Mama probabil suferă de ceva home OCD altfel nu pot explica energia cu care își menține casa în perfectă ordine. Prosoapele sunt așezate ca la magazin, toate rufele călcate, și zici că abia a mutat mobila prin casă pentru că nu vezi nicio dâră de praf. Eu… să zicem că am obsesiile mele. Totuși, viața mea este mult mai ușoară de când am deprins aceste 5 trucuri legate de curățenie de la ea. Vi le spun și vouă:
Mai degrabă mai devreme decât mai târziu
Oh, știu, sunt zile în care nu am energie nici să respir, darămite să pun totul la loc, să calc sau măcar să pun vasele în mașina de spălat. Dar am învățat pe propria piele că nu e indicat să amâni anumite task-uri casnice. Așa că 99,9% din cazuri nu mă culc înainte ca chiuveta să fie goală, înainte să scot rufele din mașina de spălat sau să pun hainele la loc. Și jucăriile, dar aici nu se încadrează toată lumea. Amânând, nu fac decât să adun grămezi mai mari care îmi vor lua și mai mult timp să le rezolv.
Mai jos câteva idei de depozitare:
Nimic nu se compară cu un aspirat temeinic
Poate că nu aveți copii. Sau poate că aveți. Noi avem două aspiratoare. Unul vertical, electric, de dat cu el de 3-4 ori pe zi (acum mai rar, dar trebuia să ne vedeți când am început diversificarea) și unul care trage și sufetul din praf. Poate că să aspiri nu e cea mai distractivă activitate, dar te scutește de o mulțime de probleme. Firmiturile nu mai sunt cărate în pat, deci dormi mai liniștit. Nu ești acoperit de praf. Și, oricum, o casă proaspăt asipirată pare o casă mai curată.
Vă recomand deci ustensile de calitate. Îmi place varianta aceasta de la Rowenta AirForce 360, cu aspirator de mână detașabil și accesoriu pentru spațiile înguste. Oricum, un aspirator vertical îți ușurează mult viața de zi cu zi, însă nu este suficient pentru zilele când faci curățenie temeinic. Din acest motiv am și decis să le combinăm și, credeți-mă, investiția nu este nici uriașă și nici inutilă.
Nu evita locurile ascunse!
Adică da, în spatele canapelei, în spatele frigiderului, sub dulap sau sub mobila de bucătărie. Uneori trebuie să te pui în genunchi, să freci puțin, dar merită efortul. Satifacția de a trăi într-o casă curată merită! Ca să nu simți totul o corvoadă, asigură-te că faci asta periodic, cam la două săptămâni (bine, hai 3) și că ai tot ce-ți trebuie: soluții de curățat eficiente (nu lua cel mai ieftin produs, vei munci de două ori), mănuși, muzică bună în căști. Un alt lucru pe care l-am învățat a fost să aspir sub covor. Îl aspir normal, îl întorc, apoi îl mai aspir o dată pe față. Ați fi surprinși cât praf se ascunde încă în el, deși pare curat. Iar pentru aceia dintre voi care sunteți părinți știți cât contează asta.
Baia, esențială
La fel de important este să ai o baie curată. Dacă în baie este mizerie/dezordine, atunci te vei simți aiurea în momente esențiale ale zilei: dimineața, când te trezești, dar și seara, înainte să te bagi în pat. Așa că păstrează cosmeticele organizate, rufele murdare în coșuri (dacă îți permite spațiul poți avea chiar două coșuri, astfel încât să sortezi hainele din capul locului – mama așa are!), iar pe cât posibil ține produsele de curățenie departe de baie. Mulți le țin aici, însă nu fac decât să aglomereze spațiul. Mama mea face curat în baie mai des decât în bucătărie cred, iar obiceiul acesta pe care mi l-am însușit m-a ajutat să nu mă crizez ori de câte ori a intrat copilul nesupravegheat în baie.
Iată câteva coșuri pentru baie tare faine:
Nu uita să calci rufele!
Aici mama a dezvoltat o obsesie. Calcă tot, absolut tot! Noi mai sărim șosetele, ba chiar uneori și pijamalele sau altele. Indiferent de sistemul tău, ideea este să nu lași rufele uitate pe balcon sau în vreo cutie. Cu atât mai puțin, la vedere, pe fotoliul preferat sau pe bicicleta medicinală pe care oricum nu o folosești. Hainele călcate, puse la loc vor face mult mai ușor procesul de pregătire dimineața. Vei vedea mereu hainele în ansamblu și vei reuși să te îmbraci cum îți dorești. Sunt sigură că sunt și alții ca mine, care, dacă nu-mi place cum m-am îmbrăcat, am o stare aiurea toată ziua.
Și nu e ca și cum aș adora să calc. Dar uneori pun un serial pe Netflix, alteori dau drumul la muzică. Și am descoperit beneficiile stațiilor de călcat și aparatelor de călcat cu aburi. Pentru că am câteva haine destul de enervant de călcat, să nu mai zic de sacourile care se șifonează și pe care nu le poți duce la curățat după fiecare călcare.
Îmi place ce spune Tefal Access Steam că știe să facă și am de gând să achiziționez unul. Practic, este gata de utilizare în doar 45 de secunde, iar datorită capului metalic XL și cârligului de agățat umerașul, întreaga procedură se realizează rapid. În plus, husa pentru țesături delicate și peria pentru fibre mai groase te scapă de stresul temperaturii potrivite. Tefal Access’ Steam dispune de un buton de blocare al aburului ce permite ca acesta să fie difuzat continuu, astfel, hainele sunt reîmprospătate și igienizate, iar bacteriile și mirosurile eliminate rapid. Totodată, aparatul are o autonomie de 10 minute, perfect pentru a da un touch final ținutei tale. Nu sună rău, nu?
Voi ce trucuri legate de curățenie ați mai moștenit?
17 Comments
Hihih, ce amuzanta este ultima poza. As sparge si eu geamul de fiecare data cand trebuie sa fac curatenie :))
Utile sfaturile, multumim pentru ele 😉
Nu am trucuri, poate doar sa scutur bine anumite rufe inainte sa le pun pe franghie, si nu mai necesita calcare, de exemplu tricourile sau pantalonii.
Eu am renunțat la obiceiul de a călca hainele, dar le împătur frumos și le țin în ordine, ca la farmacie. Problema mea sunt hârtiile, mai exact reclamele și revistele, că actele le-am aranjat. Mulțumim pentru recomandari.
Urăsc sa fac curățenie când trebuie. De obicei aspir la 2-3 zile și curățenie generală fac la sfârșitul săptămânii! La capitolul călcat stau cel mai prost
Cel mai bun sfat este: Fa curatenie si pastreaz-o! Merge de fecare data!
Oh, nu aș putea să stau să aspir atât de des sub nicio formă. De călcat.. doar ce este necesar. Consider că se pierde mult prea mult timp pe așa ceva.
Îmi place să fie în casă foarte curat, dar nu pot sta zilnic să fac câte ceva. Prefer să mai fac și altele.. gen citit sau plimbare. Nu prea este timp de toate.
Însă, felicitări pentru perseverență!
Nu stiu ce trucuri sa iti spun. Mereu stang dupa baiatul meu pentru ca nu suport sa fie dezordine.
Imi plac toate sfaturile tale. Eu de la mama am mostenit la fel ca si tine,sa calc totul :)))
Foarte faine și amuzante sfaturile! ? Îmi place să fac curățenie și să miroasă casa frumos. ^_^
eu am mostenit ocdul lu mama :))
ei i a trecut, dar mie nu.
nu am trucuri, doar curatenie, curatenie
in schimb, urasc sa calc!
Mi-as dori si eu o mama obsedata de curatenie, in familia noastra mai multe eu fac curat dupa ea decat ea dupa mine 🙂 oricum sunt de acord ca un aspirator bun este un aliat de nadejde.
Big hug for u! Dar priveste partea buna: fiica ta te va avea pe tine 🙂
Nu am neaparat trucuri, dar daca e dezordine nu ma mai simt bine in propria casa, desigur ca si fac deranj mereu, nu stiu cum reusesc :))) am si un catel mareeee, asa ca trebuie sa ma ocup zilnic de casa daca vreau sa fie totul aranjat
Te inteleg perfect! Si mama era asa cu curatenia si pare ca am mostenit-o si eu. Si mie imi place ca totul sa fie in perfecta ordine si sa nu fie mizerie!
Chiar sunt sfaturi demne de urmat. Treptat, am inceput sa vad curatenia ca pe o relaxare.?
Ps: Detest sa calc?
Mama mea nu este nici pe departe obsedata de curatenie insa eu da :)) Consider ca orice femeie moderna trebuie sa investeasca intr-o masina de spalat vase, eu de cand o am mi-a usurat considerabil viata. Acum am descoperit iRobot, si aspiratul a devenit o apasare de buton.
Eu n-am incredere in el. Doar pentru ca nu ajunge in spatiile pe care tu le vezi. Banuiesc ca e varianta aia rotunda. Pentru mine ala ar functiona doar asa, pentru curatenia de zi cu zi.