Ce nu-ţi va spune nimeni despre design. Şi designeri

Inspiration - DesignTherapy

Când cineva aude că m-am specializat în design de interior nu ştie dacă să mă ia în serios sau nu, având în vedere experienţa mea în media şi comunicare. Adevărul este că abia târziu am dat curs unei atracţii spre acest domeniu pe care mulţi ani nici măcar eu nu am înţeles-o. Însă, intrând în această lume, am început să descifrez câteva lucruri importante, pe care vi le împărtăşesc şi vouă:

Sufletul unei amenajări

Principiile de bază ale designului sunt destul de simple şi uşor de asimilat: culoarea, proporţia şi stilul mobilierului. Acestea reprezintă abc-ul amenajărilor. Însă ceea ce face o amenajare să vibreze, ce o face să se lipească de sufletul tău şi să nu mai plece de acolo este relaţia pe care un designer o creează între un spaţiu şi oamenii care îl locuiesc. Indiferent că vorbim despre o casă, un studio, un birou, o cafenea, un hotel, sufletul amenajării este dat de această relaţie. Funcţionalitatea, luxul sunt secundare.

Schimbările mici de design produc efecte mari

Nu puţini sunt cei care mi-au zis: da, aş vrea să schimb ceva, dar nu am bani acum. Sau că este prea scumpă o canapea, că nu au neapărat nevoie de o anumitp draperie etc. De fapt, amenajările frumoase nu presupun mereu investiţii uriaşe. Este uneori simplu să metamorfozezi un spaţiu care este oricum curat şi amenajat corect. Un fotoliu nou, textile noi, câteva obiecte de decor sau un display inspirat al obiectelor colecţionate în vacanţe sunt o soluţie ieftină şi sigură. Şi ce este mai plăcut decât să te simţi acasă atunci când ajungi acasă?

Investiţii sigure

Obiectele de mobilier care îţi asigură confortul sunt cele în care trebuie să investeşti. Degeaba ai cea mai tare plasmă dacă ai o canapea pe care înţepeneşti în 30 de minute. Degeaba ai o casă de 110 mp dacă patul tău are o saltea veche de 10 ani. Degeaba ai o bucătărie cu electrocasnice de ultimă generaţie, dacă nu este şi funcţională. Confortul şi calitatea merg mână în mână. Mai bine mai economiseşti 1.000 de lei pentru o canapea de calitate decât să iei una la 2.000 de lei pe care îţi vei dori să o schimbi în câteva luni. Şi o vei schimba oricumîntr-un an-doi.

Pe designeri îi iubim pentru viziune. Şi atât

După cum spuneam, e fascinant să întâlneşti un designer de interior. Sau un arhitect, dar cu această meserie sunt mulţi oameni familiarizaţi, designul de interior este ceva mai nou. Este fascinant să asculţi un specialist care îţi spune că o textură merge cu alta, că poţi face reconversia unor spaţii cu un buget redus, dar cel mai interesant este să priveşti ce altceva au mai făcut. Când însă vine vorba să angajezi un designer de interior, mulţi dau înapoi. Motivele sunt multe: prea scump, eu ştiu mai bine, până la urmă mă  descurc şi fără un specialist în design… Nu, nu sunt hater, este doar ceva ce am remarcat în poveştile prietenilor mei designeri şi arhitecţi.

Tu ce secrete ale acestei meserii ai vrea sa afli? 

 

 

Share This Post!