzațional. Mai ales pentru mine, o persoană care adoră florile, lucrurile verzi, însă nu este în stare să întrețină mai nicio plantă. 

La final vă mai las câteva imagini reale, ale proiectelor făcute de ArtaGrădinilor.ro, unde veți vedea decoruri și cu diferite culori. Eu rămân la nuanțele de verde, am eu ceva cu ele… 

licheni decorativi artagradinilor.ro
licheni decorativi artagradinilor.ro
licheni decorativi artagradinilor.ro

Mai găsiți diferite variante de a decora cu licheni, alături de detalii tehnice foarte utile aici.

Voi ce spuneți? Ați încerca acest tip de decor pentru casa voastră?

Foto: Pinterest (imaginile 1-3) și ArtaGradinilor.ro. 

Share This Post!

16 Comments

 • Camelia septembrie 9, 2018 at 12:22 pm

  Interesant articol! Mai stiu persoane ce au preferat ca ornament lichenii, dar niciodata nu m-am interesat in ce consta aceasta investitie, si prin acest articol m-ai convins să mă gandesc la posibilitatea achizitionării acestui tip de tablou. Multu!

  • DesignTherapy septembrie 15, 2018 at 7:15 am

   Am un concurs pe Facebook 🙂 Asa nu vei investi si vei putea testa decorul.

 • sosoi paula septembrie 9, 2018 at 7:54 am

  Nu m-as fi gandit niciodata ca lichenii pot deveni un adevarat punct de atractie intr-o casa 🙂 Arata minunat!

 • Claudia's Choice septembrie 8, 2018 at 12:04 pm

  Arata superb toate! Si mie mi-ar placea, in casa cu aspect minimalist.

  • DesignTherapy septembrie 15, 2018 at 7:15 am

   Daca iti plac, atunci poti incerca si tu un decor asemanator. Pe Facebook am inceput un concurs care are ca premiu un tablou cu licheni.

 • Eva septembrie 8, 2018 at 7:01 am

  Doamne, ce frumos arata! Un perete intreg l-as decora cu licheni ?✌

 • Simona septembrie 7, 2018 at 8:24 pm

  Ce idei minunate pentru decor! Imi place mult cum arata acei pereti verzi. ?

 • Eliza Atudosie septembrie 7, 2018 at 4:13 pm

  Si eu am in plan un astfel de decor pentru noua mea casa! Imi place mult vibe-ul pe care ti-l ofera.

  • DesignTherapy septembrie 15, 2018 at 7:16 am

   Uita-te atunci pe pagina noastra de Facebook. Avem un concurs care ar putea sa-ti indeplineasca dorinta.

 • Pulbere-de-stele septembrie 7, 2018 at 4:21 am

  Intr-adevar, arata spectaculos, dar nu produc umezeala si prin asta, mucegai?

  • DesignTherapy septembrie 7, 2018 at 11:32 am

   Nuuuu, nici vorba! Dimpotriva. E un bun indicator al umiditatii.

 • Roxana septembrie 6, 2018 at 8:27 pm

  Si mie imi plac tare mult plantele dar inafara de cactus, altceva nu am reusit sa „cresc”. 🙁 Tabloul cu licheni e o idee buna pentru persoanele iubitoare de natura. As opta pentru un astfel de decor.

  • DesignTherapy septembrie 15, 2018 at 7:16 am

   Nu trebuie sa-i faci nimic. Casa ta e verde fara niciun efort.

 • Beauty With Camy septembrie 6, 2018 at 7:46 pm

  Chiar nu m-am gandit niciodata ca pot face parte din.decor, chiar arata frumos!

  • DesignTherapy septembrie 15, 2018 at 7:19 am

   Asa este. Si e un decor foarte practic.

 • Secretele frumusetii septembrie 6, 2018 at 5:20 pm

  Pana la articolul tău nu am privit licheni ca și decor. Mereu ii vizualizam in pădurile umede și reci. E o Insee chiar inedită.