Acum ceva vreme, să fie cam un an, am văzut o casă albă pe o străduță prin zona Dorobanți – Primăverii. Cochetă, aparte. Din stradă se vedeau pe ferestrele înalte tablouri în culori vii și rafturi cu minunății din ceramică. Pandemia a făcut să descopăr și interiorul casei albe abia spre finalul anului trecut, înainte de Crăciun. Am găsit-o acolo pe Cristina care a făcut din AlbAlb un spațiu care reunește sute de creații ale designerilor români: bijuterii, piese de ceramică, jucării textile, decorațiuni, tablouri, covoare, cât și mai câte. Un fel de peștera comorilor, dar de designer.
Cristina vorbește cu pasiune despre fiecare designer, fiecare piesă din showroom. Din vorbele ei îmi dau seama că îi lipsesc zilele cu workshopuri pe care le ținea la etaj. Înțeleg de ce… la fereastră se așterne așa o liniște și un frumos, de ți-e mai mare dragul să lași pur și simplu lumina să te învăluie.
Nu mi-a fost deloc greu să aflu povestea AlbAlb și mă bucur că am rupt din mijlocul unei zile de miercuri să o ascult. Pentru că Cristina Olteanu este unul dintre acei antreprenori care au pornit un business din pasiune.

Cred că 3 cuvinte sunt suficiente: pasiune, inițiativă, comunitate. În spatele acestui proiect se află o pasionată de design și artă, care și-a propus să descopere cei mai talentați creatori români și să-i aducă mai aproape de publicul larg.
Cum este piața de accesorii si ceramica în România? Cât de interesați sunt românii de produsele handmade, cât de des revin în shop?
Este o piață de nișă, în care utilitatea nu este singurul factor în decizia de achiziție, ci mai degrabă contează originalitatea și pasiunea pe care creatorul a investit-o în realizarea produsului, calitatăți care rămân înmagazinate în produsul final. Există clienți fideli, clienți care descoperă această nișă și încep să o înțeleagă și clienți ocazionali. Este fascinant când începi să urmărești creatorii și să înțelegi ce înseamnă procesul de creație, cu ce se diferențează produsele lor de cele din comerțul de masă.
2020, anul în care ne-am întors la frumos
Cum a fost 2020 pentru tine din punct de vedere al businessului? Exceptând cele 2 luni cât magazinul fizic a fost închis, în restul anului AlbAlb s-a bucurat de susținerea pasionaților de design și artă, dar și a celor care au dorit să sprijine business-urile locale mici. Pentru AlbAlb, din punct de vedere al vânzărilor și al numărului de clienți noi, 2020 a fost un an mai bun decât cel precedent, urmând trendul ascendent al businessului.

Care a fost cel mai dificil lucru din punct de vedere al businessului în 2020?
Incertitudinea.
Dar cel mai interesant/provocator/antrenant?
Nevoia de adaptare pentru a face față unui business în creștere.
Cum ai simțit clienții în 2020, s-au schimbat? Au fost mai deschiși să suțină creatorii români, au călătorit mai puțin și și-au dorit să descopere mai bine orașul în care trăiesc. Au înțeles că lumea se schimbă și că este mai important ca niciodată să susțină producătorii locali.
Pregătește-te pentru greu și bucură-te de călătorie
Cum vezi 2021?
Cu optimism.
Dacă ar fi să oferi un sfat antreprenorilor aflați la început de drum, care ar fi acela?
Să stabilească ce vor să facă și să persevereze pentru a-și atinge țelul. Dacă vrei să faci ceva ieșit din comun nu are cum să-ți fie ușor.

Când lucrurile nu merg chiar bine…
De unde îți iei energia când lucrurile nu merg chiar cum ai dori business wise?
Din filosofia mea de viață. Cred că e normal ca lucrurile să nu meargă mereu așa cum ți-ai dori, dar trebuie privit în perspectivă, pe termen lung. Fără momente dificile nu ar fi nici satisfacția că ai reușit să treci peste provocări. Trebuie să te uiți la ce ai reușit să realizezi deja și să-ți dai seama că și de data aceasta poți merge mai departe.
Dacă nu ai face AlbAlb, ce ai face?
Cred că sunt foarte multe lucruri pe care oricare dintre noi le-ar putea face, dar important este ce îți doreși să faci. Pentru mine răspunsul acum este AlbAlb.

Cred că e normal ca lucrurile să nu meargă mereu așa cum ți-ai dori, dar trebuie privit în perspectivă, pe termen lung. Fără momente dificile nu ar fi nici satisfacția că ai reușit să treci peste provocări.
Cristina Olteanu, AlbAlb Shop
Dacă ar fi un lucru pe care ți-ai fi dorit să-l știi la începutul businessului, care ar fi fost acesta?
Că totul va fi bine :).
Minunățiile de la AlbAlb pot fi văzute pe pagina de Facebook, pe cea de Instagram, dar și mai bine, în magazinul din Dorobanți. Merită să-l vizitați! De obicei e închis lunea, dar în rest e perfect pentru o plimbare. Până ajungi la ei, uite cam ce poți găsi:
Dacă ți-a plăcut această poveste, te invit să citești mai multe astfel de povești inspiraționale:
1 Comment
[…] Sursa: DesignTherapy: […]