2024 aduce o tranziție către siluete noi și relaxate, accesorii jucăușe și o călătorie nostalgică spre alte timpuri. Dar nu vă așteptați la prea mult retro. Avem în față un an (mă rog, aproape) în care sustenabilitatea va continua să câștige teren, cu accent pe folosirea materialelor eco-friendly și asta datorită beneficiarilor tot mai conștienți de impactul pe care îl au asupra mediului. 2024 este și un festival al formelor clasice îmbinate perfect cu cele neregulate. Un an în care predomină minimalismul combinat cu maximalismul, liniile curate și paletele de culori neutre, îmbogățite cu accente îndrăznețe și cu texturi.
În preferințele designerilor de interior rămân liniile scandinave, dar și un romantism specific amenajărilor de la jumătatea secolului trecut, reinterpretat într-o manieră contemporană. Îmbinarea elementelor opuse, pentru a crea un echilibru unic și expresiv este produsă de mixtul dintre minimalism și maximalism. Abordarea își propune să reunească aspecte din ambele extreme, simplitatea și funcționalitatea din sfera minimalismului și expresivitatea și bogăția din sfera maximalismului.
Paletele de culori neutre, precum alb, gri și bej, vor forma baza designului, oferind un cadru sobru și elegant. Aceste tonuri vor fi potențate de nuanțe îndrăznețe de galben, albastru sau verde, ce vor aduce viață și vitalitate în spațiu. Liniile curate și simple vor fi juxtapuse cu detalii bogate și complexe, într-o armonie îndrăzneață și surprinzătoare.
O atmosferă eclectică
Texturile vor juca un rol important în adăugarea de profunzime și interes vizual. De la cele naturale, precum lemnul sau piatra, până la cele moi și luxoase, precum catifeaua sau pielea, diversitatea materialelor va aduce o senzație tactilă și vizuală variată, contribuind la atmosfera eclectică și bogată a designului.
Această sinteză între minimalism și maximalism va crea spații care sunt totodată elegante și rafinate, dar și pline de personalitate și expresie. De asemenea, va oferi oportunitatea de a explora creativitatea și individualitatea în decorul interior, aducând împreună aspecte contrastante pentru spații unice și captivante.
Natura, un element tot mai important
Influența designului biofilic va crește în continuare, deoarece oamenii își doresc să aducă natura la interior și să creeze o conexiune mai profundă cu mediul înconjurător. Utilizarea plantelor în amenajări nu numai că adaugă o notă de prospețime și aduc viață în spațiu, dar contribuie și la îmbunătățirea calității aerului și la crearea unui ambient mai sănătos și mai plăcut pentru locuitori. Ele pot fi integrate într-o varietate de moduri, de la ghivece cu flori și plante suspendate, la grădini verticale și pereți vegetali, aducând natura în casă într-un mod spectaculos și practic, în același timp.
Materiale precum lemnul, piatra, bumbacul organic și fibrele naturale vor fi preferate pentru mobilier, finisaje și textile, oferind un aspect cald, autentic și ecologic.
Utilizarea formelor neregulate în designul interior aduce originalitate, dinamică și diversitate. Dacă vreți, elementul surpriză dintr-un spațiu. Uneori de-a dreptul neconvenționale, ele pot fi integrate în diverse elemente de decor, precum mobilier, ornamente sau arhitectură în sine, contribuind astfel la crearea unui mediu captivant.
Forme ce se completează reciproc
Formele pot sparge monotonia, oferind un echilibru interesant între linii drepte și unghiuri asimetrice, adăugând profunzime și caracter spațiilor interioare. De asemenea, ele pot inspira o senzație de spontaneitate și de creativitate, permițând designerilor să experimenteze și să își exprime personalitatea în moduri neașteptate. Această abordare neconvențională oferă oportunități infinite de a crea decoruri unice, care să îi încânte și să îi surprindă pe cei care le utilizează.
Am povestit mai pe larg despre tendințele din 2024, dar și despre cum să integrezi Peach Fuzz – culoarea anului 2024 – în designul casei tale în cel mai nou număr OrDeLi, pe care îl poți răsfoi pe larg aici.