Design românesc şi motive tradiţionale

Inspiration - DesignTherapy

design românesc

Astăzi este Ziua Universală a Iei, prilej numai bun de trecut în revistă câteva obiecte de decor şi nu numai, cu design de inspiraţie populară. Nu de alta, dar motive tradiţionale sunt în plină ascensiune ca popularitate şi, cum bine ştim, astfel de tendinţe revin periodic. Evident, nu este nevoie să faceţi revoluţie în decorul casei pentru a obţine un design românesc. Dar dacă accentele populare vă fac cu ochiul, atunci iată cum puteţi reinterpreta amenajarea astfel încât să le integraţi perfect:

Dare to Rug sau covoarele perfecte

Ador covoarele Dare to Rug. Am avut ocazia să le studiez mai îndeaproape în cadrul Romanian Design Week, când au fost expuse la Design&After, şi recunosc că mi-au plăcut tare mult. Textura pufoasă, dar în acelaşi timp solidă, culorile, modelul, reinterpretarea modernă şi interesantă a motivelor tradiţionale. Şi iată cât de fain se integrează într-o amenajare în stil eclectic, fără ca influenţa populară să se resimtă deci obositor.

Eu am ales aici covoarele Edgy şi Mellow, dar pe site-ul lor găsiţi mult mai multe.

Porţelan pictat de la Atelier Bohemian Flow

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu sunt fidela băutului de cafea şi de ceai din recipiente speciale. Îmi place faptul că fac ceva special, prin urmare actul în sine îmi oferă relaxare şi bunădispoziţie. Am o colecţie întreagă de căni, ceşti, pahare, mai mare decât îmi permite spaţiul de locuit (motiv pentru care unele stau în cutii), însă pentru a sprijini designul românesc aş mai adăuga cu drag câteva de la Bohemian Flow, din porţelan pictat manual.

Aici aveţi câteva motive de inspiraţie ungurească:

Iar pentru cei ce preferă design românesc cu accente nordice, iată ce minunăţie au pictat artistele de la Bohemian Flow:

Scaunul Lana pentru Photoliu

Îl ştiţi cu siguranţă, dar nu pot să nu-l amintesc, fiind o piesă de succes, iubită şi apreciată chiar şi după câţiva ani de la lansare. Îl găsiţi aici.

Tot din seria pieselor de mobilier şi a decoraţiunilor reinterpretate fac parte şi obiectele celor de la arhiDOT. Nu ştiu însă dacă le mai comercializează, însă în urmă cu trei ani au fost premiaţi pentru ideea lor de a reinterpreta furca românească. Mie îmi place tare mult şi ceasul lor, un exemplu perfect de design românesc modern.

Motive tradiţionale în altfel de obiecte

Evident, nu doar designul de interior resimte acest val de simpatie pentru motivele tradiţionale. Mult mai des îl vedem integrat în colecţiile din zona fashion. Acestea sunt două dintre preferatele mele, de la Flori de IE:

Dacă iile au revenit în trenduri şi o piesă preţioasă poate fi purtată şi la ţinutele de seară, iată că tot mai mult inspiraţia folclorică se resimte şi în zona accesoriilor. Genţile pictate de la Lyria îmbracă pentru al doilea an consecutiv poveştile tradiţionale din zonele geografice ale României, cu peisaje din Delta Dunării, elemente ale arhitecturii populare precum porţile maramureşene sau ferestrele albastre ale Dobrogei, dar şi cu elemente recognoscibile şi îndrăgite cum ar fi Coloana Infinitului, Castelul Huniazilor, Turnul Chindiei sau Mănăstirea Voroneţ.

Voi cum sărbătoriţi Ziua Universală a Iei?

 

 

 

Share This Post!