Interviu. Tendinţele anului, direct de la Milano

Inspiration - DesignTherapy

De curând, la Milano a avut loc ediţia cu numărul 55 a celui mai prestigios Târg Internaţional de Mobilă. Un fel de ora exactă în ale designului de interioare, locul unde un necunoscător se simte ca într-un minunat muzeu. Pentru designerii şi arhitecţii din toată Europa este locul unde îşi găsesc inspiraţia pentru proiectele viitoare. Am stat de vorbă cu tânăra şi impresionanta arhitectă Miruna Ardelean care a fost şi anul acesta la Milano şi care ne-a împărtăşit ce „se poartă” în materie de design, ce branduri merită urmărite cu atenţie şi nu numai. 

DesignTherapy: Ce te-a impresionat cel mai mult anul acesta la Milano?
Arh. Miruna Ardelean: Mereu sunt impresionata de acest minunat eveniment. Il astept an de an cu multa nerabdare pentru ca mereu este o sursa infinita de inspiratie. Este cel mai mare targ de mobila si design International din lume cu 55 de editii la activ. In decursul a mai bine de jumatate de secol in fiecare an au fost lansate cele mai inovatoare tehnologii, cele mai spectaculoase finisaje si forme ale pieselor de mobilier care contribuie mereu la confortul locuintei, reunind cele mai importante si prolifice branduri, designeri ai momentului, dar si cei care au facut istorie alaturi de cei mai importanti producatori, jucatori de pe piata. Anul acesta a fost o continuare in ce priveste elementele naturii incadrata in interioarele standurilor, desprinse parca din viitoarele amenajari ale diferitelor tipologiii de case si clienti. Mi-a placut eleganta prezentarii produselor, iluminarea spatiilor, combinarea texturilor finisajelor, tesaturilor si materialelor, care este mult mai activa in ceea ce priveste educarea clientilor dar si a specialistilor in domeniu.

Care sunt tendintele in amenajare, sunt schimbari majore fata de anii trecuti?
Daca ar fi sa respundem tendintelor actuale stilul contemporan este un mix & match intre stilul scandinav, modern contemporan cu mobilier multifunctional, culori pastelate, nuante si materiale naturale, obiecte suprapuse. Tendintele anului 2016 ne indruma in continuare sa ne orientam spre decoruri minimaliste inspirate de simplitatea stilului nordic cu grafismele care l-au consacrat, lasand in urma accentele si fuziuni intre influentele din stilurile timpului trecut recomandate de trendurile anilor anteriori. Se poarta totodata elemente vintage care completeaza decoruri de poveste. Integrarea lor in ambient cu siguranta are nevoie de un simt artistic argumentat.

Cum a fost prezenta Romaniei, prin prisma ta de specialist?
Este binevenita mereu prezenta noastra la un astfel de targ. Este extrem de important sa se stie si de noi si sa iesim din prezenta targurilor noastre la nivel national. Este bine pe de o parte pentru tinerii creativi care au un cuvant de spus in designul de obiect si de ce nu sa fie „vanati” de marile branduri ale momentului. Producatorii romani prezenti anul acesta au avut o prezenta mult mai vizibila fata de alti ani si sper cu folos pentru contactele generate de acest targ.

Cat de important este Targul de la Milano pentru un arhitect/designer?
Este extrem de important in formarea noastra. Eu spun mereu ca in domeniul nostru de activitate trebuie si este necesar sa fim mereu informati, sa primim inspiratie pentru ca mai apoi sa fim „inspirati” alaturi de clientii nostri.

Daca ar fi fost sa iei acasa un lucru de la Milano, care ar fi fost acesta?
Canapeaua Standard de la Edra design Francesco Binafare’.

Standard14

Spune-ne trei branduri ce merita urmarite.
Edra, Opinion Ciatti, Natuzzi.

Miruna Ardelean este unul dintre cei mai talentaţi tineri arhitecţi români, co-fondator & managing partener la Class Concept şi trainer pentru sute de entuziaşti în ale designului la Atelierele ILBAH. 

Fotografii puse la dispoziţie de arh Miruna Ardelean.

Share This Post!