Ți se pare frig acum? Cum crezi că e în Groenlanda?

Inspiration - DesignTherapy

Dragă Moș Crăciun, eu sunt o persoană friguroasă, deși îmi place iarna. Când vine frigul, mi-e teamă mereu că nu va fi suficient de cald în casă. Știi, mie îmi place să stau în tricou și fără șosete. Chiar și iarna. Asta i-am scris eu lui Moș Crăciun. Și să vezi ce răspuns am primit! 

Dragă Diana, 

Sunt Moș Crăciun. Îți mulțumesc pentru scrisoare. Chiar dacă locuiesc la Polul Nord, îi înțeleg îngrijorarea. Așa suntem și noi, eu și doamna Crăciun. Ne place să bem ceai cald, dar nu ca să ne încălzim, ci pentru aroma de portocale și de scorțișoară. În privința frigului, nu-ți face griji. De curând, m-am întâlnit în vecini, adică în Groenlanda, pe insula Disko, cu o echipă foarte pricepută de meșteri. Ei au rezolvat problema frigului.

I-am găsit în casa Ariston Comfort Zone. Sunt niște cercetători de la Universitatea din Copenhaga, care cercetează schimbările climatice și care locuiesc într-o casă modulară. N-ai auzit de Insula Disko? E o zonă preponderent rurală și cu o densitate redusă (1.000 de locuitori/ 9.000 kmp), înconjurată de impresionate blocuri de gheață, care reprezintă baza cercetătorilor despre care vorbeam, locul din care aceștia colectează și examinează probe menite să releve descoperiri inovatoare legate de schimbările climatice. „Este cel mai frumos loc de pe Pământ, care ne-a oferit o călătorie captivantă, plină de complexități aventuroase”, mi-a spuse Morten Rash, profesor în cadrul Institutului de Geoștiință și Managementul Resurselor Naturale (Universitatea din Copenhaga).

Dragă Moș Crăciun, 

Totuși, nu înțeleg. Ce treabă au acești cercetători cu o casă care rezistă iernii polare? Sunt ei constructori?

Diana 

….

Dragă Diana,

Ai dreptate, m-am îndepărtat de la subiect. De fapt, cercetătorii ăștia locuiesc într-o casă construită de trei oameni obișnuiți. Un fel de… instalatori. Ei au fost selectați de Ariston, în cadrul unei competiții globale, și așa au ajuns în Groenlanda, unde au construit această locuință pentru cercetători. Yuanshuo “Andy” Huang (33 ani, China), William Randaccio (43 ani, Italia) și Oleg Belly (28 ani, Rusia) sunt cei despre care vorbesc.

Încă din primele etape ale misiunii, condițiile apei care înconjoară insula au fost foarte neobișnuite. Harta de gheață pe care am văzut-o la plecarea noastră nu a mai arătat astfel în ultimii 15 ani”, a comentat Morten Rasch. Chiar și cele mai puternice spărgătoare de gheață din Groenlanda au eșuat în fața naturii, ceea ce a făcut ca misiunea celor trei să fie și mai dificilă și chiar ajungerea pe insula cu pricina o provocare în sine.

Când echipa Ariston a ajuns la destinație a început asamblarea casei, proces ce a avut loc în timpul unor furtuni de zăpadă și în cele mai dure condiții ale zonei. Locuința, însă, asigură o eficiență energetică ridicată, un consum scăzut de energie, menținând, totodată și confortul locuitorilor în cele mai dure condiții meteorologice.

O casă protejată și sigură, încălzită și prevăzută cu apă caldă menajeră pentru un confort maxim, chiar și în timpul iernilor polare, nu ar fi fost posibilă fără Ariston Alteas One, centrala în condensare care beneficiază de o tehnologie de înaltă eficiență energetică. Echipamentul asigură cele mai bune performanțe cu emisii foarte reduse, ceea ce creează o experiență durabilă, caldă, inteligent conectată și eficientă, menită să ofere un confort deplin, chiar și în cele mai dificile ierni ale Groenlandei.

Dacă vrei să vezi întreaga aventură, să știi că a fost făcut și un documentar, pentru Canalul Discovery. Dacă nu-l prinzi acolo, îl poți urmări direct pe site: https://aristoncomfortchallenge.com/ro/

Deci, dragă Diana, nu-ți face griji. Dacă există comfort în mijlocul iernii polare, cu siguranță nu vei suferi de frig niciodată.

Ho, ho, ho, 
Moș Crăciun.         

 

 

Share This Post!