gEISt, scaunul mistic creat de un designer român

Inspiration - DesignTherapy

Ana Stamatescu GEISt

Acum ceva timp am aflat despre un scaun care, la lumina zilei, e un scaun ca toate celelelate, dar în întuneric se transformă. Ciudat, nu? Da, poate, dar în același timp spectaculos, vă promit. Ana Stamatescu, o tânără absolventă de Politehnică + ASE, dar pasionată dintotdeauna de design și de arhitectură a gândit și realizat acest scaun unic. Și foarte diferit de tot ce ați mai văzut până acum. 

Ana a creat acest scaun la finalul unui curs de design de interior, pe care l-a urmat, în sfârșit, dând frâu liber pasiunii sale pentru acest domeniu. Evident, she aced it! Și se vede, pentru că examenul nu doar că a fost trecut cu brio, ba chiar scaunul a devenit punct de reper, fiind nominalizat într-o importantă competiție de profil. Dar despre asta vă spun puțin mai jos. 

Numele scaunului este un joc de cuvinte între ,,Geist” (în germană = fantomă) și ,,Eis” ( gheață). Imaginat în București și executat cu măiestrie în Timișoara, scaunul din lemn de fag vopsit, rășină epoxidică și pulbere fosforescentă este o apariție mistică atât ziua, cât și seara.

Așa cum vă ziceam, la lumina lunii, scaunul se transformă. Datorită pulberii din șezut și spătar, gEISt emană pe întuneric o lumină albastră enigmatică. Detaliile albe din spătar sunt inspirate de crăpăturile din gheața lacului Baikal în iernile geroase. La început, acestea ar fi trebuit să fie drepte. Din cauza rășinei au ieșit diferit. Ceea ce a sporit de fapt farmecul scaunului.

Chiar și în lumina zilei este un scaun spectaculos, dar magia se întâmplă noaptea…

Nominalizat la cel mai bun obiect de design al anului

Ana (care btw are doar 28 de ani!) a lucrat la realizarea scaunului alături de o echipă inimoasă din Timișoara – FireFlyDream – care lucra în rășină epoxidică. Sigură pe ea, i-a abordat la un târg de handmade din Bucureși, unde aceștia expuneau. Well, peste 100 de ore de muncă mai târziu, întinse pe vreo două luni de telfoane, mailuri, conferințe etc, a apărut gEISt, un scaun de poveste, care, una peste alta, a primit și prima recunoaștere oficială: este nominalizat la ELLE DECORATION Romanian Design Awards 2019. 

Dacă și ție îți place acest scaun superb realizat de designerul român, atunci îl poți vota aici: https://www.elle.ro/decoration/geist/ Eu am făcut-o! 

Prototipul care ar putea deveni piesă de serie, cu puțin ajutor de la voi 🙂

PS: Scaunul – prototip costă 6.000 de lei. Zic să o ajutăm pe Ana să scadă prețul, făcând atâtea comenzi încât să devină un produs de serie. Evident, exagerez, farmecul acestui scaun este tocmai felul în care a fost prelucrat. Iar atingerea magică nu poate fi înlocuită de nimeni. Dacă aveți întrebări suplimentare sau dacă vreți un gEISt, mai găsiți detalii aici: https://www.facebook.com/scaunulgEISt/

Share This Post!

2 Comments

  • Miruna mai 25, 2019 at 8:27 pm

    Wow, cum arată! Zici că e rupt din spațiu… Cât costă?

    • DesignTherapy mai 25, 2019 at 8:41 pm

      6.000 de lei. Prototipul. Am făcut un update, că am realizat că e o informație importantă. Mulțumesc.