Hai-hui prin minunatul nostru Bucureşti poţi găsi o sumedenie de bijuterii arhitecturale. Una dintre ele este un apartament dintr-un imobil nou, aflat într-o zonă specifică Bucureștiului de final de secol al XIX-lea și început de secol al XX-lea. Superb, desprins parcă dintr-o galerie de artă, apartamentul de 72 de metri pătraţi este o poezie de la un capăt la celălalt. Nu credeţi? Avem cu ce vă convinge.
Proprietarii apartamentului, un cuplu tânăr, în căutarea unui loc care să răspundă modului de viață contemporan, au apelat la echipa de arhitecţi a studio3plus pentru a le transforma locuinţa în acasă. „Primul lucru pe care l-am făcut a fost să stabilim o relație de încredere între noi și beneficiari, pe care i-am implicat în toate fazele procesului de design, inlcusiv în producerea anumitor elemente. Proiectul a început cu adaptarea planului de arhitectură, urmărind o transpunere spațială cât mai fidelă a relației dintre cartier, apartament, și viitorii locuitori. Astfel, am inversat accesul spre dormitor, care ar fi scurtcircuitat relația dintre living și fereastra generoasă spre peisajul bucureștean. În continuarea acestui gest, am inversat bucătăria cu baia de oaspeți, obținând o nouă coerență spațială față de cea propusă inițial prin proiectul de arhitectură și orientând toate activitățile către acest nucleu reprezentat de interfața dintre spațiul interior și imaginea cartierului”, a explicat arhitectul Dragoş Scurtulescu.
Livingul este spatios, larg, la această impresie contribuind si mobilierul minimalist, dar si cromatica aleasa deloc intamplător – tonuri calde, de pămant, dar si accente de culoare. De remarcat biroul, discret asezat langă fereastră.
Cum au fost implicaţi proprietarii în definirea spaţiului? De exemplu, beneficiara proiectului, de profesie grafician, a ajutat la proiectarea şi realizarea unuia dintre elementele de legătură între spaţiile distincte ale locuinţei. Pe de altă parte, beneficiarul proiectului a realizat biblioteca din lemn masiv pe o structură de metal. Acesta a recuperat plăcile de lemn de la o fabrică de furnir, le-a tratat şi le-a uscat timp de 6 luni. Şi a obţinut o minunăţie de bibliotecă. Pe acelaşi principiu s-au realizat şi măsuţele de cafea.
„Pe lângă beneficiari, am colaborat îndeaproape cu Betonia pentru peretele din beton, cu Dizainăr pentru corpul EGG de iluminat deasupra locului de luat masa, cu Geanni Zuccolo pentru peretele decorativ tip beton din living, precum și cu artista Ileana Oancea”, a mai explicat arhitectul Dragoş Scurtulescu.
Trebuie să recunoasteti că un astfel de pat inseamnă la visare si relaxare. Dormitorul este amenajat minimalist, in tonuri neutre, cu patul albastru marin ca accent. Simplu si de efect.
Spatiile functionale păstrează aceeasi linie simplă, aceeasi cromatică. Regăsim albastrul din dormitor si in baie creandu-se astfel impresia de continuitate in design. Nu se poate să nu remarcăm peretele imbrăcat in plăci ce imită in mod atat de natural lemnul.
Un aspect important, cu atât mai mult cu cât spaţiul nu este cel mai generos, este iluminatul. Şi veţi vedea cât de bine se îmbină luminile şi umbrele în acest apartament unde fiecare piesă de mobilier pare să fie creată special pentru spaţiul în care se află. Texturile, materialele au fost îmbinate uneori parcă pentru a intra în competiţie unele cu altele dând întregului spaţiu un aer dinamic, exact cum este viaţa celor doi locatari, dar în acelaş timp cald şi primitor.
Mai multe proiecte minunate realizate de arhitecţii studio3plus găsiţi aici.
Fotografii: studio3plus