Ghid de lucrat acasă: de la amenajarea biroului până la programul de lucru

Inspiration - DesignTherapy

birou acasa

Vă zic drept: lucrul de acasă nu este un mister pentru mine. Am făcut asta nu doar cât am fost însărcinată sau în concediu de creștere a micului D., ci și în mulțimea de ani de presă. Pentru că să fii ziarist era un job 24/7. Îmi amintesc că, atunci când a avut accidentul Schumacher, de Crăciun, se uita tata pe un Eurosport ceva și a văzut breaking news. Am scos laptopul și am început să scriu. Și nu m-am oprit câteva ore. Acum, lucrul de acasă – și existența unui birou acasă – este o măsură necesară. Și, să recunoaștem, puțini avem antrenamentul acestui tip de muncă. În primele mele săptămâni de antreprenoriat, mâncam mult. Făceam curat. Mă uitam la TV. Citeam vreo revistă. Dezmăț total. Eu îi spuneam creativitate. Ei, aș, deloc așa. Și totul venea din faptul că, după 15 ani de regim de corporație, e greu să te disciplinezi singur. Așa că acest articol este un rezumat al experienței personale, cursurilor făcute pe zona de design și nu numai. 

Spațiul de lucru

Este esențial să ai un loc unde lucrezi. Și doar lucrezi. Trebuie să fie un spațiu cu suficientă lumină (să nu-ți obosească ochii), de preferat naturală. Un spațiu aerisit, căci oxigenarea creierului este un must pentru eficiență. Un spațiu confortabil. Nu vrei să te doară spatele după 20 de minute de stat pe scaun, căci te vei muta pe canapea și adio! muncă.

Un spațiu dedicat lucrului trebuie să-ți asigure continuitatea muncii tale prin toate aceste aspecte. Cel puțin 50 de minute, că apoi trebuie oricum să te ridici și să faci câțiva pași, recomandarea medicului. 

Am scris despre cum trebuie să alegi scaunul perfect pentru birou aici: 5 lucruri pe care nu le știai despre cum alegi scaunul de birou

Iar despre lucrurile necesare la biroul de acasă aici: 7 lucruri de care ai nevoie dacă lucrezi de acasă

Uite aici câteva idei de birouri sau mai bine zis spații de lucru amenajate acasă, unele includ biroul propriu-zis (ideal), altele nu:

Programul de lucru, ca la birou

Dacă este nevoie, scrie-l. Pe o tablă, dacă ai. Pe frigider. Pe o agendă. Oriunde. Este nevoie de puțină disciplină. Greșit. Este nevoie de MULTĂ disciplină personală atunci când ai toată libertatea casei tale, poți sta toată ziua în pijamale, iar Netflix e la un click distanță. Și nici nu se uită nimeni peste umărul tău când stai o oră pe Facebook. 

Poți lua pauză de masă. De masă. Poți lua pauză pentru o plimbare scurtă la prânz. Scurtă, iar asta implică să-ți mănânci prânzul afară. Evita mall-urile. Nu doar acum, că ne temem de coronavirus, ci mereu. Te distrag și te vor face să pierzi mult mai mult timp. Iar deadline-urile sunt deadline-uri, indiferent de locul unde se află biroul tău. 

Mie mi-a plăcut și acest articol, care atinge bine acest subiect: Când casa devine birou 

Iar mai jos am adunat câteva idei de organizare a activității cu ajutorul pinboardurilor. Desigur, ele pot rămâne acolo mereu, transformate în moodboard – un exercițiu care stimulează creativitatea și gândirea out of the box, deci nu-l ignorați. 

Pauză, relaxare, comunicare

Sigur, ești, teoretic, la birou. Dar nu chiar. Ești acasă, iar regulile se schimbă. În primul rând ești izolat de colegi. De schimbul de idei. Și nu, să stai pe chat nu e o soluție. Dar comunică. Dă sign out la Facebook&Instagram, însă pune mâna pe telefon pentru o discuție. Sau pentru a verifica starea de sănătate a apropiaților.

De asemenea, când programul de lucru s-a terminat și ai bifat mare parte din taskuri (rareori se întâmplă să bifezi totul, chiar și în condiții normale de lucru), închizi laptopul și îți dai log off. Nu muncești 24/7, altfel productivitatea ta va scădea. 

Cu siguranță aș putea scrie mult mai mult pe această temă. Poate mai revin zilele următoare. Până atunci, vă las mai jos câteva spații de lucru amenajate în locuințe care mi-au plăcut:

Fotografii: Adobe Images, Pinterest

Share This Post!

1 Comment

  • #HyggeHome Episodul 1: 3 pași pentru hygge în bucătărie | DesignTherapy martie 22, 2020 at 5:22 pm

    […] De asemenea, te invit până atunci să citești și: Ghid de lucrat acasă: de la amenajarea biroului până la programul de lucru […]