Avem deseori tendinta de a ne aglomera in bucatarie, de a crea putin haos, care apoi ajunge sa ne apese. Si atunci mai cumparam cate ceva, crezand ca asa vom rezolva problema spatiului, mai schimbam mobila de bucatarie sau visam la o casa si mai mare. Totusi, problema se poate rezolva mult mai simplu si mai ieftin. Iata ce avem de facut:
Aruncam tot ce este in plus. Adica tot ce nu folosim: vesela, cani adunate de-a lungul anilor, desperecheate si ciobite, ustensile uitate de luni intregi intr-un colt de sertar, prosoape invechite, tacamuri pe care le-am inlocuit deja sau care s-au deteriorat etc. Le puteti dona, vinde pe internet sau pur si simplu arunca.
Grupati totul. Grupati ustensilele si produsele din bucatarie, in functie de destinatia lor: pentru prajituri, prepararea mancarurilor, depozitare, curatenie etc. Veti avea totul la indemana si, pentru unele dintre ele, puteti folosi sisteme de depozitare mai deosebite, cum ar fi ghivece, ulcioare etc. Pentru produsele de curatenie folositi la maximum spatiul de sub chiuveta.
Tacamuri si vesela bine organizate. Fie ca le expuneti, fie ca le pastrati in sertare, gasiti un sistem de separare, astfel incat sa gasiti totul cu usurinta. Separatoarele fac minuni si sunt destul de ieftine. Le gasiti la Ikea, la Pepco, la Jysk, Bamboo etc sau puteti improviza chiar voi. De asemenea, vesela si oalele de gatit trebuie sa fie la fel de bine organizate. Unele le puteti pastra chiar la vedere, altele pune in spatiile speciale ale mobilei de bucatarie. Insa este important sa nu le aruncati la intamplare, ci sa le organizati in functie de marime si destinatie.
Organizare pe verticala. Polite, sine, variante de depozitare – sunt de folos atunci cand vrei sa pui totul in ordine. Puteti pune si ingredientele cel mai des folosite in borcane etichetate. Iata cateva exemple:
Solutii alternative de depozitare. Chiar daca nu ai prevazut in planul initial de amenajare al bucatariei o insula, o poti „atasa” mai tarziu decorului. Fie ca este una pe roti sau fixa, o poti folosi pentru a depozita legumele si fructele, poate cateva vase mai voluminoase sau orice crezi tu de cuviinta. Avantajul este ca o poti muta in functie de necesitati si o poti alege in fuctie de dimensiunile disponibile in spatiul dat.
Voi cum va organizati in bucatarie?
Fotografii: Pinterest.com